Chop sueydagen

Chop sueydagen markeres i USA i dag. Chop suey er en kinesisk rett, som lages med bl.a. grønnsaker, kjøtt og egg, serveres med ris eller nudler.

Om du får lyst på chop suey i dag, behøver du ikke å gå på kinesisk restaurant. Det er enkelt å lage det hjemme og di finner flere oppskrifter her.

 

 

Du finner spennende og velsmakende matretter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cherry Popsicle Day

Cherry Popsicle Day (kirsebærsaftisdagen) markeres i USA 26. august hvert år.

Det er lett å få tak i isformer og lage saftis selv.  Bland saften med vann, men husk at det smaker mindre når det er frossent, så bruk mer saft enn du gjør til saft.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eat Outsideday

Eat Outsideday eller spis utendørsdagen markeres i mange land 31. august hvert år.

Menneskene har alltid spist ute, i starten fordi det ikke fantes alternativer. Fra middelalderen fikk mennene med seg et solid måltid med brød, kjøtt og ost rett før de dro på jakt.

Franskmennene startet med uteservering rett etter den franske revolusjonen i 1789. De tidligere kongelige parkene ble åpnet for sosialt samvær og ta med mat, som ble delt og spist felles. Omtrent samtidig ble det laget lysthager i USA, som var private uterom. Der kunne familier spasere, spille utendørs spill og spise medbragt mat.

Om du har lyst til å feire Eat Outside Day i dag, finner du masse mat som egner seg for piknik her, eller om du vil grille finner du spennende oppskrifter på grillmat her.

Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus

Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus og potetmos er en rett med mye smak. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Du får kjøpt syltet pepper på Meny og andre velassorterte matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Grillede grønnsaker:

Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.

Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.

Biffen:

4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:

  • Indrefilet – den dyreste og møreste
  • Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
  • Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
  • Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
  • Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

  • Rå/lite stekt: 55 grader
  • Medium/medium+: 60-65 grader
  • Godt stekt: 70 grader

La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus
Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tropisk glitter

Tropisk glitter er en drink med smak av tropisk frukt og med et glitrende vakkert utseende.

4 cl Glitterfisk tropical

4 cl vodka

8 cl sodavann

Sprite

Bland Glitterfisk, vodka og sodavann i et glass med is. Fyll opp med sprite og rør rundt. Pynt med en skive lime.

Tropisk glitter
Tropisk glitter

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk på grønnsakseng med pesto

Torsk på grønnsaksseng med pesto er en sunn rett, med smak av Italia. Om du vil gjøre det lettvint, kan du kjøpe ferdig pesto, men jeg kan love at hjemmelaget smaker bedre.

Torsken:

800- 1000 g torskefilet i porsjonsstykker

Salt, pepper og ev. fiskekrydder

Skyll torsken og tørk av den med kjøkkenpapir. Krydre fisken på alle kanter, med salt, pepper og ev. fiskekrydder og sett den kaldt til den skal brukes.

 

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt og la den stå tildekket i romtemperatur til den skal brukes.

Grønnsakseng:

800 g kokefaste poteter i staver

50 g smør

2 løk i strimler

2 poser reven gulrotblanding (ev. revne gulrøtter og finsnittet kål og purre

Legg poteter og løk i ildfast form, sammen med smøret og sett i ovnen på 200 grader i 20 min.
Legg på resten av grønnsakene og fisken og bak midt i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken. Om du brukes steketermometer, skal kjernetemperaturen være 55 grader.

 

Torsk på grønnsakseng med pesto
Torsk på grønnsakseng med pesto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Matdagen i Canada

Matdagen i Canada markeres 23. februar hvert år, som en feiring av canadisk landbruk og mat. Matdagen har ikke så lange tradisjoner, men ble markert første gang i 2003. Canadierne ser på dagen som en ekstra mulighet til å reflektere over den viktige rollen mat spiller for helsen, miljøet og kulturen i landet.

Noe av det mest canadiske jeg kan tenke meg, er lønnesirup og du finner en deilig lekkerbisken HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burundis uavhengighetsdag

Burundis uavhengighetsdag feires 1, juli hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Belgia i 1962.  Selv om dagen er en offisiell fridag, er det lite feiring.

Burundi har mattradisjoner som har mye til felles med de fleste landene i Øst -Afrika. De spiser mye mais, kassava, søtpoteter, div. planter og korn. De har et proteinfattig kostholdet. Siden flertallet av befolkningen er Hutuer, som ikke pleier å ha husdyr, er mye vegetarisk.

Du finner spennende oppskrifter fra Burundi her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Djiboutis uavhengighetsdag

Djiboutis uavhengighetsdag feires 27. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1977. Dagen er en offentlig fridag og feires med militærparader, fyrverkeri, konserter, messer og politiske taler og seremonier. I tillegg feirer de med  diverse offentlige og private kulturelle arrangementer.

Djibouti har mattradisjoner som er en blanding av somalisk, afarisk, jemenittisk og fransk mat, med sørasiatiske kulinariske påvirkninger. De bruker også krydder som også benyttes i Midtøsten, som for eksempel safran og kanel.

Du finner spennende oppskrifter fra Djibouti her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med hjerteskjell og kreps

Pasta med hjerteskjell og kreps er en variant av pasta vongole og smaker knallgodt. Oppskriften er til 4 personer.

1 kg hjerteskjell

8 kreps

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

12 minitomater, delt i 4

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Skyll hjerteskjell i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett Tomater, hvitvin, skjellene og krepsen. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

Pasta med hjerteskjell og kreps
Pasta med hjerteskjell og kreps

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.