Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia

Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia er en nydelig rett, som passer til både forrett, lunsj og som en lett sommerrett. Jeg vet ikke om det stemmer, men historien bak den aller første carpaccioen skal være at en mann som kom til Harry’s bar i Venezia, ikke kunne spise hverken kokt eller stekt kjøtt. Dette fikk kjøkkenet til å tenke kreativt og de døpte retten carpaccio etter en renessansemaler med samme navn, som brukte mye rødt og hvitt i bildene sine.

Jeg har forsøkt meg på en variant av den originale retten og vi synes den smaker veldig godt.

Denne oppskriften er passe som forrett til 4 personer.

4 x 100 g oksefilet i løvtynne skiver (be dem dele det opp for deg i kjøttdisken)

2 ss reven parmesanost

2,5 dl majones

3 ts sitronsaft

5 ts worcestersaus

3 ts revet hvitløk

Legg kjøttet utover 4 tallerkener. Bland sammen resten av ingrediensene, hell det i sprøytepose el. og risle det over kjøttet. Dryss over med litt nykværnet salt og pepper og pynt med litt grønt, f.eks. persille eller basilikum.

Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia
Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia

 

Du finner flere spennende varianter av carpaccio her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampet grønnsaksblanding

Smørdampet grønnsaksblandingen smaker spesielt godt til fiskeretter:

1/2 purre i små biter

4 gulrøtter i små terninger

1/2 fennikel i små terninger

1/2 pose sukkererter i små terninger

4 ss smør

4 ss vann

1 ts salt

Alt freses sammen under stadig omrøring, til det er passe tyggemotstand i gulrøttene.

Smørdampet grønnsaksblanding
Smørdampet grønnsaksblanding

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Farget sukker

Farget sukker er dekorativt og enkelt å lage. Det er lekkert å dekorere glass og desserter med det og noen av dem smaker i tillegg veldig godt.

Konditorfarget sukker:

100 g sukker

1-6 dråper konditorfarge
2 dråper vaniljeekstrakt
En tett plastpose

 

Mål opp sukker i en pose. Tilsett farge og vaniljeekstrakt. Knyt igjen posten øverst, så det er igjen god plass til å bevere sukkeret. Rist løs til fargen har jevnet seg ut. Om du synes det er for lite farge, tilsettes bare mer og om du synes den burde vært lysere, rister du inn mer sukker. Oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.

 

Farget sukker
Farget sukker

 

Urtefarget sukker:

100 g sukker

Finrevet skall fra 1/2 lime

2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte)

Kjør sukker, limeskall og urter i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.

 

Urtefarget sukker
Urtefarget sukker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter

Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter er deilig sommermat. Jeg har brukt kyllingfileter, men du kan gjerne bruke svin, storfe eller vilt i stedet. Gratinerte blåskimmelpoteter er en velsmakende variant av fløtegratinerte poteter. Om du tror du ikke liker blåskimmelost, er det greit å vite at i denne retten blir den mer som et krydder.

Gratinerte blåskimmelpoteter:

10 poteter i tynne skiver ( jeg bruker ostehøvel)

1 pk blåskimmelost etter eget ønske

Pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

 

 

 

Legg potetskivene og blåskimmelosten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte og sett den i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over revet ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

 

Grillspydene:

2 løk i store biter

600 – 800 g kyllingfilet i store biter

2 paprika, gjerne flere farger

2 maiskolber i skiver

Olivenolje

2 ss rubb (jeg har brukt Jens Eides «Jysla god rubb», men du kan bruke hvilken du vil eller lage selv)

Ca. 1 dl akasiehonning

Tre kylling, paprika, mais og løk på spyd. Pensle dem med olivenolje og dryss på rubb. Risle honningen over og legg på grillen. Snu dem jevnlig så de ikke blir brent.

 

Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter
Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør

Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør er nydlig sommermat, men kan også brukes resten av året. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å bruke potetsalat til grillet kalvefilet, men det ble kjempegodt. Sammen med kryddersmøret, så savnet vi ikke noe annen saus heller. Sammen med de deilige betestrimlene, ble denne en nydelig søndagsmiddag.

Kok 1 kg kokefaste poteter. Om de er fine i skallet, er det ikke nødvendig å skrelle dem. Hell av vannet og del dem i terninger når de er kalde nok til å ta i.

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmiks

2 finstrimlede vårløk

2 ss sitronsaft

salt og pepper

Bland sammen rømme, majones, agurkmiks, vårløk og sitron. Smak til med salt og pepper. Tilsett potetene. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye, mye bedre. Den smaker ekstra godt hvis den fortsatt er lun.

De ovnsbakte betestrimlene finner du oppskrift på HER.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Du finner oppskrift på nydelig kryddersmør HER.

Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør
Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limoncello sunrise

Limoncello sunrise er en populær drink hos oss. Jeg lager limoncelloen selv, men du får kjøpt limoncello ferdig på polet også.

6 cl Limoncello
9 cl ferskpresset appelsinjuice
Grenadine
Cocktailbær til pynt

Bland limoncello og appelsinjuice i et longdrinkglass med is. Tilsett en skvett grenadine og pynt med et cocktailbær og server.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pæretto

Pæretto er en pæredrink med en mild smak av mandler. Denne drinken er lett å like og er veldig balansert. Coop-kjeden har sin egen ferskpresset pærejuice, som egner seg godt til denne drinken.

