Smørgåstårta smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.
Start med å lage fyll. Jeg har laget to slag, for å gi litt variasjon i kaka.
Fyll 1:
4 hardkokte egg, delt i små terninger
3 vårløk i fine strimler
200 g pillede reker
4 dl creme fraiche
1 ss sennep
1/2 pose majones
2 ss frisk finhakket dill
1 glass sort rogn
Hvit pepper
Kajennepepper
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.
Fyll 2:
300 gr røkt skinkepålegg i små terninger
1 finhakket rødløk
4 dl creme fraiche
1/2 pose majones
Salt og sort pepper
Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.
Kaken:
Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver. Fordel fyll 2 over skivene og legg på et siste laget med loff. Nå skal helst kaken stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.
Pynting:
Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:
Maldivenes frigjøringsdag feires 26. juli hvert år, som en markering av frigjøringen fra Storbrittania i 1965.
Mattradisjonene på Maldivene er en blanding av maten i Sør-India, Sri Lanka, Araberlandene og Indonesia påvirkning. De tre viktigste råvarene er sjømat, ris og kokosnøtter.
Rwandas frigjøringsdag feires 1. juli hvert år, som en markering av å bli et fritt land i 1962,etter å ha vært FNs tilsynsområde under belgisk administrasjon.
Rwanda har enkle, men man ganske unike mattradisjoner, som består av søtpoteter, bønner, mais, erter, hirse og frukt. De fleste spiser kjøtt bare noen få ganger i måneden. De som bor i nærheten av innsjøer spiser også en del fisk.
Guinea-Bissaus frigjøringsdag feires 24. september, som en markering av løsrivelsen fra Portugal i 1973.
Bissau-Guineansk mat består av mye ris og hirse. De produserer cashewnøtter, kokosnøtter, palmenøtter og oliven, men mye av det eksporteres. Fisk, skalldyr, frukt og grønnsaker spises ofte sammen med korn og melkeprodukter.
Gresk salat er kjent for alle som har vært i Hellas. Den serveres som tilbehør, både til lunsj og middag og er en delikatesse med de nydelige, solmodnede tomatene og fetaosten. Den passer også som selvstendig rett, sammen med godt brød.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
Dressing:
1/2 dl god olivenolje
1 ss rødvinseddik
Salt og pepper
Bland salaten i en bolle. Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.
Du finner masse spennende retter, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvitløkssnurrer med urter kan brukes som tilbehør til f.eks. supper og salater. Jeg lager alltid en stor porsjon, og halvsteker en del av dem, så jeg kan fryse ned og ta opp ved behov. Etter noen minutter i ovnen, smaker de som nybakte igjen.
1 kg hvetemel
6 dl melk
100 g smør
2 ts salt
1 pose tørrgjær
4 store hvitløksfedd, finhakket
Smelt smøret. Tilsett 4 finhakkede hvitløsfedd. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Tilsett melk og kjenn etter at væsken er passe temperert (maks 37 grader).
Elt væsken, salt, gjær og mel i en kjøkkenmaskin i 10 minutter eller elt godt sammen for hånd. Sett til heving i minimum 1 time, gjerne lenger.
100 g romtemperert smør
1 neve hakkede urter (timian, rosmarin, oregano)
2 finhakkede hvitløksfedd
Kok hvitløken i 3-4 minutter i 50 g av smøret. La det avkjøles, før det blandes med resten av smøret og urtene.
