Rotgrønnsaker i ovnen kan brukes til retter av både kjøtt og fisk. Du kan variere ingrediensene etter smak og hva du har tilgang til og urtene kan varieres etter hva du skal bruke grønnsakene til, for eksempel rosmarin til lam eller dill til fisk.
3 hvitløksfedd, finhakket
8 dl kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)
2 dl hvitvin, ev. eplemost
2 løk i strimler
1/2 sellerirot, skrelt og delt i terninger
1 pastinakk, skrelt og delt i terninger
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
2 løk, grovhakket
1 hvitbete, skrelt og delt i terninger
1 polkabete, skrelt og delt i terninger
3 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
Salt, pepper og urter, f,eks. rosmarin, timian, dill
Bladpersille, finhakket
Legg grønnsakene i en ildfast form, krydre med pepper og hell på vin og kraft. Du trenger ikke salt, hvis du bruker fond eller buljongterning. Om du bruker kraft, må du sjekke om den behøver salt. Sett formen i ovnen på 200 grader til grønnsakene er møre. Steketiden avhenger av størrelsen på grønnsaksterningene, men du kan ta utgangspunkt i 30 minutter. Rør i grønnsakene underveis. Kraften kan brukes som sjy eller ev. helles over i en kjele, jevnes med maisennajevner og brukes som saus. Dryss gjerne over litt finhakket bladpersille rett før servering.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet gratinert løksuppe er en nydelig, rundere variant av løksuppe, som kan serveres som lunsj, forrett eller som en deilig kveldsrett. Det er viktig at du steker løken så den blir godt karamellisert, for smakens skyld. Konjakk eller brandy er også viktig for resultatet, men kan eventuelt erstattes av 1 ss brunt sukker. Oppskriften er passe til 6 porsjoner.
6 ss saltet smør
4 mellomstore løk, i tynne skiver
1/2 fl. tørr hvitvin
3 fedd hvitløk, finhakket
2 ss friske timianblader
2 ss hakket fersk salvie
1 klype salt
1 klype sort pepper
1,5 l kyllingkraft, ev. vann og fond eller buljong
1 pose revet parmesan
1/2 dl konjakk eller brandy
1,5 dl fløte
12 tykke skiver franskbrød
250 g revet Gruyère
1 ss hakket timian
Fremgangsmåte:
Fres løken i smøret i en stor gryte, over middels høy varme i ca. 10 minutter. Tilsett vinen, 1 dl om gangen, og la det koke til vinen er kokt inn i løken, til all vinen er brukt opp. Fortsett å steke til løken er dypt karamellisert.
Tilsett hvitløk, timian og salvie og brun i 3-4 minutter, før du tilsetter kyllingkraft, parmesan og en klype salt og pepper. La suppen småkoke i 10 minutter, før du rører inn fløte og konjakk og lar det koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Del brødet i terninger, legg det på en bakepapirkledd bakeplate og stek i 10-15 minutter på 200 grader. Brødterningene skal være helt harde og sprø og få en fin gyllen stekeskorpe.
Fordel suppen i ildfaste porsjonsboller. Fordel brødterningene over og topp jevnt med osten. Dryss over litt mer timian om ønskelig. Plasser suppebollene på en bakeplate litt høyt opp i ovnen på 250 grader, helst med grillelement og stek til de er boblende og gyllenbrune, det tar ca. 5 minutter. Kremet gratinert løksuppe er veldig varm når du tar den ut av ovnen, så det kan være lurt å vente et par minutter, før de spises.
Du finner flere varierte og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laksa med nudler går raskt å lage og smaker nydelig. Laksa er fra peranakankulturen, som er en blandingskultur med kinesiske og malaysiske innslag og som gjenfinnes i Malaysia, Singapore og Indonesia. Den kan varieres, for eksempel med å bytte ut kyllingen med annet kjøtt, eller fisk. Du får kjøpt laksapaste, crispy chili i olje og fritert tofu i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 2- 4 personer, avhengig av om den skal serveres til hovedrett, lunsj eller som forrett.