3 cl amaretto ev. disaronno

1,5 cl fersk sitronsaft

3 cl pærevodka

3 cl vodka

6 cl fersk pærejuice

1 cl simple syrup (kjøp ferdig, eller lag selv: Kok opp 1 dl vann og 1 dl sukker og avkjøl)

Skive av pære til pynt

Rør sammen amaretto, vodka, sitronsaft, pærejuice og enkel sirup i et glass med is og pynt med en pæreskive.

Pæretto
Pæretto

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling med couscous og salat

Kylling med couscous og salat serveres med en karri- og mangodressing og er inspirert av landene i Midtøsten.

Couscous:

2 små rødløk eller 4 sjalottløk, finhakket

4 porsjoner couscous

2 ss sjalottløkfond, ev. buljongterning eller annen fond

4 ss olivenolje

1 pose pinjekjerner

1 pose pistasjnøtter

Fres løken i litt olje, tilsett fond, couscous og vann og koke etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.

Salat:

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 vårløk, finstrimlet

1 appelsin i terninger

1/2 paprika i strimler

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. sukkerertspirer

Legg alt i en bolle eller utover et fat, så det er enklere å se alle ingrediensene.

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

Kylling:

4-6 kyllingfileter, gjerne kyllinglårfilet

Olivenolje til å pensle med om du griller dem

Salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje

1 ss smør

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i stekepanna i blanding av smør og olje, eller ta dem på grillen. Om du bruker steketermometer, skal temperaturen være 68-70 grader.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Carne asada i lomper

Carne asada i lomper er en smaksrik rett fra Sør- og Mellom-Amerika. Denne retten gir den autentiske tacofølelsen og er en av mine favoritter for tiden. Carne asada i lomper er laget med biff, du kan bruke hvilken type du vil, men jeg har brukt ytrefilet, som er ganske mørt.

Limesyltet løk:

450 g rødløk i veldig tynne skiver

1/2 ts salt

2 ts sukker

2 dl ferskpresset limejuice (eller til det dekker)

1/2 jalapeño eller annen chili, finhakket (kan utelates om du ikke er så glad i sterk mat)

Legg løken og chilien lagvis i en bolle, dryss over salt og sukker og hell på limejuicen. Sett på lokk, eller dekk med plastfolie og sett kaldt i min. 4 timer, gjerne over natten, rør av og til.

Biffen:

600-800 g biff

1 ts pepper

2 ts salt

1 ss røkt paprika

2 ts hvitløkspulver

1/2 ts kajennepepper

Bland krydderet godt sammen. Legg biffene på et fat og dryss krydderet på alle sider av kjøttet. Dekk til og avkjøl i minst 4 timer, eller gjerne over natten.

Salsa:

450 g modne tomater, delt i to

1 dl korianderblader

2-3 vårløk, kuttet i 4 cm lengder

1/2 jalapeño, grovhakket

1 hvitløksfedd

1 ss bringebær- eller rødvinseddik

Salt og pepper

Kjør alt til en jevn blanding i en foodprosessor eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper, dekk til og la salsaen stå avkjølt i min. 4 timer, eller over natten.

Servering:

3 paprika i forskjellige farger i strimler eller syltet paprika fra glass

12 små myke tortillas

2 avokadoer, i tynne skiver

Ev. koriander, jalapeño i skiver, og limebåter

Stek biffen på grillen eller i grillpanne over høy varme i ca. 5 minutter på hver side eller til middels stek, før du lar den hvile i 5 minutter, skjær den deretter i tynne skiver.
Varm tortillas i folie i ovnen på 180 grader til de er gjennomvarme. Legg paprika, biff, avokado og noen av de syltede løkene på tortillas. Hell over salsa og nyt.

 

 

Du finner spennende og velsmakende oppskrifter på grillmat, fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Smazhenka

Smazhenka er en blanding av pai og pizza, som spises i deler av Øst-Europa. Jeg har fylt med løk, grilla paprika og kokt skinke.

4,5 dl vann

10 g gjær

1 ts sukker

1 sammenpisket egg

20 ml olje

250 g fullkornshvete

250 g hvetemel

10 g salt

Bland sammen og la heve under plast til dobbel størrelse.

Smazhenka Smazhenka

Ketsjupsaus:

1 ss ketsjup

2 ss majones

Rør sammen og sett til side.

Crème fraîchesaus:

2 egg

2 ss crème fraîche

Rør sammen og sett til side.

Smazhenka Smazhenka

Montering:

Løk

Grilla paprika

Kjøttpålegg

Revet parmesan

Smør paiformer og dryss dem med strøkavring eller semolina. Dypp en skje i vann og legg deigen i et lag på 8 – 10 mm.

Smør et tynt lag med ketsjupsausen og legg på ønsket fyll. Hell på litt av rømmefyllet og dryss over godt med parmesan.

Stek midt i ovnen på 200 grader i 30 – 40 min, til bunnen er ferdigstekt.

Smazhenka
Smazhenka

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.