Malis uavhengighetsdag markeres i dag, som en feiring av frigjøringen fra Frankrike i 1960. Dagen feires med at flagget heises på offentlige steder, militærparader, taler og diverse kulturelle begivenheter, som dans, musikk og kunstneriske forestillinger.
Mali har store variasjoner i mattradisjonene basert på hvor i landet du befinner deg.
Ris og hirse er basisvarer i Mali, som er en matkultur sterkt basert på korn. Korn tilberedes vanligvis med sauser laget av spiselige blader, som spinat, søtpotet eller baobab, med tomat peanøttsaus. Rettene serveres ofte med grillet kjøtt (kylling, fårekjøtt, biff eller geit).
Populære retter i Mali er bl.a. fufu, jollofris og maafe (peanøttsmørsaus).
Kylling med salat og peanøttsaus er en asiatisk rett med mye og balansert smak. Jeg har brukt lårfilet av kylling, men du kan bruke bryst, om du heller vil det.
Kyllingen:
4 store eller 6 små lårfileter
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Oelek
1 ss sesamolje
2 ss nøytral olje
1 ss ingefær fra tube
1 neve frisk, finhakket koriander
Start med marinaden til kyllingfileten. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Bland inn kyllingen og la den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Ta vare på marinaden, som skal brukes til sausen. Grill eller stek til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr. Dryss over koriander før servering.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Marinaden fra kyllingen
Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.
Salaten:
1/2 agurk i små terninger
2 finhakkede vårløk
1 finhakket, gul paprika
1/4 honningmelon i små terninger
1/4 cantaloupemelon i små terninger
2 finhakkede chili
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.
Kylling med salat og peanøttsaus serveres med nykokt ris eller nudler.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Parmesankylling blir crispy og smaker godt av parmesan. Oppskriften er passe til 3-4 personer, avhengig av størrelsen på kyllingfiletene.
4 kyllingebryst, banket litt flate
100 g mel
2 sammenvispede egg
100 g parmesan, revet
100 g grilljermel
1 ts tørket oregano
Noen basilikumblader, finhakket
Salt og pepper
2 mozzarellaputer
Krydre kyllingen med salt og pepper. Hell melet i en bolle, eggene i en annen og bland brød, parmesan og urter i en tredje bolle.
Vend hver kyllingbit i melet, deretter i egget og til slutt i brødblandingen.
Legg kyllingen i en oljet, ildfast form og risle over med litt mer olivenolje. Sett i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter, til kyllingen er gjennomstekt.
Tomatsausen:
1 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
100 ml rødvin
1 ts tørket oregano
400 g hakkede tomater (helst Mutti)
1 klype sukker (valgfritt)
Salt og pepper
Fres løken myk i olivenolje, tilsett hvitløk og stek i 2 min. til før du tilsetter vinen. Kok på høy varme væskemengden er halvert. Tilsett deretter oregano og tomater.
Krydre med salt og pepper. Kok videre under lokk i minimum 10 minutter. Smak og tilsett en klype sukker, om ikke tomatene er søte nok. Kok videre i 10 minutter, uten lokk, til sausen blir god og tykk. En saus som er for tynn vil gjøre kyllingen soggy.
Løft opp kyllingen fra formen og hell i tomatsausen, før kyllingen legges tilbake. Fordel mozzarella på toppen av kyllingen og bak det i ovnen på 200 grader i ca 15-20 minutter, til alt er varmt og mozzarellaen er smeltet og har fått en fin gyllen farge. Dryss over noen basilikumblader før servering. Serveres med pasta eller et godt brød.
Parmesankylling
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kokos- og currymarinerte lammelår i skiver har en deilig smak av Sør-Øst Asia. Du kan gjøre den sterkere eller mildere ved å tilsette mer eller mindre chili. Oppskriften er passe til 4 pers.
1 kg lammelår i skiver
Marinade:
50 g rød currypaste
1 dl kokosmelk
1 ss limesaft
Olje
Rør sammen currypaste, kokosmelk og limesaft. Gni inn lammelårskivene med marinaden og sett kaldt i min. 1 time, men gjerne over natten. Gi dem et dryss salt, før du griller eller steker dem på begge sider.
Dressing:
4 fedd finhakket hvitløk
2 røde chili, finhakket
2 ss fishsauce
4 lime, kun saften
2 ss palmesukker
4 ss hakkede peanøtter
Knus alle ingrediensene til dressingen i en morter og sett til side, mens du lager salaten.
Salat:
1 hjertesalat, snittet
1/2 rødløk, i fine strimler
1/2 agurk, delt i to på langs, kjernen fjernet med teskje og skjært med ostehøvel i lange bånd
2 gulrøtter, finrevet
100 g sukkererter, renset, kokt opp og avkjølt i kaldt vann
1 neve fersk koriander
1 neve fersk thaibasilikum (ev. mynte)
100 g grovhakkede, ristede peanøtter
Legg salaten på bunnen av et fat, deretter rødløk, agurk, gulrøtter, sukkererter og urter. Dryss over peanøtter. Risle over dressingen og server gjerne kokos- og currymarinerte lammelår i skiver med nykokt ris.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tomatsalsa er en deilig, tomatbasert saus, som serveres kald, til mange retter i Sør- og Mellom-Amerika. Den passer selvfølgelig til tex-mex mat, men også nydelig til grillmat og stekte retter av kjøtt eller fisk.
450 g modne tomater, delt i to
1 dl korianderblader
2-3 vårløk, kuttet i 4 cm lengder
1/2 jalapeño, grovhakket
1 hvitløksfedd
1 ss bringebær- eller rødvinseddik
Salt og pepper
Kjør alt til en jevn blanding i en foodprosessor eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper, dekk til og la salsaen stå avkjølt i min. 4 timer, eller over natten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag er det spis geléen din-dagen og jeg kan friste med hjemmelaget sommerbærgelé med deilige, norske bær. Gelé er verdens mest solgte ferdiglagde dessert.
Niku no Hi (kjøttdagen) markeres i Japan 29. november hvert år. Japan har stolte kjøttradisjoner og masserer faktisk storferasen wagyu, daglig, for at kjøttkvaliteten skal bli optimal.
Det ligger mange velsmakende matretter fra Japan på bloggen, både med og uten kjøtt. Sjekk HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Verdens matdag markeres 16. oktober hvert år, for å sette fokus på bl.a. matsikkerhet og bærekraftig mat. Dagen er opprettet av FN i 1979 og har nytt tema hvert år. I 2023 er temaet «Water is life, water is food. Leave no one behind»
Jeg har lyst til å fremheve mangfoldet av matkulturer i dag og du finner spennende oppskrifter fra hele verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg har akkurat vært på matmarked. Det var mye spennende å glede seg over der og jeg fikk tak i indrefilet av lama, som jeg aldri hadde smakt før. Lama kan ligne på en mellomting mellom lam og kalv, er lett å tilberede og smaker nydelig.
Krydre lamaen med salt, pepper og smør den med nøytral olje, før den legges på grillen. Den skal ha rosa kjerne når den serveres, så det er ikke mange minuttene på hver side. Bruk gjerne termometer og ta den ut, når det viser 55 grader.
Jeg valgte å bruke en ganske nøytral saus, med sopp i, til. Du finner oppskrift på den her.