Cassouletdagen

Cassouletdagen i USA markeres 9. januar hvert år. Cassoulet var opprinnelig en restegryte, men har etter hvert blitt ansett som en litt finere gryterett. Du finner mange gryteretter som kunne vært kalt cassoulet i bloggen, sjekk her.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kokosnøttdagen

Kokosnøttdagen i Canada markeres 26. juni hvert år. Dagen ble grunnlagt for å øke bevisstheten om de mange fordelene med kokosnøtt og for å dele favorittretter med kokosnøtt.

AperitivoMat har mange oppskrifter med kokos, både som drikke, middagsretter, kaker og desserter. Du finner dem her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling og bacon i fløtesaus

Pasta med kylling og bacon i fløtesaus er godt og i tillegg enkelt å lage. Jeg liker å bruke lårfilet av kylling, med det går fint å bruke brystfileten også.

2 ss olje

2 ss smør

600 g kylling i strimler

150 g bacon i terninger

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 pakke sjampinjong i skiver

1 ss kyllingfond ev. 1 buljongterning

4 dl fløte

1 egg

½ pakke parmesan

½ chili, finhakket

1 neve basilikum, finhakket + litt til pynt

Salt og nykvernet pepper

Fres kylling, bacon, løk, hvitløk og sjampinjong i en blanding av olje og smør. Tilsett fond, fløte, chili og et sammenpisket egg. La det koke til det tykner. Tilsett parmesan og smak til med salt og pepper. Rør inn pasta etter eget ønske og litt basilikum.

Server pasta med kylling og bacon i fløtesaus med basilikumblader, mer parmesan og et dryss nykvernet pepper.

Pasta med kylling og bacon i fløtesaus
Pasta med kylling og bacon i fløtesaus

Du finner flere spennende og varierte pastaoppskrifter her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Solbæris

Solbæris har lekker farge og en smak jeg har elsket siden jeg var liten. Nå har jeg endelig laget det selv og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg har brukt ismaskin, men om du ikke har det, kan du sette den i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

2 dl solbærsyltetøy (eller mer om du vil ha sterkere solbærsmak)

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin sammen med syltetøyet til den er ferdig.

Solbæris
Solbæris

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Uavhengighetsdagen i Guinea

Uavhengighetsdagen i Guinea feires 2. oktober hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1958.

Dagen starter med bønner for fred, fremgang og utvikling i landet. Det holdes taler og seminarer, hvor tidligere hendelser blir minnet og de som ga livene sine for uavhengigheten blir hyllet.

I hovedstaden, Conakry, arrangeres en militærparade hvor mange innbyggere, ikledd fargene til nasjonalflagget og viser sin største kjærlighet og respekt for landet sitt. Med vaiende nasjonalflagg, arrangeres også nydelige musikk- og dansetilstelninger. Deretter blir det fest hvor de spiser deilige, afrikanske retter sammen med lokale spesialiteter og internasjonal mat.

Du finner oppskrifter fra Guinea her.

Bake brød i pizzaovnen

Bake brød i pizzaovnen er smart å gjøre på ettervarmen etter pizzastekingen og det blir veldig godt. De fleste gangene jeg baker brød, bruker jeg ikke oppskrift. Jeg har to hovedregler. Den første er å bruke mer hvetemel enn grovt mel og den andre er lang hevetid.

Å bake brød i pizzaovnen er en spennende affære og jeg følger nøye med, så jeg får snudd dem flere ganger og til slutt satt dem på hodet, så det skal bli deilig sprø skorpe.

5 dl kulturmelk

7 dl vann

1 ss rapsolje

50 g gjær

3 ts salt

1 ss honning

3 dl havregryn

2 dl hvetekli

3 dl sammalt rug grov

3 dl sammalt hvete grov

ca 2 l hvetemel

Fremgangsmåte:

Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.

