Espressodagen markeres i Italia

Espressodagen markeres i Italia 17. april hvert år og de av oss som kjenner italienere eller har vært der, vet vi at de er stolte over kaffetradisjonene sine. Jeg legger ikke ut oppskrift på espresso, men jeg har brukt espresso i flere oppskrifter, som du finner her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Utbeinet lammelår som i Hellas

Utbeinet lammelår som i Hellas er en velsmakende rett, hvor alt tilberedes i den samme formen. Her har jeg kjøpt et lammelår, som jeg har beinet ut selv. Om du ikke vet hvordan du skal gjøre det, kan du få det gjort i ferskvaredisken på Meny eller du kan bruke lammet med beinet i.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

1 glass marinert hvitløk

1 glass oliven

4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

3 kvister frisk rosmarin

1 glass soltørka tomater

500 g småpoteter, delt i to

1 pk aromasopp i skiver

1 ss oregano

Salt og pepper

1 lammelår

1 glass marinert fetaost i terninger

Salt og pepper

1 ts tørket rosmarin

1 ts tørket oregano

Fremgangsmåte:

Start med å helle hakkede tomater i langpannen. Tilsett marinert hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash, soltørka tomater, sopp og småpoteter. Dryss over oregano, noen kvister frisk rosmarin, litt salt og pepper og sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over marinert fetaost i terninger inkl. laken. Ben ut lammet, bind det opp og krydre med salt, pepper, rosmarin og oregano. Legg lammet på toppen av grønnsakene, sett formen tilbake i ovnen på 125 grader og la det steke i 3 timer til termometeret viser 65-70 grader, avhengig av hvor gjennomstekt du ønsker lammet.

Utbeinet lammelår som i Hellas
Utbeinet lammelår som i Hellas

Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med lam, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vatikanstatens uavhengighetsdag

Vatikanstatens uavhengighetsdag markeres 11. februar etter at de ble uavhengige av enhver politisk og verdslig myndighet i sitt åndelige virke og løsrevet fra Italia. Selv om de er egen stat, ligger de midt i Italia og har mattradisjoner deretter. Du finner mat fra Italia her og her kan du finne matoppskrifter fra hele verden.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honduras’ uavhengighetsdag

Honduras’ uavhengighetsdag feires 15. september hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Spania i 1821. Dagen er offisiell fridag og feires med taler, opptog, musikk og dans over hele landet.

Honduras har mattradisjoner, som er en blanding av mesoamerikanske, spanske, karibiske og afrikanske matretter. De bruker mye kokos og kokosmelk.

Du finner oppskrifter fra Honduras her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nasjonaldagen i Wales

Nasjonaldagen i Wales feires 1. mars hvert år. Dagen sammenfaller med feiringen av deres skytshelgen Sant Davids død, 1. mars i år 589.

Om du vil feire Wales litt i dag, du også, kan du jo lage Welsh rabbit som ikke inneholder kanin, og som du finner oppskrift på her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Zambias uavhengighetsdag

Zambias uavhengighetsdag markeres 24. oktober, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1964.

Zambias mat inneholder nesten alltid nshima, som er banket hvit mais. I tillegg til nshima spiser de forskjellige typer gryteretter og kokte grønnsaker. De serverer forskjellige typer relish til maten. Det er også vanlig med tørrfisk og insekter. De lager og drikker mange forskjellige typer øl, laget av mais.

 

Du finner oppskrifter fra Zambia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Slovakias uavhengighetsdag

Slovakias uavhengighetsdag feires 17. juli hvert år, som en markering av at de ble en selvstendig stat i 1992.

Slovakia har mattradisjoner som varierer fra region til region. De er påvirket av nabolandenes kjøkken. Tradisjonsmaten består stort sett av råvarer de selv hadde fra gammelt av og lite importerte råvarer. Det jorde at maten varierte fra sesong til sesong, avhengig av hva som var tilgjengelig. De bruker mye hvete, poteter, melkeprodukter, svin, surkål og løk. De spiser mye dumplings, pølser og bacon. De vanligste drikkevarene er melk og øl.

Du finner oppskrifter fra Slovakia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Botswanas uavhengighetsdag

Botswanas uavhengighetsdag, som kalles Boipuso markeres 30. september hvert år, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1966.

Botswanas mattradisjoner er stolte og ganske unike, men har noen fellestrekk med andre land i området. De spiser mye biff, geitkjøtt, sau, kylling, mofanormer og fisk. De er flinke med konservering av mat.

En kuriositet er at vannmelon kommer fra Botswana og de lager ofte forfriskende drikke av den.

Du finner matretter fra Botswana her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Taiwans nasjonaldag

Taiwans nasjonaldag feires 10. oktober.

Taiwans kulinariske historie litt merkelig og intrikat pga. diverse migrasjoner og kolonisering. Tradisjonelt dannet ris grunnlaget for de fleste taiwanske måltider og de foretrekker generelt ris som er lubben, aromatisk, litt fast og søt. Taiwansk mat inneholder også mye svinekjøtt, sjømat, kylling og soya.

Mattradisjonene er påvirket av Japan og Kina. Storfe har vært for kostbart og er derfor ikke utbredt i tradisjonell mat, men har blitt mer populært de siste årene.

På grunn av sin subtropiske beliggenhet har Taiwan mye ulike frukter, som papaya, stjernefrukt, meloner og sitrus. Det er enkelt å få tak i ferske ingredienser fra markeder.

Taiwanerne vist sin kreativitet i sitt utvalg av krydder og sauser, som f.eks. soyasaus, risvin, sesamolje, fermenterte svarte bønner, syltet reddik, peanøtter, chilipepper, koriander og en lokal variasjon av basilikum.

En viktig del av det taiwanske kjøkkenet er xiaochi , som er deres svar på tapas. Bubble tea, som har blitt populært i Norge, kommer også fra Taiwan.

Du finner oppskrifter fra Taiwan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ugandas uavhengighetsdag

Ugandas uavhengighetsdag markeres 9. oktober hvert år, som en feiring av uavhengigheten fra Storbritannia i 1962.

Ugandas mat består av både tradisjonelle og mer moderne mat retter, med engelsk, arabisk og indisk påvirkning.

Mange retter inkluderer ulike grønnsaker, poteter, yams, bananer og andre tropiske frukter. Det er vanlig å spise kylling, svinekjøtt, fersk og tørket fisk, biff og geit.

De fattige på landsbygda spiser for det meste i bushmeat.

Du finner oppskrifter fra Uganda her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.