I det siste har vi fått ferdigkokt svinemage i matbutikken. Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.
Svinemagen:
Legg svinemagen i en ildfast form og hell på 1 cm vann. Dekk den med aluminiunsfolie og sette den på 150 grader i 3 timer. Ta svinemagen ut av formen og grill den, til den får fin farge rundt hele. Server med potetmos og rotgrønnsaker.
Potetmos:
Kok poteter og mos den med smør og fløte. Smak til med salt og pepper.
Rotgrønnsakene:
Hell litt rapsolje i en ildfast form. Skrell og del grønnsaker i terninger og løk i båter. Jeg har brukt rødbeter, polkabeter, hvitbeter, persillerot og sellerirot. Risle over litt rapsolje og krydre med salt og pepper. Stekes på 200 grader i 1 time. Rør hvert kvarter, så grønnsakene blir jevnt bakt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Tomatsaus fra Afrika passer godt til grillmat og stekte kjøttretter av f.eks. storfe, svin eller kylling. Oppskriften er passe til 4 personer.
1 ss vegetabilsk olje 1 løk, finhakket 2 boks plommetomater, hakket 1 dl vann 2 ss limesaft, ferskpresset 1 ss honning 1 ts karripulver 1/2 ts hvitløkspulver 1/2 ts salt 1/4 ts pepper, malt 1/4 ts ingefær, malt
Fres løken i olje i en kjele på middels varme i ca. 5 min. til den er myk. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la det småkoke i 30 minutter, rør av og til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dillpannacotta med ørret, ørretrogn og reker er en lekker og velsmakende forrett, som med fordel kan gjøres nesten klar dagen i forveien og bare pyntes med ørret, rogn, reker og dill rett før den skal serveres. Oppskriften er passe til 4 porsjoner.
2 ark gelatin
2 dl crème fraiche
3 dl fløte
2 ss revet pepperrot (fås på tube)
2 ss hakket dill
1 ss finhakket rødløk
Salt
100 g røyket ørret
100 g reker uten skall (helst ferske)
1 ss ørretrogn
1 neve fersk dill
Legg gelatinen i kaldt vann i 10 minutter. Varm 1/2 dl av fløten i en kjele. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme fløten. Fjern fra platen så snart gelatinen har løst seg opp. Bland den varme fløteblandingen med resten av fløten, crème fraiche, pepperrot, dill og rødløk. Smak til med salt. Fordel blandingen i glass og sett kaldt i noen timer. Skjær ørreten i små biter og topp glassene med den og rogn. Pynt med litt fersk dill.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Goorasa er pannekaker fra Sudan, som brukes som tilbehør til flere matretter, i stedet for poteter, ris eller lignende. Denne oppskriften gir ca. 10 goorasa.
500 g hvetemel 1/2 ts bakepulver 1 l vann 1 ts salt
Rør sammen de tørre ingrediensene og lag en grop i midten. Hell i vannet, litt om gangen, mens du rører fra midten og utover. Resultatet blir en tykk røre. La røren stå og svelle i ca. 15 min. Smør en stekepanne med litt olje og hell i en øse med røre, som du steker på begge sider. Legg goorasaene lunt mens du steker opp hele røren. Jeg pleier å legge dem mellom to bakepapir på en plate i ovnen på 50 grader.
Du finner spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk kyllingform er inspirert av maten fra Sør-øst Asia. Det er litt sting i sausen, og du kan gjøre retten sterkere eller mildere ved å justere mengden spicy pot sauce.
2 rødløk i strimler
2 paprika i forskjellige farger i strimler
4 -6 kyllingfileter i strimler, brunet i stekepanne med litt olje
1 pk cashewnøtter, ristet raskt i tørr panne, så de får fin farge
1 fl sataysaus
1/2 fl spicy pot sauce (sukiaki shabu shabu)
1 boks kokoskrem (400 ml)
1 pk revet ost
Frisk koriander til pynt
Legg kyllingfilet, løk og paprika i ildfast form. Rør sammen sataysaus, spicy pot sauce og kokoskrem og hell det over kyllingblandingen. Dryss over revet ost og sett i ovnen på 200 grader i 30 min. eller til osten har fått fin, gyllen farge. Server med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken.
Minas nydelige jordbærostekake er en favoritt i vår familie. Den er lett og luftig og vi bruker den til dessert.
