Haitis uavhengighetsdag feires 1. januar hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Frankrike i 1804.
Som et karibisk land, er Haitis mattradisjoner kreolsk og er påvirket av en blanding av afrikanske, franske, spanske, arabiske tradisjoner i tillegg til Taíno (urfolkene i Karibia) sine tradisjoner.
La Chandeleur (fête des chandelles) eller Candlemas (kyndelsmesse på norsk) feires i Frankrike 2. februar hvert år. Dagen feires til minne om at Jesusbarnet ble presentert i tempelet i Jerusalem førti dager etter fødselen og festen for renselsen av den salige jomfru Maria . Det norske navnet kyndelsmesse kommer fra ordet kyndel, norrønt for «vokslys». Dagen ble avskaffet som helligdag i Norge i 1771.
I Frankrike spiser de crêpes eller pannekaker denne dagen og den kalles derfor le Jour de Crêpes (pannekakedagen).
Det er noen ganske merkelige ritualer i forbindelse med både måten pannekakene blir tilberedt og spist på denne dagen. Du skal holde en gullmynt i venstre hånd, mens du kaster pannekaken opp i luften med høyre hånd når den skal snus. Symbolikken rundt dette er knyttet til en fruktbarhetsrite fra slutten av det femte århundre. Den første pannekaken som lages, legges i et garderobeskap for å sikre en rikelig høsting senere på året. Når pannekakene endelig skal nytes, tennes alle stearinlysene i hjemmet.
Om du fikk lyst på pannekaker nå, finner du mange spennende oppskrifter fra fjern og nær, både middagsvarianter og til dessert HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med fersk tunfisk er en nydelig rett med middelhavssmak. Om du ikke får tak i fersk tunfisk, kan du bruke annen fisk, f.eks. laks.
Oppskriften er til 4 personer.
600 g fersk tunfisk
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
2 ss fond (fisk, hummer eller kylling)
10 minitomater, delt i to
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan eller annen vellagret, hard ost
Sausen, før pastaen blandes inn
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter.
Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen. Tilsett 1/2 dl av kokevannet i sausen.
Pasta og saus
Tunfisken:
Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i en stekepanne. Den skal være rosa i midten. Del den i tommebrede strimler og legg den på toppen av pastaen.
Sett frem parmesan, så gjestene kan rive eller høvle den over og bestemme mengden selv.
Pasta med fersk tunfisk
Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laos’ nasjonaldag feires 2. desember hvert år, til minne om fra frigjøringen fra Japan i 1954.
Laos’ mattradisjoner er fargerik og smaksrik og de bruker mye ris, kokos, urter og ferske grønnsaker. Kylling, and, svin, biff, vannbøffel og vilt fra jungelen er mye spist. De spiser også en god del fisk og reker. Av frukt og grønnsaker er ferske bambusskudd, ingefær, galangal, bananblomst, mango, papaya, rambutan, durian, guava, mangostan, stjernefrukt, ananas, vannmelon, jackfrukt og bananer viktige ingredienser.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Liechtensteins uavhengighetsdag feires 15. august hvert år, til minne om løsrivelsen fra Tyskland i 1866. Selv om de har vært selvstendige lenge, startet de ikke å feire uavhengighetsdagen før i 1940.
Dagen begynner med en offisiell statshandling på plenen ved siden av Vaduz slott. Arveprinsen og presidenten holder tale etterfulgt av en gratis mottakelse i rosehagen på Vaduz slott. Klokken 14 begynner feiringen og festlighetene i Vaduz sentrum, med fyrverkeri, gateselgere og karuseller.
Liechtenstein har et mangfoldig kjøkken, som er påvirket av mat fra landene rundt, spesielt Sveits og Østerrike. De er også påvirket av annen sentraleuropeisk mat. Ost og suppe er mye brukt og de mest brukte grønnsakene er poteter og kål. Melkeprodukter er veldig vanlig og av kjøtt brukes mest storfe, kylling og svin. De spiser vanligvis tre måltider om dagen, og de er ofte formelle.
Om du vil feire Liechtensteins uavhengighetsdag, finner du oppskrifter fra Liechtenstein her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kirgisistans uavhengighetsdag markeres 31. august hvert år, som er dagen uavhengighetserklæringen i forbindelse med løsrivelsen fra Sovjetunionen ble signert, i 1991.
Kirgisistan har mattradisjoner som har mye til felles med nabolandene sine.
De spiser mye fårekjøtt, storfekjøtt og hestekjøtt, og bruker store mengder meieriprodukter. Matlagingen er påvirket av nasjonens historisk nomadiske livsstil og derfor langtidskonserverer de mye av maten.
Siden Kirgisistan er en smeltedigel av nasjonaliteter, bærer også maten preg av det. I større byer, finner du mange forskjellige nasjonale og internasjonale retter, spesielt tyrkiske, usbekiske og uiguriske varianter.
Smørgåstårta smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.
Start med å lage fyll. Jeg har laget to slag, for å gi litt variasjon i kaka.
Fyll 1:
4 hardkokte egg, delt i små terninger
3 vårløk i fine strimler
200 g pillede reker
4 dl creme fraiche
1 ss sennep
1/2 pose majones
2 ss frisk finhakket dill
1 glass sort rogn
Hvit pepper
Kajennepepper
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.
Fyll 2:
300 gr røkt skinkepålegg i små terninger
1 finhakket rødløk
4 dl creme fraiche
1/2 pose majones
Salt og sort pepper
Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.
Kaken:
Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver. Fordel fyll 2 over skivene og legg på et siste laget med loff. Nå skal helst kaken stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.
Pynting:
Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:
Maldivenes frigjøringsdag feires 26. juli hvert år, som en markering av frigjøringen fra Storbrittania i 1965.
Mattradisjonene på Maldivene er en blanding av maten i Sør-India, Sri Lanka, Araberlandene og Indonesia påvirkning. De tre viktigste råvarene er sjømat, ris og kokosnøtter.
Rwandas frigjøringsdag feires 1. juli hvert år, som en markering av å bli et fritt land i 1962,etter å ha vært FNs tilsynsområde under belgisk administrasjon.
Rwanda har enkle, men man ganske unike mattradisjoner, som består av søtpoteter, bønner, mais, erter, hirse og frukt. De fleste spiser kjøtt bare noen få ganger i måneden. De som bor i nærheten av innsjøer spiser også en del fisk.