Fijidagen

Fijidagen markeres 10. oktober og det er en dobbel merkedag. 10. oktober 1874 ble de en del av det britiske imperiet og samme dato i 1970 ble de selvstendige.

Fijis mattradisjoner består av mye ris, kylling, fisk, søtpoteter, taro (tropisk rotgrønnsak), kokosnøtter og cassava. Den mest populære retten er kokoda, som er en rå fiskesalat, som ligner på ceviche eller poke bowl. Den lages av rå fisk marinert i sitrus og blandet med kokoskrem, løk, tomater og chili, som serveres over dampet ris.

Du finner oppskrifter fra Fiji her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det USAs nasjonaldag

I dag er det USAs nasjonaldag. Datoen for uavhengighetserklæringen i USA er 4. juli 1776. Denne datoen har senere blitt USAs nasjonaldag.

USA, som er et vidstrakt land, har selvfølgelig et mangfold av mattradisjoner.

Du finner spennende matretter fra USA HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tuvalus uavhengighetsdag

Tuvalus uavhengighetsdag feires 1. oktober, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1978.

Tuvalus mattradisjoner er basert på kokosnøtt og maten fra havet rundt dem. Ris er også en viktig del av kostholdet.

 

Du finner oppskrifter fra Tuvalu her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Albanias uavhengighetsdag

Albanias uavhengighetsdag feires 28. november, til minne om selvstendigheten fra det osmanske riket i 1912 og ratifiseringen året etter. Dagen markeres med flaggheising, en parade, seremonier og konserter.

Albania har en matkultur preget av Middelhavet og bruker mye urter, grønnsaker og frukt.

Kjøtt, fisk og grønnsaker står sentralt i kjøkkenet i nord. De bruker mye poteter, gulrøtter, mais, bønner, kål, men også kirsebær, valnøtter og mandler. Hvitløk og løk er også viktige komponenter i det lokale kjøkkenet og tilsettes nesten hver rett.

Kjøkkenet i den midtre delen preget av at regionen er den flateste og rik på vegetasjon og biologisk mangfold samt kulinariske spesialiteter. De bruker også mye fisk.

I sør brukes det mye meieriprodukter, sitrusfrukter, sjømat og olivenolje. Disse områdene er spesielt gunstige beiteområder og det gjør at mange driver med oppdrett av dyr.

Hvitløk og løk er viktige komponenter i Albansk og tilsettes nesten hver eneste rett. Albania er rangert nr. 4 i verden når det gjelder løkforbruk per innbygger.

Du finner oppskrifter fra Albania her.

Albanias uavhengighetsdag
Albanias uavhengighetsdag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Romanias uavhengighetsdag

Romanias uavhengighetsdag feires 1. desember, etter at datoen har blitt endret flere ganger  tidligere. De feirer at Transylvania, Banat, Crisana og Maramures sluttet seg til Romania, 1. desember i 1918. Dagen er preget av patriotisme og består av en nasjonal militærparade, flaggheising og bordene bugner av deilig mat.

Det mest spesielle med rumensk mat er at den har en veldig kjent smak, men samtidig smaker den som noe du aldri har prøvd før. Grunnen er at det tradisjonelle kjøkkenet er en blanding av retter og matlagingseknikker lånt fra Ungarn, Tyskland, Tyrkia og de gamle Jugoslavlandene. Matrettene er tilpasset landet med lokale urter og krydder. Svinekjøtt er den mest ingrediensen, men Romania har også nydelige supper og salater.
Rumenske supper regnes som verdens beste ved siden av de russiske og suppene som rumenerne liker kalles ciorba.
Romania er for øvrig i verdensklasse når det gjelder sylting av grønnsaker og oppskriftene blir stolt levert fra generasjon til generasjon.

Du finner oppskrifter fra Romania her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dulce de leche

Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt. Du kan bruke den på havregrøten eller på brødskiva eller som tilbehør til dessert. Du trenger bare en boks søtet kondensert melk og en kjele med vann.

