Eat Outsideday eller spis utendørsdagen markeres i mange land 31. august hvert år.
Menneskene har alltid spist ute, i starten fordi det ikke fantes alternativer. Fra middelalderen fikk mennene med seg et solid måltid med brød, kjøtt og ost rett før de dro på jakt.
Franskmennene startet med uteservering rett etter den franske revolusjonen i 1789. De tidligere kongelige parkene ble åpnet for sosialt samvær og ta med mat, som ble delt og spist felles. Omtrent samtidig ble det laget lysthager i USA, som var private uterom. Der kunne familier spasere, spille utendørs spill og spise medbragt mat.
Om du har lyst til å feire Eat Outside Day i dag, finner du masse mat som egner seg for piknik her, eller om du vil grille finner du spennende oppskrifter på grillmat her.
Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus og potetmos er en rett med mye smak. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Du får kjøpt syltet pepper på Meny og andre velassorterte matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Sausen:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Grillede grønnsaker:
Skrell og del ønskede grønnsaker i munnfullbiter. Her har jeg brukt gulrot, Lilla reddik, persillerot og løk. Legg grønnsakene med en god klatt smør, i en form som tåler grillen. Krydre med ønskede urter og krydder, f.eks. rosmarin, hvitløk, salt og pepper.
Sett formen på grillen og rør rundt av og til. Når grønnsakene begynner å se klare ut, er det lurt å ta en liten smak, for å sjekke at de virkelig er det. Spises med fisk eller kjøtt etter eget ønske.
Biffen:
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:
Indrefilet – den dyreste og møreste
Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
Rå/lite stekt: 55 grader
Medium/medium+: 60-65 grader
Godt stekt: 70 grader
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Biff med grillede grønnsaker og konjakk- og peppersaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Torsk på grønnsaksseng med pesto er en sunn rett, med smak av Italia. Om du vil gjøre det lettvint, kan du kjøpe ferdig pesto, men jeg kan love at hjemmelaget smaker bedre.
Torsken:
800- 1000 g torskefilet i porsjonsstykker
Salt, pepper og ev. fiskekrydder
Skyll torsken og tørk av den med kjøkkenpapir. Krydre fisken på alle kanter, med salt, pepper og ev. fiskekrydder og sett den kaldt til den skal brukes.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt og la den stå tildekket i romtemperatur til den skal brukes.
Grønnsakseng:
800 g kokefaste poteter i staver
50 g smør
2 løk i strimler
2 poser reven gulrotblanding (ev. revne gulrøtter og finsnittet kål og purre
Legg poteter og løk i ildfast form, sammen med smøret og sett i ovnen på 200 grader i 20 min. Legg på resten av grønnsakene og fisken og bak midt i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen på fisken. Om du brukes steketermometer, skal kjernetemperaturen være 55 grader.
Torsk på grønnsakseng med pesto
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Matdagen i Canada markeres 23. februar hvert år, som en feiring av canadisk landbruk og mat. Matdagen har ikke så lange tradisjoner, men ble markert første gang i 2003. Canadierne ser på dagen som en ekstra mulighet til å reflektere over den viktige rollen mat spiller for helsen, miljøet og kulturen i landet.
Noe av det mest canadiske jeg kan tenke meg, er lønnesirup og du finner en deilig lekkerbisken HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Burundis uavhengighetsdag feires 1, juli hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Belgia i 1962. Selv om dagen er en offisiell fridag, er det lite feiring.
Burundi har mattradisjoner som har mye til felles med de fleste landene i Øst -Afrika. De spiser mye mais, kassava, søtpoteter, div. planter og korn. De har et proteinfattig kostholdet. Siden flertallet av befolkningen er Hutuer, som ikke pleier å ha husdyr, er mye vegetarisk.
Djiboutis uavhengighetsdag feires 27. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1977. Dagen er en offentlig fridag og feires med militærparader, fyrverkeri, konserter, messer og politiske taler og seremonier. I tillegg feirer de med diverse offentlige og private kulturelle arrangementer.
Djibouti har mattradisjoner som er en blanding av somalisk, afarisk, jemenittisk og fransk mat, med sørasiatiske kulinariske påvirkninger. De bruker også krydder som også benyttes i Midtøsten, som for eksempel safran og kanel.
Pasta med hjerteskjell og kreps er en variant av pasta vongole og smaker knallgodt. Oppskriften er til 4 personer.
1 kg hjerteskjell
8 kreps
1 løk
2 hvitløksfedd
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
3 dl hvitvin
12 minitomater, delt i 4
Salt og pepper
500 g spagetti
1 bunt finhakket bladpersille
Parmesan
Skyll hjerteskjell i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett Tomater, hvitvin, skjellene og krepsen. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.
Pasta med hjerteskjell og kreps
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Malis uavhengighetsdag markeres i dag, som en feiring av frigjøringen fra Frankrike i 1960. Dagen feires med at flagget heises på offentlige steder, militærparader, taler og diverse kulturelle begivenheter, som dans, musikk og kunstneriske forestillinger.
Mali har store variasjoner i mattradisjonene basert på hvor i landet du befinner deg.
Ris og hirse er basisvarer i Mali, som er en matkultur sterkt basert på korn. Korn tilberedes vanligvis med sauser laget av spiselige blader, som spinat, søtpotet eller baobab, med tomat peanøttsaus. Rettene serveres ofte med grillet kjøtt (kylling, fårekjøtt, biff eller geit).
Populære retter i Mali er bl.a. fufu, jollofris og maafe (peanøttsmørsaus).
Kylling med salat og peanøttsaus er en asiatisk rett med mye og balansert smak. Jeg har brukt lårfilet av kylling, men du kan bruke bryst, om du heller vil det.
Kyllingen:
4 store eller 6 små lårfileter
1 dl Ketjap Manis
2 ts hvitløk fra tube
1 ts Sambal Oelek
1 ss sesamolje
2 ss nøytral olje
1 ss ingefær fra tube
1 neve frisk, finhakket koriander
Start med marinaden til kyllingfileten. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Bland inn kyllingen og la den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Ta vare på marinaden, som skal brukes til sausen. Grill eller stek til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr. Dryss over koriander før servering.
Peanøttsausen:
1/2 glass peanøttsmør
Marinaden fra kyllingen
Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.
Salaten:
1/2 agurk i små terninger
2 finhakkede vårløk
1 finhakket, gul paprika
1/4 honningmelon i små terninger
1/4 cantaloupemelon i små terninger
2 finhakkede chili
Dressing:
4 ss olivenolje
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.
Kylling med salat og peanøttsaus
Kylling med salat og peanøttsaus serveres med nykokt ris eller nudler.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.