Filopakket fiken med chèvre

Filopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fiken kjøpes på Meny, eller en annen velassortert matbutikk. Denne oppskriften er passe til 8 personer som forrett eller 4 som en liten kveldsrett.

8 store fiken

180 g chèvre med ramsløk, eller annen chèvre eller annen smørbar, hvit geitost du liker

1 ts pepper

80 g smør, smeltet

8 ark filodeig

8 ts flytende honning

Litt gressløk, finhakket

Salatblad og ev. spiselige blomster til pynt

Filopakket fiken med chèvre før steking
Filopakket fiken med chèvre før steking

Del hvert filoark i fire, pensle dem og legg dem oppa hverandre. Skjær av ev. stilken på fikenene og skjær et kryss 2/3 ned i hver fiken, fra toppen. Åpne fikenene og gi dem et dryss med pepper. Sett fikenene midt på hver sin filostabel, fordel chèvre i fikenene, risle litt honning i hver og dryss på gressløk. Pakk filodeigen sammen til små pakker rundt fikenene, sett dem på bakepapir og stek litt under midten av ovnen på 200 grader i 12 – 15 min.

Server filopakket fiken med chèvre varme. Du kan gjerne servere dem med litt vellagret balsamico.

 

Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Den islandske øldagen

Den islandske øldagen markeres 1. mars hvert år, som en feiring av at øl ble lovlig i landet i 1989. Da hadde det vært ulovlig med øl på Island i 73 år. Du kan jo feire dagen med å skåle for den med en god øl. Om du vil gå grundig til verks, får du kjøpt islandsk øl på polet. Eller du kan bruke øl i maten, f.eks. en av mine favoritter, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bloody Marydagen

Bloody Marydagen markeres i USA i dag. Bloody Mary er en populær frokostdrink. Jeg liker godt å få et glass av den på flyturer, av en eller annen grunn. Fargen ligner på blod og drinken er oppkalt etter Englands første regjerende dronning, som er ansett som ganske blodtørstig, etter at hun dømte ca. 300 mennesker til å brenne på stake.

Drinken ble første gang laget på New York Bar i Paris i 1921, men oppskriften har endret seg litt med tiden.

Du finner oppskrift på den her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza twisters

Pizza twisters er fint som turmat, til tapasbordet og ikke minst til barnebursdag. De kan serveres både varme og kalde og er fine å fryse ned, halvstekte. Jeg har brukt ferdig pizzadeig, som du får kjøpt utkjevlet, men du kan selvfølgelig lage bunnen selv.

 

Pizza twisters  

Sausen:

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 finhakket løk

2 laurbærblader

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

Noen dråper tabasco

1 ts knuste fennikelfrø

Bland alt i en kjele, kok opp og la det koke lenge, gjerne en time eller mer. Smør sausen over pizzabunnen.

 

Pizza twisters
Pizza twisters – fyll
Fyllet:

1 løk, finhakket

4 sjampinjong, finhakket

10 sorte oliven, finhakket

1 paprika, finhakket

20 basilikumblader, finhakket

Rør alt sammen og spre det over pizzasausen.

 

Ellers:

1 pk kokt skinke

1 pk revet ost, gjerne vellagret

1/2 pk revet parmesan

Legg på ost, skinke og parmesan.

 

Pizza twisters

Montering og steking:

Brett den ene halvdelen av pizzabunnen over den andre. Det går veldig lett, hvis du bruker bakepapiret til å gjøre det. Skjær i strimler med en pizzakutter og dra i hver strimmel, mens du vrir samtidig. Stek på bakepapir i ovnen på 220 grader i 15-20 min, til de har fått fin farge.

 

Pizza twisters

Om du vil lage pizzabunnen selv, er dette en super oppskrift:

Min beste pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time.

 

Pizza twisters
Pizza twisters

 

Du finner over 40 spennende og varierte pizzavarianter, fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mauritanias uavhengighetsdag

Mauritanias uavhengighetsdag markeres 28. november hvert år, som en feiring av frigjøringen fra Frankrike i 1960.

Mauritanias mattradisjoner er påvirket av arabiske tradisjoner. Berberenes tradisjoner og flere av de afrikanske landene har også hatt sin påvirkning, siden Mauritanerne har levd som nomader og flyttet rundt i Sahara i campingvogner. Det har gjort at de har hentet inspirasjon fra Marokko i nord til Senegal i sør.

Siden de har vær en fransk koloni, har Frankrike også hatt innflytelse. Alkohol fås kun på hoteller, men de drikker mye myntete. Tradisjonelt spises måltidene i fellesskap.

Du finner spennende oppskrifter fra Mauritania her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Barbados feirer sin frigjøringsdag

Barbados feirer sin frigjøringsdag 30. november hvert år, til minne om løsrivelsen fra Storbritannia i 1966.

Den karibiske øyas mattradisjoner har mye til felles med de andre karibiske landene, med smaker fra India, Storbritannia, Afrika og Irland.

Du finner spennende oppskrifter på både mat og drikke fra Karibia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Fried Ricedagen

Fried Ricedagen markeres 20. september hvert år i USA. Fried rice kommer opprinnelig fra Kina, men lages over store deler av verden. Den tilberedes med langkornet ris, løk, gulrøtter, erter og egg og hva du ellers måtte ønske.  Om du foretrekker å bruke biff, svinekjøtt, kylling eller servere den som vegetar, er opp til deg. Uansett, du finner oppskrift her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Chop sueydagen

Chop sueydagen markeres i USA i dag. Chop suey er en kinesisk rett, som lages med bl.a. grønnsaker, kjøtt og egg, serveres med ris eller nudler.

Om du får lyst på chop suey i dag, behøver du ikke å gå på kinesisk restaurant. Det er enkelt å lage det hjemme og di finner flere oppskrifter her.

 

 

Du finner spennende og velsmakende matretter fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cherry Popsicle Day

Cherry Popsicle Day (kirsebærsaftisdagen) markeres i USA 26. august hvert år.

Det er lett å få tak i isformer og lage saftis selv.  Bland saften med vann, men husk at det smaker mindre når det er frossent, så bruk mer saft enn du gjør til saft.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eat Outsideday

Eat Outsideday eller spis utendørsdagen markeres i mange land 31. august hvert år.

Menneskene har alltid spist ute, i starten fordi det ikke fantes alternativer. Fra middelalderen fikk mennene med seg et solid måltid med brød, kjøtt og ost rett før de dro på jakt.

Franskmennene startet med uteservering rett etter den franske revolusjonen i 1789. De tidligere kongelige parkene ble åpnet for sosialt samvær og ta med mat, som ble delt og spist felles. Omtrent samtidig ble det laget lysthager i USA, som var private uterom. Der kunne familier spasere, spille utendørs spill og spise medbragt mat.

Om du har lyst til å feire Eat Outside Day i dag, finner du masse mat som egner seg for piknik her, eller om du vil grille finner du spennende oppskrifter på grillmat her.