2 ss nøytral olje
4 ss laksapaste
2 ss karripulver
1 løk, finhakket
1 ltr. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond
200 g skivede kyllinglårfileter
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
2 ss fishsauce
1 ts sukker
1 pk fritert tofu i terninger
Nudler til 4 personer, tilberedt etter anvisning på pakken
1 glass crispy chili (chilicrisp i olje)
Fres laksapaste og karri i oljen under omrøring i 1/2 minutt. Tilsett løken og stek i ett minutt, før du tilsetter kyllingen og steker i ett minutt til. Tilsett kokosmelk, kokoskrem fishsauce, sukker og kyllingkraften og la det småkoke i 5 minutter. Smak til om det behøves mer fishsauce og sukker (salt og søtt).
La småkoke i ytterligere noen minutter, til kyllingen er så vidt gjennomkokt.
Hell laksaen over nudlene og topp med crispy chili (om du tør) og korianderblader.
Du finner spennende oppskrifter på velsmakende mat fra hele verden her og flere suppeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny – uke 45 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Pasta med bacon og laks er en «surf and turf»-rett, som betyr at det er en blanding av kjøtt og noe fra havet. Bacon og laks passer godt sammen og denne pastaretten er en velsmakende hverdagsrett, som er ganske kjapp å lage. Om du vil bytte ut laksen med en annen kokefast fisk, for eksempel ørret, går det like fint. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 løk
2 hvitløksfedd
200 g tørrsaltet bacon, delt i terninger og sprøstekt
400 g laks i terninger
1 knust, tørket chili
6 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 ts kylling-, grønnsaks- eller fiskefond (ev. buljongterning)
Salt og pepper
1 pk brokkolini (ev. brokkoli i små buketter)
500 g spagetti
1 neve finhakket bladpersille
Parmesan
Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin og fond og la det koke i noen minutter. Tilsett fisken og brokkolini og rør det lett inn i sausen. La det trekke i 5 minutter, før du rører inn bacon og persille rett før servering.
Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet, bortsett fra 1 dl og bland både det og pastaen med sausen i en stor bolle. Sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.
Pink Lady Highball er en variant av White Lady Highball, som kommer fra Ciro’s Club i London i 1919. Den opprinnelige oppskriften ble laget med myntelikør, som senere ble erstattet av gin. Pink Lady Highball er en frisk og litt søtlig drink. Du får kjøpt limonade bl.a. på Meny.
4 cl gin
2 cl Cointreau
12 cl limonade
4 cl bringebærsirup
4 cl simple syrup
1/2 eggehvite
Physalis til pynt
Hell alle ingrediensene sammen med isbiter i en drinkmikser og rist godt i 20 sekunder. Hel over i glass og pynt med physalis.
Du finner mange spennende drinker fra fjern og nær, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Popcornkylling er en populær fastfoodrett som spises i Øst-Asia. Den ble til ved at en familie i Taiwan forsøkte å etterligne den opprinnelige crispy chicken, som ble laget av KFC i USA. Popcornkylling har mye smak, uten å være sterk. Popcornkylling har etterhvert blitt populært, og spises i flere land i Sør-Øst Asia. Om du vil har mer fart i retten, kan du øke mengden chilipulver og ev. tilsette kajenne i tillegg. Oppskriften er passe til 6 pers.
Marinaden:
500 g kyllinglårfileter, delt i terninger på ca. 3 x 3 cm
1 ts sukker
1 ss Shaoxing risvin
2 ts kyllingbuljongpulver
1 ts kinesisk 5-spice
1 ts løkpulver
2 ts soyasaus
1 ts pepper
1 ss maisenna
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 ts ingefær (revet)
1 eggehvite, sammenvispet
2 terninger fermentert tofu, most (valgfritt)
Bland alle ingrediensene godt sammen i en pose og la kyllingen marinere i minst 20 minutter.
Krydder:
1 ts hvit pepperkorn
1 ts Sichuan pepperkorn
ca. 2 ts salt
1/4 ts kinesisk 5-spice
1 ts chilipulver
5 dl thaibasilikum
Rist de hvite og Sichuan-pepperkornene på middels varme til de er litt brune, og bruk deretter en sil til å sikte ut eventuelle uønskede partikler. Bruk en foodprosessor til å male pepperkornene til et pulver. Alternativt kan du bruke en morter til å knuse dem for å oppnå samme resultat. Bland de malte pepperkornene med kinesisk 5-spice, paprika og salt. Sett til side til rett før servering.
