Tomatsild er vanlig på norske frokostbord og veldig populært til jul, men den smaker like godt resten av året også. Denne oppskriften er fra oldebesta og min favoritttomatsild.
8 kryddersildfileter
1/2 dl rapsolje
1/2 dl 7 % eddik
1,5 dl sukker
1/2 dl tomatpure
1 knivsodd pepper
1 løk, finhakket
2 ss vann
1 laurbærblad
1 neve finhakket dill
Vann ut silden etter anvisning på pakken. Skyld og tørk av den og del den i gaffelstore biter. Rør sammen resten av ingrediensene og smak til, før du rører inn silden. La den stå kaldt i min. ett døgn før du smaker.
Gløgg tonic er en frisk juledrink og lages av din favorittgløgg. Om du ønsker en alkoholfri variant, kan du sløyfe cointreau og doble mengden appelsinjuice.
1/2 dl gløgg, ublandet
4 cl appelsinjuice, ferskpresset
4 cl cointreau
Isbiter
1 dl tonic
Granateplekjerner og frisk rosmarin til pynt
Rist sammen gløgg, cointreau og juice i en shaker. Hell blandingen over i glass og hell på tonic. Pynt med granateplekjerner og frisk rosmarin.
Gløgg tonic
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julemiddag er en viktig tradisjon for de fleste og den tuller man ikke så mye med. Julemiddagen smaker selvfølgelig aller best når den er helt hjemmelaget. Vår julemiddagtradisjon er ribbe, medisterkaker, julepølse, sosisser, surkål og rødkål. Til dessert har vi både riskrem og karamellpudding. Forberedelsene starter jeg alltid tidlig, for å få god tid til å nyte julen.
Ribbe er en sak for seg hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen min MÅ ha sprø svor. Du finner oppskrift begge variantene på bloggen og jeg kan vel innrømme at mannen min sin smaker best på julaften og min ribbe er best, servert kald på første juledag.
Julepølser kan kjøpes ferdig og legges sammen med ribba mot slutten av steketiden. Jeg lager dem selv og det er faktisk veldig morsomt og i tillegg bestemmer jeg smaken helt selv.
Julerødkål er spesielt tilpasset julens måltider, med et hint av julekrydder. Den er super til ribbe, and, kalkun og andre retter du bruker rødkål til i julen. Julerødkål kan lages i god tid før den skal brukes og fryses ned.
Du finner alle oppskriftene på julemat her og med dette håper jeg alle får en perfekt julemiddag, med god mat, hyggelig selskap og besøk av julenissen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vepsebol eller måkeskitt er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er også god som tilbehør til dessert, f or eksempel iskrem.
3 eggehviter
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler
Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.
Bruk to teskjeer og sett små topper med måkeskitt på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.
Oppbevar måkeskitt i kakeboks med matpapir mellom lagene.
Vepsebol eller måkeskitt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bakt torsk med eple- og karrisaus smaker godt med råstekte poteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør, om du foretrekker det. Denne retten smaker så godt, at den gjerne kan serveres selskap. Oppskriften er passe til 4 personer.
Eple- og karrisaus:
1 løk, finhakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts korianderpulver
3 ts karripulver
1 ts spisskummenpulver
1 ts gurkemeiepulver
1/2 ts kajennepepper
2 ss kyllingfond
2 dl eplechutney eller eplesyltetøy
1/3 ltr fløte
2 ss kyllingfond
Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Bakt torsk:
800 g torsk person
Salt og pepper
100 g smør
Del torsken i porsjonsstykker, krydre den med salt og pepper og sett den kaldt i 30 minutter. Smelt smøret i en ildfast form og legg i torsken. Bak den i ovnen på 180 grader i ca. 20-25 min.
Server bakt torsk med eple- og karrisaus, råstekte poteter og ertepuré.