Bake brød i pizzaovnen
Bake brød i pizzaovnen

 

Elt deigen sammen og tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Du kan også elte det sammen for hånd, som tar lenger tid og er god trening for overkroppen. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bord. Del den i to, kna til den blir smidig og form dem til runde brød.

Rull brødene i hvetemel og sett dem til andre heving. Dekk med et klede og la brødene heve i minimum 1 time til. Skjær valgfritt mønster med en spiss kniv, før stekingen.

Stek brødene pizzaovnen eller i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er brødene klare. Avkjøl dem på rist og kos deg med nydelig, hjemmebakt brød, som også egner seg for nedfrysing til senere.

Du finner masse oppskrifter på deilige og velduftende brød fra fjern og nær  her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den nasjonale dagen for melk i India

Den nasjonale dagen for melk i India markeres 26. november hvert år til ære for dr. Verghese Kurien, Han var «faren» til den hvite revolusjonen i India, som industrialiserte melkeproduksjonen. På den nasjonale dagen for melk minnes de dr. Kuriens innsats, det informeres om melkens helsemessige fordeler og næringsverdi.

Om du fikk lyst på indisk mat nå, finner du mange indiske oppskrifter, både med og uten melk her.

Den nasjonale dagen for melk i India
Den nasjonale dagen for melk i India – mangolassi

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Melondagen i Turkmenistan

Melondagen i Turkmenistan markeres andre søndag i august hvert år. Dagen feires med en stor utstilling av meloner i alle varianter, i tillegg til danse- og musikkarrangementer i hovedstaden, Ashgabat.

Det finnes fire hovedslekter av meloner. Melonslekter er et komplisert emne fordi de kan være paraplybetegnelser for et ganske bredt spekter av arter og planter av samme art kan krysse med hverandre.

De fleste typer meloner vil falle inn i en av disse fire slektene:

Citrullus:

Citrullusmeloner inkluderer bl.a. vannmelon og de er lett gjenkjennelige pga. formen på bladene som er dypt flikete.

Cucumis:

Slekten Cucumis inkluderer både meloner og agurker, som er nært beslektet med melon. Honning- og cantaloupemelon tilhører denne slekten, som inkluderer veldig mange varianter og er en av de mest dyrkede melonslektene.

Benincasa:

Benincasa er uvanlig å finne i vanlige hager. Det er bare ett medlem av denne slekten, Benincasa hispida (vokskalebassen). Den kommer fra Sørøst-Asia og spises som en grønnsak når den er moden.

Momordica:

Momordica (bittermelon) er en melonslekt med litt flere varianter. Bittermelon ser mest ut som en agurk og brukes i mange asiatiske retter.

Melondagen i Turkmenistan

Med alle melonvariantene i verden, burde det være noen for enhver smak, og om du også vil feire melondagen, finner du inspirasjon her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetsalat til fisk

Potetsalat til fisk er kanskje litt utradisjonelt, men jeg kan anbefale å prøve. Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Om potetene har fint skall, trenger du ikke en gang å skrelle dem. Denne potetsalaten passer perfekt til grillet og stekt fisk. Den passer også godt til en del annen grillmat, som for eksempel lam.

8 kokte poteter i terninger

1 boks rømme

1 god neve finhakket gressløk

saften av 1/2 sitron

1/2 glass kapers

1 ts sukker

salt og pepper

Bland alle ingrediensene godt sammen og smak til med salt og pepper. Potetsalat til fisk kan gjerne serveres mens potetene fortsatt er lune, men er også god kald.

Potetsalat til fisk
Potetsalat til fisk

 

Du finner flere spennende potetvarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Belizes uavhengighetsdag

Belizes uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1981.

Som et karibisk land, er Belizes mattradisjon kreolsk

Ris og bønner er nasjonalretten til Belize. Det serveres ofte med potetsalat eller coleslaw og stekt plantanas. De spiser også grillede retter eller stuinger av kylling, biff og svin.

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.