Røren:
2,5 dl potetmel eller maisenna
1 ts bakepulver
Nøytral olje til fritering
Bland sammen mel og bakepulver i en brødpose, tilsett litt og litt av kyllingen og rist, så den blir dekket på alle kanter.
Brun litt og litt av kyllingen i olje i en wok, på middels varme i ca. 5 minutter, til de er gylne. La dem dryppe av seg i en sil. Skru opp varmen, tilsett thaibasilikumblader og dobbelstek dem i 2 minutter til, så de blir sprø og fine. La kyllingen og bladene renne av seg i en sil, på rist eller på tørkepapir og legg dem i en stor bolle sammen med litt thaibasilikum. Tilsett litt av krydderblandingen og bland alt sammen til popcornkyllingen er jevnt dekket med krydder.
Popcornkylling kan spises alene, eller på toppen av kokt ris, med et dryss finstrimlet vårløk.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pepperkrabbe er en nydelig krabberett som spises i Singapore og Malaysia. De bruker mangrovekrabbe (mudcrab). Den finnes ikke i Norge, så jeg har brukt taskekrabbe (rødkrabbe). De fleste ingrediensene i denne retten, får du kjøpt i vanlig dagligvare og resten finnes i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
4 taskekrabber
4 ss sorte pepperkorn
3 dl tapiokamel
3 ss soyasaus
2 ss kejap manis
4 ss østerssaus
2 ss sukker
3 ss raps- eller maisolje, pluss ekstra olje til frityrsteking
300 g sjalottløk, finhakket
8 store fedd hvitløk, finhakket
3 ss finhakket eller revet ingefær
120 g smør, hakket
10 chili, finhakket (justeres etter smak)
2 never friske karriblader, pluss ekstra til servering
2 dl kyllingkraft
1 potte fersk koriander til servering
Rense krabber:
Om du ikke føler deg bekvem med å rense krabbene selv, kan du få hjelp i ferskvaredisken, men det er ikke vanskelig.
1. Fjern haleklaffen og vri av klørne og beina
2. Åpne krabben ved å presse ut krabbehuset
3. Fjern gjellene fra krabbehuset
4. Ta ut paven (magesekken). Den fjernes ved å trykke ut posen som sitter bak øynene. Trykk så du ned til du hører et knepp, da er den løs og kan lett tas ut.
Bruk en stor kniv og skjær hvert krabbehus i to gjennom skallet på langs. Knekk klørne lett, så kjøttet blir lettere å trekke ut senere.
Saus:
Rør sammen soyasaus, kecap manis, østerssaus og sukker i en liten bolle. Sett til side.
Knus pepperkornene veldig grovt med en morter eller en elektrisk krydderkvern; den skal fortsatt være ganske grov. Sett til side.
Fritering av krabbene:
Fyll olje til en tredjedel av en stor wok til 190 grader. Mens oljen varmes opp, kan du legge tørkepapir på et stekebrett. Legg krabbedelene på et annet brett, dryss over tapiokamelet, så de blir dekket på alle kanter. Legg deretter krabbedelene, litt om gangen, i woken med varm olje, snu dem etter 5 minutter. Løft dem ut og legg dem på brettet med kjøkkenpapir. Hell ut oljen, den skal ikke brukes mer.
Pepperkrabbe:
Hell 3 ss olje i woken, og varm opp over middels høy varme. Tilsett hakket sjalottløk, hvitløk og ingefær og stek under konstant omrøring i 2-3 minutter eller til det er mykt. Tilsett smøret og kok i 30-40 sekunder til det smelter og skummer, tilsett deretter pepper, chili og karriblader. Kok i ytterligere 1 minutt eller til dufter. Tilsett soyasausblandingen og kraften og kok opp. Legg krabben tilbake i woken og kok i ca. 3 minutter, bruk en stekepinsett eller pølseklype til å snu krabbene i sausen, så de er godt belagt med saus og den har tyknet godt.
