Wali er ris som brukes som tilbehør til middagen i mange land i den østlige delen av Afrika.
3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av
6 dl kokosmelk
1/2 ts salt
1 finhakket vårløk til pynt
Rør sammen ris, kokos og salt i en kjele, Kok langsomt opp og la det koke på lav varme til risen er gjennomkokt. Rør av og til, så risen ikke legger seg ved.
Hell over i en bolle og pynt med vårløkstrimler.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Budapestrull burde kanskje kommet fra Ungarn, men den er faktisk svensk. Budapestrull egner seg veldig godt, både til dessert og som kake til kaffen.
100 g hasselnøtter
90 g sukker
1 ss vaniljesukker
50 g maisenna
200 g eggehvite
200 g finkornet sukker
Legg hasselnøttene på en stekeplate og sett dem i ovnen 200 grader i 10 minutter. Hell nøttene, sukker, vaniljesukker og maisenna i en foodprocessor og kjør det til fint pulver eller mal det i en mandelkvern. Pisk eggehvitene stive og tilsett finkornet sukker, litt om gangen. Når marengsen er fast og blank, vender du forsiktig inn nøttepulveret med en slikkepott. Fyll nøttemarengsmassen i en sprøytepose og sprøyt den ut i tette, lange rader på bakepapiret, til all massen er brukt opp. Stek midt i ovnen på 175 grader i ca. 25 minutter. Legg et nytt bakepapir over kaken og et stekebrett over det. Snu brettene rundt, så kaken havner opp-ned på det nye bakepapiret. Trekk forsiktig av papiret kaken ble stekt på, og avkjøl den på rist.
Fyll:
2 bokser (á 312 g) mandariner
3 dl kremfløte
2 ss sukker
Pisk krem av fløte og sukker. Hell mandarinbåtene i en sikt og la dem renne av. Fordel krem over kaken og legg på mandarinbåter. Rull Budapestrullen forsiktig sammen, pakk papiret rundt den og la den stå i kjøleskapet i 30-60 min.
Pynt:
50 g smeltet sjokolade ( jeg smelter den i vannbad)
Rull kaken ut av papiret og over på et fat. Hell smeltet sjokolade i en sprøytepose, lag rutemønster og sett kaken kjølig til sjokoladen har stivnet.
Budapestrull blir myk av å stå i kjøleskapet eller i fryseren, så jeg anbefaler å spise den samme dag som du lager den.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Helstekt kalvefilet med konjakk- og cavasaus og pommes frites er så nydelig at det kan serveres i selskap, eller til en spesielt romantisk middag. Denne oppskriften passer til 4 personer.
Sausen:
1 løk
2 ss smør
3 laurbærblader
2 dl cava
1 kanelbark
1/2 dl cognac
2 ss kyllingfond
3 brune sukkerbiter
5 dl fløte
Salt og pepper
Finhakk løken og stek den brun i smør. Tilsett laurbærblader, cava, kanelbark, konjakk og pepper. Kok det til det ser ser som grøt. Tilsett kyllingfond, sukkerbiter og fløte. Kokes videre til passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.
Kalven:
Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp.
Serveres med pommes frites og grønnsaker etter eget ønske.
Mishkaki – Mshakiki er nydelige grillspyd som spises i den østlige delen av Afrika og på den arabiske halvøy. Denne varianten er med indrefilet av kalv og er fantastisk mør. Du kan gjerne bruke andre typer kjøtt, som f.eks. okse, lam, svin eller kylling i stedet.
Mishkaki – Mshakiki:
1 kg biff i 2,5 cm terninger
1 sitron, kun saften
1,5 ts sort pepper
1 ts salt
1 ts spisskummen
½ ts gurkemeie
½ ts chiliflak
6 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, i store biter
1 rød, gul eller grønn paprika (eller litt i hver farge), delt i 2,5 cm biter
6 ss peanøttolje
Hvis du bruker trespyd, bløtlegg dem i vann i minst 30 minutter. Bland salt, pepper, spisskummen, gurkemeie, chiliflak, knust hvitløk, sitronsaft og halvparten av olivenoljen. Tilsett kjøtt, løk og paprika, bland godt, dekk til, sett det kaldt og la det marinere i minst to timer, men gjerne over natten. Tre kjøttbitene, løken og paprikaen vekselvis på spydene.
Pensle en grillpanne eller grillristen med olje. Grill mishkaki (mshakiki) i noen minutter på hver side. Smør på mer olje under grillingen.