Kjevle ut deigen i 30 × 60 cm. Bre smørblandingen utover. Rull sammen og skjær 2 cm tykke skiver og legg på en plate med bakepapir. Etterheves i 1 time inder rent håndkle. Pensle dem melk og sett dem midt forvarmet ovn på 200 grader i 10 – 15 minutter. Avkjøl hvitløkssnurrer med urter på en rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jollofris (nsamé eller zaame) er en av de vanligste vestafrikanske rettene. Den spises i Ghana, Nigeria, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Togo, Kamerun og Mali. Den er en blanding av luftig, rød-oransje ris som tilberedes med forskjellige grønnsaker, f.eks. erter, bønner, paprika, gulrøtter, kål eller aubergine. Jollofris serveres ofte med lam, geit, kylling eller storfe. Tilbehøret for øvrig er gjerne litt salat og/eller eller friterte plantanas. Jollofris heter også «benachin», «theibou dienne», «thieboudienne» eller «riz au gras» i de forskjellige landene og er forgjengeren til den mer kjente retten jambalaya, som er populær i flere deler av Amerika. I Ghana serveres ofte jollofris med hardkokte egg og shito, som er en varm, pepperbasert saus. I Senegal og Liberia serveres ofte jollofris med fisk. Oppskriften er passe til 8 personer
Kyllingen:
1 kg kylling overlår med ben
4 fedd hvitløk
1 løk
2,5 cm ingefær, revet
1 syltet paprika
1 ss kyllingfond (ev. buljongterning)
3 ss nøytral olje
Bland hvitløk, løk, ingefær, buljongterning og chilipepper med 7 dl vann. Legg kyllingbitene i en stor gryte og hell blandingen på toppen. Rør og tilsett vann så det dekker kyllingen. Dekk til og la den småkoke på lav i 30 minutter.
Sausen:
4 ss nøytral olje
2 løk, i tynne skiver
200 g passata, helst mutti
400 g hakket tomat, helst mutti
2 syltede paprika i strimler
1 løk
2 laurbærblader
1 ss karripulver
Varm olje i sautépanne eller gryte og stek løken i skiver i 8-10 minutter til den er myk og gyllenbrun. Tilsett passata og fortsett å koke under omrøring i 5 minutter.
I mellomtiden fjerner du kyllingen fra kjelen, og heller kraften i en blender, sammen med hakkede tomater, 1 løk og syltet paprika og kjører det til en jevn konsistens. Hell blandingen over i pannen med løk og passata. Tilsett laurbærbladene og karripulveret og la det småkoke i ca. 15 minutter.
Risen:
2,5 dl ris
1,25 dl vann
Kok risen i vannet og rør av og til. Risen vil nå være halvkokt (paraboiled) og vil koke ferdig i sausen.
250 g grønne bønner, kuttet i 2,5 cm store biter 2 gulrøtter, skrelt og kuttet i strimler
Tilsett risengulrøtter og bønner i sausen og rør det godt sammen. Sett på lokk og la det småkoke på lav varme til risen er ferdig kokt, ca. 20 minutter. Smak ev. til med salt.
I mellomtiden, steker du den kokte kyllingen i en kjele med 3 ss vegetabilsk olje, for å gi dem litt farge. Server jollofris til kyllingen, sammen med plantanas, fritert i litt olje og litt grønn salat.
Friterte plantanas:
4 plantanas
Nøytral olje
Skrell plantanas og del dem i skiver. Varm oljen i en gryte og legg i plantanaskivene. Stek dem i 3-4 min.. og snu dem underveis, De er ferdige når de har fått en gyllenbrun farge. Legg dem på tørkepapir til de skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Moules frites, som er blåskjell, pommes frites og aioli, er Belgias nasjonalrett. Jeg tenkte at i dag, måtte være den perfekte dagen, for denne retten, siden 21. juli er belgias nasjonaldag. Feiringen startet med at kong Leopold 1. ble kronet til Belgias første konge i 1831.
2 kg ferske blåskjell
2 dl hvitvin
6 fedd hakket hvitløk
2 finhakkede løk
6 ss olivenolje
2 finhakkede chili
2 ss hakket bladpersille
Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.
Fres finhakket løk, persillerot og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
Bland inn persille og server med pommes frites og hjemmelaget aioli.
Monte Cristo Sandwichdagen feires 17. september hvert år i USA, til minne om greven av Monte Cristo, fra en roman av Alexandre Dumas. Litt merkelig av en romanfigur kan få så stor betydning av han får sin egen sandwich med en tilhørende dag, men denne sandwichen er i hvertfall nydelig.
Salat med appelsin og karridressing er en deilig rett fra Midtøsten. Den kan brukes til lunsj, som forrett eller som tilbehør til en kjøtt- eller fiskemiddag.
Salat:
Salat etter eget ønske, finstrimlet
Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet
1 vårløk, finstrimlet
1 appelsin i terninger
1/2 paprika i strimler
1 neve granateplekjerner
1 neve spirer, f.eks. sukkerertspirer
Legg alt i en bolle eller utover et fat, så det er enklere å se alle ingrediensene.
Dressing:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.