Latvias uavhengighetsdag

Latvias uavhengighetsdag, også kalt Lāčplēsisdagen, feires 18. november hvert år, til minne om uavhengigheten fra Russland i 1918. Dagen feires med konserter, fyrverkeri og fakkeltog.

Latvias mattradisjoner er påvirket av landene rundt dem. De vanligste ingrediensene er poteter, hvete, bygg, kål, løk, egg og svinekjøtt. På grunn av de fire årstidene, er det latviske kjøkkenet markant sesongbasert. Maten er generelt ganske fet og de bruker lite krydder. De spiser vanligvis tre måltider om dagen. Frokosten er gjerne et smørbrød eller en omelett, med melk til. Lunsjen består ofte av suppe og en dessert. Til kveldsmat velger mange å spise enda stort måltid.

 

Du finner oppskrifter fra Latvian her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tadsjikistans uavhengighetsdag

Tadsjikistans uavhengighetsdag feires 9. september, hvert år, til minne om løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991.

Tadsjikistan har mattradisjoner som har mye til felles med russisk, afghansk, iransk og usbekisk mat. Plov (osh) er nasjonalretten og grønn te er nasjonaldrikken.

Du finner oppskrifter fra Tadsjikistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saint Lucias nasjonaldag

Saint Lucias nasjonaldag (karibisk øystat) feires 13. desember hvert år, og sammenfaller med vår Luciafeiring.

Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unike for regionen. Det brukes mye mat fra havet.

Du finner oppskrifter på karibisk mat her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eswatinis uavvhengighetsdag – somhlolodagen

Eswatinis uavhengighetsdag – somhlolodagen (tidligere Swaziland) feires 6. september hvert år, til minne om løsrivelsen fra Storbritannia i 1968. Dagen er offisiell fridag og feires med en millitærparade og taler.

Eswatini har mattradisjoner som i stor grad bestemt av årstidene. De spiser mye sorghum og mais, servert med geitekjøtt. De produserer mye sukkerrør, tobakk, ris, mais, peanøtter, geitekjøtt og storfekjøtt. Mange swazier produserer produkter kun til eget bruk og supplerer med mat kjøpt fra det lokale markedet. Noen markeder har matboder med tradisjonell swazikjøttgryte, smørbrød, maismel og stekte maiskolber.

Du finner oppskrifter fra Eswatini her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tedagen

Tedagen markeres i Storbritannia i 21. april hvert år. Te er den absolutte favorittdrikken og er også nasjonaldrikken deres. Du har kanskje hørt uttrykket «afternoon tea». Det er ikke bare te, men gjerne et etasjefat med litt mat og litt kaker, som nytes sammen med teen. Te kommer opprinnelig fra Myanmar og Kina og ble oppdaget flere tusen år før vår tidsregning. På 1400-1500 tallet utviklet kineserne en egen teseremoni, så tedrikking er alvorlige saker. Det finnes fire basiskvaliter av te, hvit te, grønn te, oolong og sort te. Te brukes ikke bare som drikke, flere varianter er gode i mat også. Om du har lyst til å feire tedagen, kan du lage deg en kopp, eller gjøre som jeg, lage en dessert av grønn te, som du finner oppskrift på her. Du kan også teste den nye motedrikken, buble tea, som du finner oppskrift på her.

Tedagen
Buble tea

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Suppedagen

Suppedagen markeres i Tyskland 19. november hvert år. Suppe er en skikkelig gammel rett og historikere mener den er mellom 12.000 og 50.000 år gammel. Om du fikk lyst på suppe i dag, har bloggen mye å by på, både varme, kalde, lettvinne, mer tidkrevende og fra både fjern og nær. Du finner masse både spennende og mer tradisjonelle varianter her.

 

Suppedagen
Japansk ramensuppe med pankokylling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pølsedagen

Pølsedagen markeres i Storbritannia 5. januar, hvert år. Pølser kan være så mangt, fra de mest stusselige og smakløse wienerpølser, til de mer kraftige, saftige og smakfulle. De kan både brukes i matretter og være selve maten, men masse spennende tilbehør. Pølser lages av malte, oppblandete kjøtt- og blodprodukter med forskjellige tilsetninger.

Om du også kunne tenke deg pølser i en eller annen form i dag, trenger du ikke å lage dem selv. Siden pølser passer både i brød eller lompe, på pizza og i omelett, er det bare å kjøre i vei og trenger du inspirasjon, finner du litt her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata

Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata er velsmakende og ganske sunn mat. Du får tak i fersk tunfisk på meny.

Fersk tunfisk:

Tunfisk er enkelt å tilberede. Jeg smører den inn med olivenolje og tar på salt og pepper. Den kan enten grilles eller stekes i 2 minutter på hver side og så er den klar til å nytes.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

Potetene:

Skrell poteter og del dem i fingertykke skiver. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajenne og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Grønnsakene: 

1 purre i strimler

8 minigulrøtter eller 2 vanlige i tommestykker

8 minitomater

1 sjalottløk, finhakket

1 ts grønnsaksfond

Alle grønnsakene blandes med litt nøytral olje og freses i en kjele i noen minutter, til gulrøttene er møre, men fortsatt har tyggemotstand. Smak til med  litt salt og pepper før servering.

 

Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata
Tunfisk med småsinte ovnspoteter og gremolata

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kjeksdagen

Kjeksdagen markeres i Storbritannia 29. mai, hvert år. Kjeks kan være så mye, siden det finnes både søte varianter og varianter som egner seg mer som mat. De kan brukes som de er, med noe godt på, eller som ingrediens i f.eks. desserter og kaker. Om du fikk lust til å markere kjeksdagen, finner du flere spennende oppskrifter både på og med kjeks her.

 

Kjeksdagen
Tuvas gode frøkjeks

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Litauens nasjonaldag

Litauens nasjonaldag feires 16. februar hvert år, til minne om uavhengigheten fra Russland i 1918. Selv om de i etterkant har vært invadert av både Sovjetunionen og Tyskland og de ikke fikk egen råderett før 11. mars 1990, feirer de fremdeles 16. februar.

Litauens mattradisjoner er preget av det kjølige og fuktige klimaet. De bruker mye bygg, poteter, rug, rødbeter, bær og sopp. Meieriprodukter er også viktig. De har tradisjonelt syltet mye av maten, at den skal vare holdbar. Supper er populært og blir ansett som nøkkelen til god helse. Litauisk mat mye til felles med landene rundt, Tyskland og Norden.

Du finner oppskrifter fra Litauen her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.