Legg mishkakispydene på et fat, dekk dem med et stykke aluminiumsfolie og la dem hvile i 5 minutter før servering.
Saus:
1 ss vegetabilsk olje
1 løk, finhakket
2 boks plommetomater, hakket
1 dl vann
2 ss limesaft, ferskpresset
1 ss honning
1 ts karripulver
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts salt
1/4 ts pepper, malt
1/4 ts ingefær, malt
Fres løken i olje i en kjele på middels varme i ca. 5 min. til den er myk. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la det småkoke i 30 minutter, rør av og til.
Wali:
3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av
6 dl kokosmelk
1/2 ts salt
1 finhakket vårløk til pynt
Rør sammen ris, kokos og salt i en kjele, Kok langsomt opp og la det koke på lav varme til risen er gjennomkokt. Rør av og til, så risen ikke legger seg ved.
Hell over i en bolle og pynt med vårløkstrimler.
Server gjerne med naan, eller chapati.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pannekaker med banan og is er en deilig dessert. Her har jeg servert dem med karamellisert popcorn, mandelflak og karamellsaus. Du kan lage sausen selv, eller bruke ferdig saus på flaske.
Pannekakene:
3 dl hvetemel 1/2 ts salt 5 dl melk 4 egg 1 ss smør
Bland mel og salt og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La pannekakerøren svelle i min. 30 min.
Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vri på stekepannen, slik at røren blir jevnt fordelt. Når pannekaken har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.
Stek pannekakene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.
Montering (per porsjon):
1 pannekake
1/2 – 1 banan i skiver
1 neve karamelliserte popcorn
1 ss mandelflak
Karamellsaus, hjemmelaget eller fra flaske
1-2 kuler is
Mynteblad
Legg 1 pannekake på en tallerken, legg en rad med bananskiver tvers over pannekaken og brett inn sidene. Dryss over mandelspon og popcorn og risle over karamellsaus. Legg på iskuler og pynt med et mynteblad.
Hjemmelaget karamellsaus:
1 ss sukker
4 ss brunt sukker
1 dl kremfløte
3 ss smør
1/2 ts salt
3 ss peanøttsmør
Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.
Du finner masse spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Painkiller er en tropisk drink, som kommer fra Soggy Dollar Bar på De britiske jomfruøyene i Karibia.
4 cl lys rom eller kokosrom 4 cl ananasjuice 2 cl appelsinjuice 2 cl cream of coconut 1 dryss muskatnøtt
Rist sammen og sil over i et isfylt glass. Riv eller dryss muskatnøtten på toppen – og ikke rør; muskatnøtten brukes til duften, ikke smaken, så du vil at den skal feste seg til isen og ananasskummet. Pynt med et kirsebær og en appelsinskive.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ost og kjeks kan være mye mer enn litt ost med druer til. Jeg synes det ofte er slik at jo vondere osten lukter, jo bedre smaker den, men det finnes unntak.
Når jeg serverer ost og kjeks, forsøker jeg å bruke noe til enhver smak og jeg ser gjerne an gjestene litt, for noen er mer avanserte enn andre og barn vil oftest ha de enkleste smakene. Her har jeg brukt Germain, Langres, Saint Agur, Le Roule med chili, Castello med pepper og Castello med ananas og vellagret camembert fra Eiker gårdsysteri.
Som tilbehør har jeg laget denne deilige bollen med honningglaserte, tørkede frukt og valnøtter. Den er enkel å lage og smaker helt nydelig.
Honningglaserte, tørkede frukt og valnøtter:
4 tørkede aprikoser
2 fiken
4 dadler
1 dl flytende honning
1 dl grovhakkede valnøtter
2 rosmarinblader
Skjær frukten i små terninger. Varm honningen i en kjele på lav temperatur sammen med frukten. Trekk kjelen til side og bland inn valnøtter og rosmarinblader. Hell blandingen over på et glass. Det smaker best om du lar det stå til neste dag, men det kan også spises med en gang, om du ikke har tid til å vente.
I tillegg har jeg brukt kirsebær fra boks og tilsatt litt portvin. I bærsesongen, bruker jeg enten friske kirsebær eller moreller, heller over portvin og lar det stå og trekke over natten før jeg bruker dem.
Det smaker nydelig med ferske fiken og søte, smaksrike jordbær til.
Jeg bruker også druer, nettmelon, galliamelon eller honningmelon og paprika til. Alt må være søtt og godt.