Kjeksbunn:
300 g søt havrekjeks (f. eks. Bixit eller Digestive)
1 ss brunt sukker
2 ts kanel
100 g smeltet smør
Ostefromasj:
1 pk sitrongelépulver
3 dl kokende vann
200 g kremost
120 g melis
3 dl crème fraîche
1 ts vaniljeekstrakt
3 dl kremfløte
3 gelélag:
3 pk jordbærgelépulver
7,5 dl kokende vann
Pynt:
Jordbær i skiver
Knus kjeksen til smuler og bland sukker, kanel og smør. Sett ringen på en høy kakeform (ca. 24 cm i diameter) direkte på et kakefat. Legg kakefolie rundt kanten, om du har. Press kjeksen utover bunnen og godt ut i kantene på formen slik at det blir helt tett. Sett formen i kjøleskapet i 1 time.
Pass på at du har plass i fryseren, så kaken kan kjøles raskt ned i de neste stegene av oppskriften.
Til ostefromasjen løses sitrongelépulveret opp i kokende vann. Avkjøl geléen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen kremost, melis, crème fraîche og vanilje. Hell den avkjølte geléen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes. Del ostefyllet i 3 like store deler. Oppbevares i romtemperatur mens du lager klar kaken. Rør av og til slik at ostefyllet ikke stivner.
Hell 1/3 av ostefyllet over kjeksbunnen i kakeformen. Sett i fryseren i 30 minutter, slik at ostefyllet stivner.
Løs opp 1 pk jordbærgelépulver i 2.5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.
Ta formen med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte jordbærgeléen. Sett formen tilbake i fryseren i 30 minutter så geléen stivner.
Ta formen ut av fryseren og hell over den andre tredelen av ostefyllet. Sett formen i fryseren så ostefyllet stivner. Løs imens opp neste pakke med jordbærgelépulver i 2.5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.
Ta formen med det andre laget med stivnet ostefyll ut av fryseren. Hell over den avkjølte jordbærgeléen. Sett formen tilbake i fryseren i 30 minutter slik at geléen stivner.
Ta formen ut av fryseren og hell over den siste tredelen av ostefyllet. Sett formen i fryseren slik at ostefyllet stivner. Løs imens opp den tredje og siste pakken med jordbærgelépulver i 2.5 dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.
Ta formen med det tredje laget med stivnet ostefyll ut av fryseren. Hell over den siste avkjølte jordbærgeléen og pynt med jordbær. Sett formen i kjøleskapet (ikke fryseren) og la kaken stå til alt har stivnet, gjerne over natten. Om du har brukt kantfolie, løsnes denne om ikke, skjær forsiktig rundt kanten før du løsner formen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Alice Springs er en nydelig drink fra Australia, som kan tilpasses enhver smak, ved å justere mengden grenadine og soda.
6 cl gin
1 ts grenadine
2 cl appelsinjuice
2 cl nypresset sitronsaft
Soda
3 dråper Angostura bitter
Rist gin, grenadine, juice og sitronsaft sammen med is i en shaker til det dugger på utsiden. Sil over i et longdrinkglass og fyll opp med soda. Drypp til angostura og server med sugerør.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kalvefilet med kald blåskimmelsaus og bakt potet med kryddersmør smaker ekstra godt sommerstid.
Sausen:
3 dl creme fraiche
2 ss finhakket gressløk
5 ss oppsmuldret blåskimmelost
Salt
Pepper
Bland alt sammen og smak til med salt og pepper
Kryddersmør:
250 g smør, romtemperert
2 finhakkede chili
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts paprikakrydder
2 finhakkede fedd hvitløk
Alt blandes godt og settes kaldt.
Bakt potet:
Pakk bakepoteter i folie og sett dem i ovnen på 150 grader i 4 timer.
Kalvefilet:
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Steinbit med agurk- og gulrotsalat og sennepssaus smaker godt og om du ikke får tak i steinbit, kan du bruke andre fiskeslag. Steinbit er en av mine favorittfisker og den gir mange muligheter for variasjon. Agurksatat er vanlig tilbehør til fisk, men prøv å gi gulrot samme behandling. Den er lett å få i tynne strimler med ostehøvel.
Sausen:
3 store, finhakkede sjalottløk
1 finhakket hvitløk
1 ts honning
3 dl fløte
1 ss dijonsennep
1 ss fiskefond
Salt og pepper
2 ss finhakket dill
Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og Tilsett dill rett før servering.
Steinbiten:
Del steinbitfileten i porsjonsstykker og legg dem i en smurt, ildfast form. Bak dem i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.
Om du vil ta steinbiten i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 50 grader i 35 minutter.