Dulche de leche kommer fra Sør-Amerika og betyr «melkesyltetøy». Den finnes mange forskjellige varianter, med f.eks. vanilje og kanel. Jeg synes det er godt med litt havsalt i.


Du setter hermetikkboksen i en kjele og fyller opp med vann. Deretter lar du den bare koke, men du må huske å fylle på vann hver halvtime så ikke kjelen koker tørr.

For å få en saus som passer godt på f.eks. is holder det å koke i to timer. For å få en mer karamellignende konsistens, må du koke i tre timer. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Det blir også godt, men da blir det som en slags hard karamell, som f.eks. smørbukk.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Marshalløyenes uavhengighetsdag

Marshalløyenes uavhengighetsdag feires 1. mai hvert år, til minne om dagen den første grunnloven ble signert og de fikk indre selvstyre i 1979, men de fikk full uavhengighet fra USA, først i 1986.

Dagen feires med parader, kransepålegging og utendørs konkurranser på skolene.

Marshalløyene innehar en litt trist rekord, ved å ligge aller øverst på listen over landene med høyest forekomst av diabetes. Mesteparten av maten de spiser importeres, men de har selvfølgelig rikelig tilgang på sjømat, inkludert havskilpadder, siden de er en øystat.

De spiser mye brødfrukt, bananer, kokosnøtt, papaya, ris- og risretter, kylling og svinekjøtt.

Du finner oppskrifter fra Marshalløyene her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fløtegratinerte søtpoteter

Fløtegratinerte søtpoteter er en god rett, som kan erstatte vanlige gratinerte poteter, for å få litt variasjon. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

500 g skrelt søtpotet i tynne skiver

5 dl fløte

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts salt

1/2 ts pepper

Revet ost

Legg søtpotetene i en smurt, ildfast form. Bland fløte, hvitløk, salt og pepper og hell det over søtpotetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, til potetene er møre (ca. 45 minutter). Om de begynner å få farge, kan du dekke dem til med litt aluminiumsfolie.

Dryss over osten og stek videre til osten er smeltet og gyllen – det tar ca. 15 minutter. La potetene hvile i  5 minutter før servering.

 

Fløtegratinerte søtpoteter
Fløtegratinerte søtpoteter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvegryte

Denne kalvegryten er laget litt annerledes enn vanlige gryteretter og ble til på grunn av at jeg hadde rester fra en helstekt kalvefilet. Om du har andre kjøttrester, f.eks. okse, lam, svin eller vilt, kan du bruke samme oppskrift. Den er passe til 4 personer.

800 g helstekt kalvefilet

2 finhakkede løk

1 pk aromasopp i skiver

1 rød paprika i strimler

1/3 ltr fløte

1 boks rømme

masse tørket eller frisk estragon

1 ss bearnaisessens

1 ss kalvefond

Salt og pepper

Fres løken og soppen i en gryte til det får fin farge. tilsett alt unntatt kjøtt og paprika og la det koke inn til passe konsistens. Smak til om det trengs mer estragon og smak til med salt og pepper. Tilsett kjøttet i terninger og paprikaen. La kjøttet bli varmt. Server kalvegryte med potetmos og kanskje en frisk salat.

Du finner oppskrift på perfekt mandelpotetmos HER.

Kalvegryte
Kalvegryte

Du finner flere spennende og varierte gryteretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Monacos nasjonaldag

Monacos nasjonaldag (La Fête du Prince) feires på den dagen den som er  regent til enhver tid har bestemt. Tidligere regenter valgte ofte dagen til helgenen de ble oppkalt etter. Da prins Albert ble regent, avsluttet han tradisjonen ved å velge samme dag som sin far. Den 19. november er også dagen han besteg tronen.

Dagen feires med fyrverkeri over havnen kvelden før og en messe i St. Nicholas-katedralen, hvor prinsefamilien, konsuler og ambassadører møter opp.

Monacos kjøkken er et typisk middelhavskjøkken og har mye til felles med maten på den franske rivieraen, men de har også blitt påvirket av maten fra Norditalia. Du finner oppskrifter fra Monaco her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.