Hell over på et stort serveringsfat, dryss over koriander og ekstra karriblader og server.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling- og paprikawok er veldig populært hos oss. Denne retten har litt sting av chili, men du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden. Du behøver ikke å salte den heller, siden både fishsauce og fond eller ev. buljongterning smaker salt. En god fishsauce er laget av sardiner og fås kjøpt i asiatiske butikker. Denne oppskriften passer til 4 personer, men er enkel å tilpasse flere eller færre.
4 kyllinglårfileter i strimler
Litt nøytral olje
1 finhakket løk
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili
1 glass rød currypaste
2 ss kyllingfond (eller 1 buljongterning)
1 ss revet ingefær
1 boks kokosmelk
2 ss fishsauce av god kvalitet
1 lime, kun saften
1 rød paprika i strimler
Litt fersk, finhakket koriander
Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme og stek kyllingen til den begynner å få en gyllen farge. Tilsett løk, hvitløk, chili, currypaste og ingefær. Hell i kokosmelk og kyllingfond, kok opp og tilsett fishsauce, limesaft og paprika. La det koke i ca. 5 minutter, før du rører inn finhakket koriander og server med ris eller nudler, om du foretrekker det.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammebollebiriyani – en favorittrett Sør-Asia er lett å like for både liten og stor og kjært barn har mange navn, f.eks. biriani, beriani, briyani, breyani, briani, birani, buriyani, bariania og beriani. Lammebollebiriyani har masse smak og løken på toppen er stekt så lenge at den er naturlig søt.
Til serveringen:
100 g cashewnøtter ristes til de er gylne, men ikke brent i tørr stekepanne. Settes til side til det skal serveres.
2 lime skjæres i båter og settes til side til det skal serveres.
Løken som skal serveres på toppen:
3 løk i tynne skiver
1 ss ghee eller smør
1 ss nøytral olje
Varm smør og olje i en stekepanne. Legg i løken og la den brunes på middels temperatur, så mye at den blir karamellisert, uten å bli brent. Rør og av og til og sett til side til den skal serveres.
Kjøttbollene:
1 finhakket løk
1 egg
500 g lammekjøttdeig
1 finhakket chili
1 neve finhakket koriander
2 ss revet ingefær (eller fra tube)
1 ss gurkemeie
1 ss garam masala
2 ss nøytral olje
1 ss salt
Elt alle ingrediensene, bortsett fra oljen godt sammen og lag små boller, som settes på et stekebrett, dekket med bakepapir og 2 ss nøytral olje. Sett bollene inn i ovnen på 200 grader, samtidig som risen begynner å koke, til de får fin farge. Snu dem underveis, så de blir brune rundt hele.
Risblandingen:
250 g basmatiris
Legg risen i kaldt vann i 20 min. Hell av vannet og sett til side.
1 ts svarte pepperkorn
3 grønne kardemomme
1 ss ghee (smør)
1 kanelbark
4 nellikspiker
1 strimlet løk
350 g gresk yoghurt
8 hvitløksfedd, knust
2 ss revet ingefær (eller fra tube)
1 ss malt gurkemeie
1 ss garam masala
2 chili, finhakket
1/3 kopp (55 g) rosiner
Knus pepper og kardemomme i en morter til det er grovt malt. Varm ghee (smør) i en sautepanne eller stor gryte på middels varme og tilsett peppeblandingen, kanel, nellik og løk. Brun det i 10 min. og røe av og til. Løken skal ha litt farge, før du tilsetter yoghurt, hvitløk, ingefær, gurkemeie, garam masala og chili. Kok mens du rører i 2 minutter for å utvikle smak. Tilsett risen og 7 dl vann og la det koke på lav varme til i 20 minutter til væsken er absorbert.
Rør inn rosinene i risen, legg på kjøttboller, sett på lokket og la det stå og hvile i 10 minutter i ettervarmen i ovnen.
Server med cashewnøtter, karamellisert løk, korianderblader, lime og gjerne papadums eller nan, som du finner flere spennende oppskrifter på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.