Saint Vincent og Grenadinenes uavhengighetsdag feires 27. oktober hvert år, som en markering av at de erklærte uavhengighet fra Storbritannia i 1979.
Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unike for regionen. Det brukes mye mat fra havet. Du finner oppskrifter fra Saint Vincent og Grenadinene og flere andre karibiske land her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cubas uavhengighetsdag markeres 10. oktober, til minne om at Carlos Manuel de Céspedes ga frihet til slavene sine og startet uavhengighetskrigen mot den spanske kolonimakten i 1868. Denne krigen varte i 10 år.
Cubas mattradisjoner har mye til felles med spanske, men er også påvirket av afrikanske og karibiske retter. Cuba er også hjemlandet til flere populære drinker, som har blitt populære i over hele verden.
Du finner spennende oppskrifter på både mat og drikke fra Cuba her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Andebryst med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.
Sausen:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Karamelliserte gulrøtter:
600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig
3 ss olivenolje
3 ss smør
6 ss brunt sukker
Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen på 200 grader til gulrøttene er møre, snu dem av og til.
Andebryst:
Andebrystene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i en kald panne uten fett. Sett kokeplaten til nest høyeste varme og stek andebrystene til skinnet er gyllenbrunt, før du snur dem og steker dem 1 minutt med kjøttsiden ned.
Legg andebrystene over i en ildfast form og stek dem på 200 grader i 10 minutter. La dem hvile minst 15 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.
Server andebryst med konjakk- og peppersaus sammen med karamelliserte gulrøtter og valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hendrick’s gin and tonic (GT) er en favoritt i vår familie. I vår familie kan gin and tonic kun drikkes når du har bada, så vi kaller det «Badevann». Vi har til og med anskaffet egne badevannglass, til formålet.
1 agurkskive skjært i hele agurkens lengde med ostehøvel
4 cl Hendrick’s gin
1,5 dl tonic av god kvalitet
Noen få pepperkorn
Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det, eller gjør som jeg, bruk en stor, rund isbit med en roseknopp i.
Legg agurkskiven rundt kanten på glasset og hell i Hendrick’s gin. Fyll opp med tonic og slipp i pepper.
Jeg har hentet litt informasjon fra Wikipedia om opprinnelsen til GT:
GT sies å være britiske embetsmenn i Indias behov for å få i seg den kininholdige tonicen, fordi kinin er et botemiddel mot malaria. Ettersom tidlige versjoner av tonic ikke smakte spesielt godt, lette de etter noe som gjorde det lettere å få det i seg, og fant ut at ved å blande det med gin ble den ubehagelige smaken nøytralisert. Gin og tonic er en av få drinker hvor brennevinet opprinnelig fungerte som blandevann.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Safran- og sitronkylling er en av mine favoritter for tiden. Den tar ikke lang tid å lage heller. Oppskriften er passe til 4 personer.
Sausen:
1 løk i tynne båter
2 ss olivenolje
4 knuste hvitløksfedd
1 rød chili, finhakket
2,5 dl hvitvin
4 dl fløte
1 klype safrantråder
2 ss kyllingfond
1/2 sitron, kun saften
1 kvast rosmarin
Fres løken blank i olivenoljen. Tilsett hvitløk, chili og hvitvin. Redusere til halv væskemengde. Tilsett fløte, safran, fond, sitronsaft og en kvast rosmarin. La sausen stå på laveste varme mens du steker kyllingen.
Kyllingen:
800 g kyllinglårfilet
1/2 sitron
1 ts salt
1 ts pepper
Mariner kyllingen i salt, pepper og sitron, gjerne over natten, men den blir bra etter et par timer også. Kyllingen brunes raskt på grillen eller i litt olje i stekepannen. Den skal ikke stekes ferdig, kun få fin farge. Legg deretter kyllingen i sausen og la den kose seg på lav temperatur, så den så vidt koker i ca. 20 min.
Pynt med friske urter, f.eks. basilikum. Server safran- og sitronkylling med valgfrie grønnsaker, jeg har brukt bønner, som har fått et raskt oppkok i litt vann med smør og grønnsaksfond. Det passer med kokte poteter, båtpoteter eller vår favoritt, parmesanpoteter, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med pirrende potetmos og asiatisk agurksalat er inspirert av smakene fra Sør-Øst Asia. Tunfisk er en fisk hvor kjøttet minner mye om kjøttet fra landdyr, som f.eks. storfe. Det gjør at det la være en fin start for folk som tror de ikke liker fisk. Jeg får tak i fersk tunfisk på Meny.
Pirrende potetmos:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
Wasabi
Purre
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med wasabi, salt og pepper. Rør inn finstrimlet purre og server.
