Kje med bakt potet og estragonsmør smaker kjempegodt. Jeg kjøper kje fra Slakter Eide i Lillesand. De selger varene sine til Meny, så du kan få bestilt det i kjøttdisken der.
Siden kjeet ligger i en nydelig marinade, behøves ikke mer krydder. Her ha jeg lagt kjeet i litt vann i langpanna og satt det på 100 grader i 3 timer, før vi har lagt det i noen minutter på grillen, slik at det får litt farge.
Serveres med bakt potet, delt i to, grillet maiskolbe og estragonsmør
Bhutans nasjonaldag feires 17. desember hvert år, til minne om kroningen av den første kongen av Bhutan, Ugyen Wangchuck, i 1907.
Bhutans mattradisjoner er sterkt påvirket av indiske og kinesiske tradisjoner. De spiser mue ris, dumplings og nudler. Av kjøtt, spises det biff, kylling, svin, yak og geit.
Blant buddhistene er det populært med vegetarmat. Øl og risvin er populære drikkevarer.
Det er vanlig å spise med fingrene.
Om du også har lyst til å feire bhutans nasjonaldag, finner oppskrifter fra Bhutan HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Blomkål- og squashsuppe passer både som forrett og som en lunsjrett. Oppskriften er passe til 4 personer.
1/2 blomkål i buketter
1 liten squash i terninger
1 finhakket løk
4 dl vann
1 hønsebuljongterning
1/4 ltr kyllingkraft
1 dl fløte
1 pk. smøreost naturell
1⁄4 ts salt
1/2 ts pepper
Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, squash, løk, vann, kraft og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.
Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen, tilsett smøreosten og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
Pynt blomkål- og squashsuppe med litt urter, spiselige blomster og ev. et dryss nykvernet pepper.
Serveres med godt brød, f.eks. hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrifter på masse deilig brød her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Filopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fiken kjøpes på Meny, eller en annen velassortert matbutikk. Denne oppskriften er passe til 8 personer som forrett eller 4 som en liten kveldsrett.
8 store fiken
180 g chèvre med ramsløk, eller annen chèvre eller annen smørbar, hvit geitost du liker
1 ts pepper
80 g smør, smeltet
8 ark filodeig
8 ts flytende honning
Litt gressløk, finhakket
Salatblad og ev. spiselige blomster til pynt
Del hvert filoark i fire, pensle dem og legg dem oppa hverandre. Skjær av ev. stilken på fikenene og skjær et kryss 2/3 ned i hver fiken, fra toppen. Åpne fikenene og gi dem et dryss med pepper. Sett fikenene midt på hver sin filostabel, fordel chèvre i fikenene, risle litt honning i hver og dryss på gressløk. Pakk filodeigen sammen til små pakker rundt fikenene, sett dem på bakepapir og stek litt under midten av ovnen på 200 grader i 12 – 15 min.
Server filopakket fiken med chèvre varme. Du kan gjerne servere dem med litt vellagret balsamico.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den islandske øldagen markeres 1. mars hvert år, som en feiring av at øl ble lovlig i landet i 1989. Da hadde det vært ulovlig med øl på Island i 73 år. Du kan jo feire dagen med å skåle for den med en god øl. Om du vil gå grundig til verks, får du kjøpt islandsk øl på polet. Eller du kan bruke øl i maten, f.eks. en av mine favoritter, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bloody Marydagen markeres i USA i dag. Bloody Mary er en populær frokostdrink. Jeg liker godt å få et glass av den på flyturer, av en eller annen grunn. Fargen ligner på blod og drinken er oppkalt etter Englands første regjerende dronning, som er ansett som ganske blodtørstig, etter at hun dømte ca. 300 mennesker til å brenne på stake.
Drinken ble første gang laget på New York Bar i Paris i 1921, men oppskriften har endret seg litt med tiden.
Pizza twisters er fint som turmat, til tapasbordet og ikke minst til barnebursdag. De kan serveres både varme og kalde og er fine å fryse ned, halvstekte. Jeg har brukt ferdig pizzadeig, som du får kjøpt utkjevlet, men du kan selvfølgelig lage bunnen selv.
Sausen:
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
1 finhakket løk
2 laurbærblader
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
Noen dråper tabasco
1 ts knuste fennikelfrø
Bland alt i en kjele, kok opp og la det koke lenge, gjerne en time eller mer. Smør sausen over pizzabunnen.
Fyllet:
1 løk, finhakket
4 sjampinjong, finhakket
10 sorte oliven, finhakket
1 paprika, finhakket
20 basilikumblader, finhakket
Rør alt sammen og spre det over pizzasausen.
Ellers:
1 pk kokt skinke
1 pk revet ost, gjerne vellagret
1/2 pk revet parmesan
Legg på ost, skinke og parmesan.
Montering og steking:
Brett den ene halvdelen av pizzabunnen over den andre. Det går veldig lett, hvis du bruker bakepapiret til å gjøre det. Skjær i strimler med en pizzakutter og dra i hver strimmel, mens du vrir samtidig. Stek på bakepapir i ovnen på 220 grader i 15-20 min, til de har fått fin farge.
Om du vil lage pizzabunnen selv, er dette en super oppskrift:
Min beste pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time.
Du finner over 40 spennende og varierte pizzavarianter, fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mauritanias uavhengighetsdag markeres 28. november hvert år, som en feiring av frigjøringen fra Frankrike i 1960.
Mauritanias mattradisjoner er påvirket av arabiske tradisjoner. Berberenes tradisjoner og flere av de afrikanske landene har også hatt sin påvirkning, siden Mauritanerne har levd som nomader og flyttet rundt i Sahara i campingvogner. Det har gjort at de har hentet inspirasjon fra Marokko i nord til Senegal i sør.
Siden de har vær en fransk koloni, har Frankrike også hatt innflytelse. Alkohol fås kun på hoteller, men de drikker mye myntete. Tradisjonelt spises måltidene i fellesskap.
Du finner spennende oppskrifter fra Mauritania her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fried Ricedagen markeres 20. september hvert år i USA. Fried rice kommer opprinnelig fra Kina, men lages over store deler av verden. Den tilberedes med langkornet ris, løk, gulrøtter, erter og egg og hva du ellers måtte ønske. Om du foretrekker å bruke biff, svinekjøtt, kylling eller servere den som vegetar, er opp til deg. Uansett, du finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.