Guinea-Bissaus frigjøringsdag

Guinea-Bissaus frigjøringsdag feires 24. september, som en markering av løsrivelsen fra Portugal i 1973.

Bissau-Guineansk mat består av mye ris og hirse. De produserer cashewnøtter, kokosnøtter, palmenøtter og oliven, men mye av det eksporteres. Fisk, skalldyr, frukt og grønnsaker spises ofte sammen med korn og melkeprodukter.

Du finner mat fra  her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gresk salat

Gresk salat er kjent for alle som har vært i Hellas. Den serveres som tilbehør, både til lunsj og middag og er en delikatesse med de nydelige, solmodnede tomatene og fetaosten. Den passer også som selvstendig rett, sammen med godt brød.

Gresk salat:

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Dressing:

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland salaten i en bolle. Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

 

Gresk salat
Gresk salat

 

Du finner masse spennende retter, fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitløkssnurrer med urter

Hvitløkssnurrer med urter kan brukes som tilbehør til f.eks. supper og salater. Jeg lager alltid en stor porsjon, og halvsteker en del av dem, så jeg kan fryse ned og ta opp ved behov. Etter noen minutter i ovnen, smaker de som nybakte igjen.

1 kg hvetemel

6 dl melk

100 g smør

2 ts salt

1 pose tørrgjær

4 store hvitløksfedd, finhakket

Smelt smøret. Tilsett 4 finhakkede hvitløsfedd. La det surre på svak varme i 3-4 minutter. Tilsett melk og kjenn etter at væsken er passe temperert (maks 37 grader).

Elt væsken, salt, gjær og mel i en kjøkkenmaskin i 10 minutter eller elt godt sammen for hånd. Sett til heving i minimum 1 time, gjerne lenger.

100 g romtemperert smør

1 neve hakkede urter (timian, rosmarin, oregano)

2 finhakkede hvitløksfedd

Kok hvitløken i 3-4 minutter i 50 g av smøret. La det avkjøles, før det blandes med resten av smøret og urtene.

Kjevle ut deigen i 30 × 60 cm. Bre smørblandingen utover. Rull sammen og skjær 2 cm tykke skiver og legg på en plate med bakepapir. Etterheves i  1 time inder rent håndkle. Pensle dem melk og sett dem midt forvarmet ovn på 200 grader i 10 – 15 minutter. Avkjøl hvitløkssnurrer med urter på en rist.

Hvitløkssnurrer med urter
Hvitløkssnurrer med urter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jollofris med kylling

Jollofris (nsamé eller zaame) er en av de vanligste vestafrikanske rettene. Den spises i Ghana, Nigeria, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskysten, Togo, Kamerun og Mali.
Den er en blanding av luftig, rød-oransje ris som tilberedes med forskjellige grønnsaker, f.eks. erter, bønner, paprika, gulrøtter, kål eller aubergine. Jollofris serveres ofte med lam, geit, kylling eller storfe. Tilbehøret for øvrig er gjerne litt salat og/eller eller friterte plantanas.
Jollofris heter også «benachin», «theibou dienne», «thieboudienne» eller «riz au gras» i de forskjellige landene og er forgjengeren til den mer kjente retten jambalaya, som er populær i flere deler av Amerika.
I Ghana serveres ofte jollofris med hardkokte egg og shito, som er en varm, pepperbasert saus. I Senegal og Liberia serveres ofte jollofris med fisk. Oppskriften er passe til 8 personer

Kyllingen:

1 kg kylling overlår med ben

4 fedd hvitløk

1 løk

2,5 cm ingefær, revet

1 syltet paprika

1 ss kyllingfond (ev. buljongterning)

3 ss nøytral olje

Bland hvitløk, løk, ingefær, buljongterning og chilipepper med 7 dl vann.
Legg kyllingbitene i en stor gryte og hell blandingen på toppen. Rør og tilsett vann så det dekker kyllingen. Dekk til og la den småkoke på lav i 30 minutter.

Sausen:

4 ss nøytral olje

2 løk, i tynne skiver

200 g passata, helst mutti

400 g hakket tomat, helst mutti

2 syltede paprika i strimler

1 løk

2 laurbærblader

1 ss karripulver

Varm olje i sautépanne eller gryte og stek løken i skiver i 8-10 minutter til den er myk og gyllenbrun. Tilsett passata og fortsett å koke under omrøring i 5 minutter.

I mellomtiden fjerner du kyllingen fra kjelen, og heller kraften i en blender, sammen med hakkede tomater, 1 løk og syltet paprika og kjører det til en jevn konsistens. Hell blandingen over i pannen med løk og passata. Tilsett laurbærbladene og karripulveret og la det småkoke i ca. 15 minutter.  

Risen:

2,5 dl ris

1,25 dl vann

Kok risen i vannet og rør av og til. Risen vil nå være halvkokt (paraboiled) og vil koke ferdig i sausen.