Det er godt med syltetøy og chutney til osten. Det finnes mange spennende, både i velassorterte dagligvareforretninger, men også i spesialforretninger og på matmarkeder. Der får du ofte smake, før du kjøper også.
Den siste anbefalingen denne gangen, er bresert borettaneløk fra Jacobs og smaker nydelig til ost.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit pizza med pestomarinert biff er ikke så vanlig, men smaker nydelig. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper.
Start med bunnen. Du finner oppskrift på en deilig pizzabunn her.
Pestomarinert biff:
1 glass god pesto ev. hjemmelaget, som du finner oppskrift på her.
300 g biff i terninger
Bland pesto og biff og sett kaldt i noen timer (om du har tid), gjerne over natten.
Pizzasausen:
1 boks crème fraîche
1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
Salt og pepper
Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper.
Montering:
10 minitomater, delt i 4
1 rødløk i strimler
4 ss sorte oliven i skiver
1/2 rød paprika i strimler
200 g reven ost, gjerne flere slag
Fordel den hvite pizzasausen over pizzabunnen. Legg på kjøttet og resten av ingrediensene. Dryss over ost og stek litt under midt i ovnen på full guffe til toppen er gyllen.
Du finner masse spennende pizzaoppskrifter, både på hvit pizza og andre, mer tradisjonelle varianter hvis du sjekker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ytrefilet med cowboysmørsaus passer perfekt til deg som er glad i kryddersmør. Du kan bruke hvilke grønnsaker og poteter du vil, men jeg har brukt grillet mais og bakte perlepoteter.
Cowboysmørsaus:
6 ss smør, smeltet Saft og skall av en halv sitron 4 fedd hvitløk, finhakket 1 ss dijonsennep En klype cayennepepper 1/4 ts paprika 2 ss frisk hakket persille 1 ss nyhakket gressløk 2 ts finhakket timian 1/4 ts knuste røde pepperflak Salt og nykvernet sort pepper
For å lage oppskriften på cowboysmørsaus: Kombiner smeltet smør, sitronsaft, hvitløk, sennep, cayenne og paprika i en liten bolle. Pisk sausen for å kombinere.
Rør inn persille, gressløk, knuste røde pepperflak og timian og smak til med salt og pepper.
Kjøttet:
Ytrefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking og brun fileten raskt i panna. Legg ytrefileten over i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La ytrefileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp, så den beholder så mye av saftigheten som mulig.
Om du vil bruke sous vide:
Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakuumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sous vide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på alle sider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til ønsket kjernetemperatur.
Du finner oppskrift på bakte perlepoteter og mange andre potetvarianter her.
Bloggen har mange spennende oppskrifter med storfekjøtt. Du finner dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mousselinegratinerte krepsehaler er en nydelig forrett eller lunsjrett. Det er litt jobb med den, men den er verdt hvert eneste minutt. Oppskriften er passe til 4 porsjoner.
Essens:
4 ss kaldt vann
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts kvernet pepper
Bland vann, eddik og pepper i en liten kjele, kok opp og kok inn til 1/3 mengde, før du lar den avkjøles. Sil av, så du har en ren, klar essens.
Klaret smør:
250 g smør
Smelt smøret, fjern bunnfallet og sett til avkjøling.
Krem:
1/2 dl kremfløte
Pisk fløten til krem og sett til side.
Mousselinesaus:
Essens
4 eggeplommer
3 ts karripulver
1 ts Dijonsennep
Klaret smør
Pisket krem
Hell essensen over i en liten kjele, tilsett eggeplommer, karri og sennep. Visp godt sammen til eggene blir lyse og luftige. Sett kjelen i vannbad og visp hele tiden, mens du gradvis øker varmen på vannbadet. Bruk termometer, så ikke eggeblandingen blir varmere enn 61 grader. Pisk inn smøret, litt etter litt, mens du fortsetter å vispe. Rør til slutt inn nypisket krem.
Krepsehaler og topping:
Dill
Krepsehaler (så mange du vil)
Mousselinesaus
Revet gulost
Plasser 1 kvast dill og 3 krepsehaler i hver grop i snegleformer av porselen (ev. 18 kreps med dill i andre ildfaste porsjonsformer). Bre over mousselinesaus. Dryss over revet gulost. Sett i ovnen under grillelement på 250 grader, til osten har smeltet. Server umiddelbart.
Om du skal servere retten som lunsjrett, smaker det godt med ristet brød, som er smurt med en blanding av olivenolje og hvitløk før den brunes i tørr panne eller i toastjern.