Bakt torsk med eple- og karrisaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oppskriftene du trenger til en vellykket julefeiring finner du her, samme om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, lutefisk eller vegetar, inkludert det deilige tilbehøret til hver av julemiddagene. Noe av tilbehøret kan du lage allerede nå, om du vil og legge i fryseren.
Tradisjonelle og noen nye julekaker, julegodteri og juledesserter finner du også oppskrifter på her. De fleste julekakene kan lages nå og legges i tett boks, frem til de skal spises.
Her finner du også oppskriftene du trenger for en vellykket julefrokost, for eksempel kabaret, waldorfsalat, hjemmelaget kjøttpålegg og mange spennende varianter av sild og masse annet godt.
Cabaret
Du finner alle oppskriftene på deilige julemat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Erte- og rotgrønnsaksuppe er en deilig og mettende variant av den vanlige ertesuppen. Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned halvparten til senere bruk.
1 pakke tørkede, gule erter
2 svineknoker (jeg bruker 1 røkt og 1 urøkt)
4 finhakkende løk
2 finhakkede persillerøtter
1 sellerirot i terninger
Pepper
Fersk timian
2 laurbærblader
6 gulrøtter i terninger
1 kålrot i terninger
2 finstrimlede purrer
Dag 1: Legg ertene i vann over natta.
Dag 2: Legg svineknoker i en kjele og dekk dem med vann. Kok opp og skum av. Hell vannet av ertene og legg dem i kjelen, sammen med knokene, løken, persillerøtter og sellerirøtter. Tilsett pepper, noen kvister timian og laurbærblader. La det småkoke i noen timer, minimum to, før du tar opp knokene, skjærer av kjøttet og skjærer det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen og tilsett gulrøtter, kålrot og purre. La alt koke i 20-30 minutter minutter til, til grønnsakene er kokt. Ta ut beina og server med flatbrød eller annet godt brød.
Suppen blir enda bedre ved oppvarming.
Erte- og rotgrønnsaksuppe
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mangokarrisild er inspirert av smaker fra landene rundt den persiske gulfen og den er lett å like for nybegynnere i sildens vidunderlige verden.
4 kryddersildfileter
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Pepper
Granateple
Vann ut fisken, som det står på pakken. Når den smaker passe salt, deles den i gaffelstore biter. Bland creme fraiche, majones, karri og mangoeddik og smak til med pepper. Rør inn silden og hell over i et hyggelig glass eller serveringsbolle.
La mangokarrisild stå i kjøleskapet i 2 døgn før du spiser av den. Dryss over granateplekjerner, rett før servering.
Ukemeny 51 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Élan bourguignon eller boeuf bourguignon med elg er en nydelig rett, som er supert å servere til mange. Jeg lager ofte en stor porsjon og fryser ned det som blir til overs, til senere bruk.
225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.
Élan bourguignon:
1,5 kg renskåret elg høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger
Litt smør og olje til steking
3 finhakkede hvitløksfedd
3 gulrøtter i jevne biter
2 grovhakkede løk
3 ss tomatpuré
3 timiankvister
2 laurbærblader
3 ss hvetemel
3 dl oksekraft (ev. vann og fond/buljong)
1 flaske fruktig rødvin
450 g delikatesseløk
450 g skivet sjampinjong (eller små hele) Salt og pepper
Brun maisennajevner
Fersk persille eller timian
Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).
Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løk, 3 hvitløksfedd og gulrøtter i jevne biter. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøtt og bacon tilbake i gryten, dryss over hvetemel, rør godt og tilsett oksekraft og rødvin.
Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.
Stek delikatesseløk og 450 g sjampinjong gyllent i litt smør i en stekepanne, før du legger det over i gryten og lar alt trekke videre til løken er mør.
Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell potetene, kok dem møre i usaltet vann, hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré, før du smaker til med salt og pepper.
Servere élan bourguignon med potetmos og et dryss friske urter.
Élan bourguignon
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med vilt HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.