Madagaskars uavhengighetsdag

Madagaskars uavhengighetsdag feires 26. juni hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Dagen er en offisiell fridag og feires med en millitærparade, hvor skoler og idrettsforreninger også deltar.  Paraden etterfølges av familiesammenkomster med deilig mat.

Madagaskars befolkning spiser ris tre ganger daglig og er et av de mest risspisende landene i verden. Måltidene består ofte av rød, hvit eller rosa ris, med en grønnsaks- eller kjøttrett. Noen ganger tilsettes også chili og tomat- eller gulrotrougail.

Om du vil feire Madagaskars uavhengighetsdag, finner oppskrifter på velsmakende mat fra Madagaskar her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber er godt og mye sunnere enn kebab fra gatekjøkken.

Kebab:

Beregn ca. 200 g kjøtt til hver (eller mer, om du har storspisere).

Start med å skjære ytrefilet av lam i strimler. Tre strimlene på grillspyd, risle over litt olje og dryss på godt med kebabkrydder fra f.eks. Santa Maria. La dem ligge kaldt med kryderet på til neste dag. Når tilbehøret er ferdig laget, lar du lammet få en rask runde på grillen.

Jeg har brukt båtpoteter til.

Båtpoteter:

200 g poteter per porsjon

Olivenolje

Salt og pepper

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Maiskolber:

Jeg har også brukt grilla maiskolber til. De pensles med litt olje og får et dryss salt og pepper før grilling.

Servering:

Et tips er å bruke cacık til. Det finner du oppskrift på her.

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber
Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Torsk escabeche

Torsk escabeche er deilig, marinert torsk med nydelige, ovnsbakte grønnsaker til. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg torskefilet

Marinade:

2 fedd hvitløk, finhakket

2 røde chili, finhakket

1 kvist rosmarin

1 dl sherryeddik

4 dl olivenolje

Rør sammen ingrediensene, hell litt av blandingen i bunnen av en ildfast form og legg på fisken. Hell resten av blandingen over og vend fisken i den, så den er dekket på alle kanter. Dekk til med aluminiumsfolie og sett kaldt for å marinere en times tid.

Grønnsakene:

6 kokefaste poteter, halvkokte og delt i terninger

3 paprika, i forskjellige farger, i strimler

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, i strimler

1 rødløk, i strimler

Olivenolje

1 bunt bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Hell litt olivenolje i bunnen av en ildfast form og legg i poteter, løk og paprika. Risle over litt mer olje, krydre med salt og pepper og sett i ovnen på 200 grader i 60 min.

Når grønnsakene har bakt i 30 min., rører du godt rundt og setter inn fisken, dekket av fole ved siden av grønnsakene og baker videre i 30 min. til.

Legg fisken over på et fat, rør inn persille i grønnsakene og fordel dem oppa fisken og server delig torsk escabeche.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Spania her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kalvefilet med gremolata

Kalvefilet med gremolata er super sommermat. Jeg har servert denne kalvefileten med potetpuré og brokkoli, men det smaker godt med annet tilbehør også.

Gremolata:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til den skal brukes.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Du finner oppskrift på potetpuré HER.

Kalvefilet med gremolata
Kalvefilet med gremolata

Du finner flere oppskrifter med kalv HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones er en favoritt hos oss. Fersk tunfisk smaker nydelig og kan sikkert falle i smak hos gjester som egentlig ikke liker fisk også. Denne varianten med sprøstekte potetsticks, tunfiskmajones og asparges kan gjerne serveres til gjester.

Start med tunfiskmajonesen:

1 pose majones

1 boks tunfisk i gelé

1/2 lime

1 ss grov sennep

Bland alt og la det stå kaldt til den skal serveres.

 

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Potetsticks

Oppskrift på potetsticks finner du HER.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Tunfiskmajones

 

Tunfisk:

Tunfisken krydres med salt og pepper og grilles på sterk varme som en biff (ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen).

Server med tunfiskmajonesen, potetsticks og smørdampede asparges. Jeg har lagt en kvast timian på toppen.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones

 

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kasakhstans uavhengighetsdag

Kasakhstans uavhengighetsdag feires 16. desember hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991. Hvis 16. desember er en lørdag eller søndag, har de også fridag følgende mandag.