250 g grønne bønner, kuttet i 2,5 cm store biter
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i strimler

Tilsett risengulrøtter og bønner i sausen og rør det godt sammen. Sett på lokk og la det småkoke på lav varme til risen er ferdig kokt, ca. 20 minutter. Smak ev. til med salt.

I mellomtiden, steker du den kokte kyllingen i en kjele med 3 ss vegetabilsk olje, for å gi dem litt farge.
Server jollofris til kyllingen, sammen med plantanas, fritert i litt olje og litt grønn salat.

Friterte plantanas:

4 plantanas

Nøytral olje

Skrell plantanas og del dem i skiver. Varm oljen i en gryte og legg i plantanaskivene. Stek dem i 3-4 min.. og snu dem underveis, De er ferdige når de har fått en gyllenbrun farge. Legg dem på tørkepapir til de skal brukes.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Moules frites

Moules frites, som er blåskjell, pommes frites og aioli, er Belgias nasjonalrett. Jeg tenkte at i dag, måtte være den perfekte dagen, for denne retten, siden 21. juli er belgias nasjonaldag. Feiringen startet med at kong Leopold 1. ble kronet til Belgias første konge i 1831.

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin

6 fedd hakket hvitløk

2 finhakkede løk

6 ss olivenolje

2 finhakkede chili

2 ss hakket bladpersille

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.

Fres finhakket løk, persillerot og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.

Bland inn persille og server med pommes frites og hjemmelaget aioli.

Du finner oppskrift på pommes frites her.

Aioli kan kjøpes ferdig, men er veldig enkelt og morsomt å lage selv. Du finner oppskrift her.

 

Moules frites
Moules frites

 

Du finner flere spennende og velsmakende skalldyroppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Monte Cristo Sandwichdagen

Monte Cristo Sandwichdagen feires 17. september hvert år i USA, til minne om greven av Monte Cristo, fra en roman av Alexandre Dumas. Litt merkelig av en romanfigur kan få så stor betydning av han får sin egen sandwich med en tilhørende dag, men denne sandwichen er i hvertfall nydelig.

Du finner oppskriften her.

 

Monte Cristo Sandwichdagen
Monte Cristo Sandwichdagen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med appelsin og karridressing

Salat med appelsin og karridressing er en deilig rett fra Midtøsten. Den kan brukes til lunsj, som forrett eller som tilbehør til en kjøtt- eller fiskemiddag.

Salat:

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 vårløk, finstrimlet

1 appelsin i terninger

1/2 paprika i strimler

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. sukkerertspirer

Legg alt i en bolle eller utover et fat, så det er enklere å se alle ingrediensene.

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje med bakt potet og estragonsmør

Kje med bakt potet og estragonsmør smaker kjempegodt. Jeg kjøper kje fra Slakter Eide i Lillesand. De selger varene sine til Meny, så du kan få bestilt det i kjøttdisken der.

Siden kjeet ligger i en nydelig marinade, behøves ikke mer krydder. Her ha jeg lagt kjeet i litt vann i langpanna og satt det på 100 grader i 3 timer, før vi har lagt det i noen minutter på grillen, slik at det får litt farge.

Serveres med bakt potet, delt i to, grillet maiskolbe og estragonsmør

Du finner oppskrift på estragonsmør her.

Bakt potet finner du oppskrift på her.

Kje med bakt potet og estragonsmør
Kje med bakt potet og estragonsmør

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Bhutans nasjonaldag

Bhutans nasjonaldag feires 17. desember hvert år, til minne om kroningen av den første kongen av Bhutan, Ugyen Wangchuck, i 1907.

Bhutans mattradisjoner er sterkt påvirket av indiske og kinesiske tradisjoner. De spiser mue ris, dumplings og nudler. Av kjøtt, spises det biff, kylling, svin, yak og geit.

Blant buddhistene er det populært med vegetarmat. Øl og risvin er populære drikkevarer.

Det er vanlig å spise med fingrene.

Om du også har lyst til å feire bhutans nasjonaldag,  finner oppskrifter fra Bhutan HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Blomkål- og squashsuppe

Blomkål- og squashsuppe passer både som forrett og som en lunsjrett. Oppskriften er passe til 4 personer.

1/2 blomkål i buketter

1 liten squash i terninger

1 finhakket løk

4 dl vann

1 hønsebuljongterning

1/4 ltr kyllingkraft

1 dl fløte

1 pk. smøreost naturell

1⁄4 ts salt

1/2 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, squash, løk, vann, kraft og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen, tilsett smøreosten og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Pynt blomkål- og squashsuppe med litt urter, spiselige blomster og ev. et dryss nykvernet pepper.

Serveres med godt brød, f.eks. hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrifter på masse deilig brød her.

Blomkål- og squashsuppe
Blomkål- og squashsuppe

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.