Asiatisk agurksalat:
2 dl vann
1/2 dl eddik
2 ss soyasaus
1 ts reven ingefær
1 ss sukker
1/2 ts pepper
Bland vann, eddik, soyasaus, ingefær, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.
Tunfisk:
Beregn 200 – 250 g tunfisk per person. Krydre den med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes 2 minutter på hver side.
Server grillet tunfisk med pirrende potetmos og asiatisk agurksalat sammen med f.eks. bok choy og et dryss koriander.
Omelett med ramsløkpølse er godt til frokost, men passer også bra til lunsj, kveldsmat, eller som en del av et tapasmåltid.
4 egg
4 ss fløte
2 vårløk i strimler
2 ramsløkpølser i terninger
1 rød paprika i terninger
½ ts pepper
1 ts salt
Reven ost (så mye du liker)
Visp sammen egg, fløte, salt og pepper. Stek ramsløkpølsa i litt smør. Hell eggeblandingen over. Løft forsiktig på det som har stivnet, så all væsken kommer i kontakt med pannen. Tilsett resten av ingrediensene, bland sammen og strø ost på toppen. Dekk med lokk til osten har smeltet. Server med godt brød.
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med egg her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hainanesisk kyllingris (Hainanese chicken rice) er opprinnelig fra Hainan i sørlige Kina, men har spredd seg til mange av landene i Sør-Øst Asia og retten er faktisk en av nasjonalrettene til Singapore. Oppskriften er passe til 6 personer. Om du ikke vil bruke hel kylling, kan du bruke kyllinglårfileter i stedet. Det fine med denne retten, er at hver enkelt selv kan bestemme styrken ved å kombinere sausene etter egen smak og gane.
Kyllingen:
1,5 kg hel kylling
Salt
10 cm fersk ingefær, skrelt og kuttet 1 cm skiver
1 bunt fersk vårløk
4 l kaldt vann, eller til det dekker kyllingen
2 ss sesamolje
Skyll og tørk kyllingen med papirhåndklær. Skjær av overflødig fett fra kyllingen og legg det til side til senere. Krydre kyllingen rikelig med salt, fyll kyllingen med ingefærskiver og vårløk.
Legg kyllingen i en passe stor kjele, Fyll opp med kaldt vann, så det dekker. Kok opp og la den koke under lokk i ca. 30 minutter, eller til kyllingens kjernetemperatur er 75 grader. Ta ut kyllingen, sil kraften og spar den til senere. Legg kyllingen i isbad i 5 minutter for å stoppe kokeprosessen og for å holde kyllingskinnet spenstig. Kast ingefæren og vårløken. Når kyllingen er avkjølt, tørk den med papirhåndklær og gni den inn med sesamolje, så den ikke tørker ut.
Chilisaus:
2 ss sambal
2 ss sriracha
1 ss hvitløk, finhakket
1 ss frisk ingefær, finhakket
2 ts sukker
1 ss limejuice
2 ss kyllingkraft
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.
Ingefær- og hvitløkssaus:
2 ss fersk ingefær, revet
2 ss hvitløk, finhakket
3 ss peanøttolje
1 ss riseddik
Salt
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle, smak til med salt og sett til side.
Soya dipsaus:
1/4 av den stekte kyllingfett, hvitløk- og ingefærblandingen fra risen
1 ss østerssaus
3 ss mørk søt soyasaus
1 ss lett soyasaus
2 ss kyllingkraft
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.
Hainanesisk ris:
60 ml sesamolje
2 ss kyllingfett, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk ingefær, finhakket
1 ts salt
4 dl jasminris, skylt og drenert
7-8 dl kyllingkraft, fra kokingen
Varm sesamoljen over middels høy varme i en gryte. Tilsett kyllingfettet, hvitløk, ingefær og salt, og brun det på middels varme i ca. 10 minutter. Pass på at det ikke blir brent. Ta ut 1/4 av den stekte hvitløksblandingen og sett til side. Rør deretter risen sammen med 3/4 av den stekte hvitløksblandingen og la det frese under omrøring i 3 minutter. Hell i 7 dl av kraften og kok etter anvisning på pakken. Om det er for lite væske, tilsett mer kraft.
Tilbehør og montering:
2 agurker 1 potte fersk koriander
Mens risen koker, skjærer du agurk i skiver og det er smart å bruke ostehøvel eller ev. rotskreller til dette. Rør inn kraft i soya dippsausen og i chilisausen og skjær opp kyllingen.
Hainanesisk kylling serveres med ris, dipsauser, skivede agurker og fersk koriander.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.