Kasakhstan har mattradisjoner hvor kjøtt er en vesentlig ingrediens. Fåre- og hestekjøtt, er de vanligste kjøttslagene og de bruker mye melkeprodukter. Matlagingstradisjonene er sterkt påvirket av landets nomadiske livsstil. Det betyr at de bruker metoder som konservering, salting og tørking så maten får lang holdbarhet.

Det meste av maten blir enten kokt, eller laget i en tandyr (tandoori), men det er ikke den vanlige ovnen vi kjenner fra indisk mat, men to metallplater, som maten blir laget i mellom på åpen ild.

Du finner spennende oppskrifter fra Kasakhstan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Wallis blue

Wallis Blue er en fransk drink, som ble laget av en designer fra Paris, for å passe til blånyansen i brudekjolen hennes.
6 cl gin
3 cl limesaft
1 dash blå curaçao
Litt sitronsaft til sukkerkanten
Sukker

Ha sitronsaft i en liten bolle og sukker i en annen. Dypp toppen av glassene først i sitron og deretter i sukker, så de får en fin sukkerkant. Legg i isbiter.

Rist sammen gin, limesaft og curaçao og hell i glasset.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

KFC med ostesaus

KFC med ostesaus (Kentuckyfried Chicken med ostesaus) er en mektig ratt med mye smak av USA. Du kan servere kun kylling og saus, eller som oss, bruke pommes frites eller pommes noisettes og en god salat.

Sausen:

3 ss smør

3 ss mel

4 dl melk

1/2 ts salt

1/4 ts kajennepepper

5 dl hvit, revet cheddar

Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og tilsett litt og litt melk under omrøring. Rør godt til blandingen koker, før du rører inn salt, kajennepepper og ost. La osten smelte og server.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Kentucky Fried Chicken:

800 g kylling lårfilet

1 ts salt

1 ts chilipulver

3 ts paprika

2 ts pepper

Bland salt, chilipulver, paprika og pepper og krydre kyllingen med blandingen.

Røre:

2 dl mel

1 egg

2 ts løkpulver

2 ts salt

1 ts pepper

2 ts hvitløkspulver

1 ts ingefær

2 dl vann

Rør alt sammen til en jevn røre. Det gjøres enklest ved å blande det tørre i en bolle og lage en grop i midten. Deretter heller du vann og egg i gropen og rører det sammen fra midten og utover.

Melblandingen:

1 ts paprika

2 dl mel

Bland sammen melblandingen i en vid bolle eller tallerken.

Gjøre klar til fritering:

Dypp kyllingen i røren, så den blir dekket på alle kanter og deretter i melblandingen. Stek i middels varm frityrolje, til kyllingen er lekkert brun og gjennomstekt. Det tar 5-8 minutter avhengig av størrelsen på kyllingbitene. La kyllingbitene renne av seg i et par minutter på en rist, før du serverer dem.

KFC med ostesaus
KFC med ostesaus

 

Du finner flere varierte oppskrifter på både mat og drikke fra USA her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bringebær spritz mocktail

Bringebær spritz mocktail er en frisk, alkoholfri drink. Mocktail ble i utgangspunktet laget som et barnevennlig alternativ, men er supert alternativ til alkoholfri drikke til voksne også.   Oppskriften er passe til 2 cocktailglass.

Frostkant:

1 skive lime

Litt sukker

Gni limeskiven rundt den øvre delen av glassene og dypp dem i sukker.

Bringebær spritz mocktail:

20 bringebær

2 ts sukker

12 blader frisk mynte

5 dl sprite

Isbiter

Rist sammen bringebær, 6 mynteblader og sukker i en shaker. Legg en isbit i hvert glass, fyll på med bringebærblandingen og fyll opp med sprite. Legg noen små, friske mynteblader på toppen.

 

Du finner flere spennende drinker , både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Øst-Timors uavhengighetsdag

Øst-Timors uavhengighetsdag feires 20. mai hvert år, som en markering av frigjøringen fra Indonesia i 1999.

Øst-Timor (Timor-Leste) har mattradisjoner som er påvirket av Malaysia og Portugal (etter koloniseringen). De viktigste ingrediensene er svinekjøtt, ris, fisk, tamarind, basilikum, belgfrukter, rotgrønnsaker, mais, taro, kassava, mais, søtpoteter og forskjellige tropiske frukter.

Du finner oppskrifter fra Øst-Timor HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.