Øst-Timors uavhengighetsdag feires 20. mai hvert år, som en markering av frigjøringen fra Indonesia i 1999.
Øst-Timor (Timor-Leste) har mattradisjoner som er påvirket av Malaysia og Portugal (etter koloniseringen). De viktigste ingrediensene er svinekjøtt, ris, fisk, tamarind, basilikum, belgfrukter, rotgrønnsaker, mais, taro, kassava, mais, søtpoteter og forskjellige tropiske frukter.
Kylling med couscoussalat og mango- og karridressing er en rett, inspirert av mattradisjoner fra Midt-Østen. Denne retten kan også lages med ørret eller laks.
Dressing:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Couscoussalat:
2 porsjoner couscous
1 ss kyllingfond
2 ss olivenolje
1 pose sukkererter
1 vårløk, finstrimlet
Salat etter eget ønske, finstrimlet
1 rød paprika i strimler
Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet
1 neve granateplekjerner
1 neve spirer, f.eks. reddik
Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, vårløk, granateplekjerner og spirer.
Kyllingen:
4 kyllingfileter a 200 – 250 g ev. flere små
Olivenolje til å pensle med
Salt og nykvernet pepper
1 ss olivenolje
Pensle kyllingen med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek dem på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Skru ned varmen og stek videre, under lokk. på lav temperatur til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig. Om du bruker termometer, skal den ha en kjernetemperatur på 68 grader.
Om du heller vil ta kyllingbrystene i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 61 grader i 1 time. Brun den deretter raskt i litt smør i stekepannen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vanuatus uavhengighetsdag feires 30. juli hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia og Frankrike i 1980.
Vanuatus mat en flerkulturell. Kjøkkenet består av sjømat, rotgrønnsaker som taro og yams, frukt og grønnsaker. De fleste innbyggere dyrker sin egen frukt og grønnsaker. Papaya, ananas, mango, plantanas og søtpoteter finnes i rikelige mengder store deler av året. Kokosmelk og fløte brukes til å smaksette mange retter. Det meste av maten tilberedes med varme steiner eller gjennom koking og damping, men stekt mat er uvanlig.
Rabarbraspritz er en velsmakende og frisk drikk. Jeg lager rabarbrasaft selv og det er morsomt å bruke den til annet en å drikke som ren saft, så her er en variant:
12 cl prosecco
4 cl rabarbrasaft
2 cl soda
Hell prosecco i glasset, deretter rabarbrasaft og til slutt soda.
Rabarbraspritz
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffsnadder med grillet paprika kan enten lages veldig raskt eller gjøres mer tidkrevende, alt etter hvor mye av retten du vil lage fra bunnen. Pommes noisettes og bearnaisesaus kan enten kjøpes ferdig eller lages fra bunnen, alt etter hvor god tid du har.
Pommes noisettes:
Følg anvisning på pakka, eller lag fra bunnen, som du finner oppskrift på HER.
Bearnaisesaus:
Varm forsiktig opp ferdig saus fra beger, lag av pakke eller fra bunnen av, som du finner oppskrift på HER.
Grillet paprika:
2 paprika i grove strimler
Olivenolje
Salt
Smør paprikastrimlene med olje og dryss over salt. Grill dem på begge sider.
Biffsnadder:
800 g biffkjøtt i strimler
2 ss smør og 2 ss rapsolje til steking
2 løk i strimler
Grillkrydder og pepper
Brun biffkjøttet raskt på høy varme, tilsett løk og brun videre, til løken får litt farge. Smak til med krydder og server rykende varmt.
Server biffsnadder med grillet paprika, pommes noisettes og bearnaisesaus.
Biffsnadder med grillet paprika
Du finner flere spennende og varierte fastfoodoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Somalias uavhengighetsdag feires 1 juli, som en markering av opprettelsen av Somalia i 1960. Da ble det italienske Somaliland og det britiske Somaliland forent til ett land med navn Somalia.
Somalia har mattradisjoner som er preget av at mesteparten av befolkningen er muslimer. Det betyr bl.a. at de ikke spiser svin. Lunsjen er hovedmåltidet, men middagen ligner litt på den. Somalere spiser kamel, geit, kylling og fisk med krydret ris eller pasta. De spiser også mye suppe, salat, grønnsaker, muufo (brød), banan og yoghurt.
I dag feirer USA spareribsdagen. Spareribs har blitt veldig populært i Norge etterhvert og vi kan jo også feire litt i dag. Du finner oppskrift på nydelige spareribs her.