Eplesaus til kjøtt- og fiskeretter

Eplesaus til kjøtt- og fiskeretter smaker godt til mye forskjellig, for eksempel lam, svin, kylling, and og rød fisk.

1 løk, finhakket

2 epler, skrelt og i små terninger

100 g smør

6 dl eplejuice

1 laurbærblad

1-2 ss kyllingfond

4 dl fløte

Ev. lys maisennajevner

Salt og pepper

Fres løk og epler i smøret til løken er blank, men ikke brun. Tilsett eplejuice og laurbærblad og la det koke inn til 1/3. Ta ut laurbærbladet og kjør blandingen til en jevn masse med stavmikser og hell på fløte. La det koke til sausen tykner litt, ca. 15 min. Smak til med pepper og kyllingfond, til sausen er passe salt. Kok opp og tilsett maisennajevner, om du vil ha sausen tykkere.

Eplesaus til kjøtt- og fiskeretter
Eplesaus til kjøtt- og fiskeretter

 

Du finner masse oppskrifter på saus, både tradisjonelle og mer spennende varianter, her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinekoteletter med asiatisk vri

Svinekoteletter med asiatisk vri er smaksrikt, glasert og saftig og kan serveres med mye forskjellig tilbehør.

2,5 dl brunt sukker
2 ts kajenne
2 ts hvitløkspulver
2 ts paprika
2 ts salt
1 ts sort pepper
1 dl olivenolje
4 tykke svinekoteletter

Bland brunt sukker, krydder og olje i en bolle og gni kotelettene med den på alle sider. Brun dem i stekepannen, på ganske høy temperatur i ca. 5 minutter på hver side.
Legg kotelettene i ildfast form og hell over all væske. Sett inn steketermometer og sett midt i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 62 grader (ca. 5 – 10 min.). Risle over stekekraft med en øse underveis og rett før servering.

Svinekoteletter med asiatisk vri
Svinekoteletter med asiatisk vri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

En fantastisk tid i hagen

Nå er hagen på sitt aller vakreste og jeg nyter den hver eneste dag. Legger ved noen bilder av blomster, grønnsaker og urter.

Ved boblebadet har jeg plantet i en gammel sinkbalje.

  Både roser og liljer begynner å komme i blomst.

Klematisen klatrer på utelampa

  Urtene vokser og trives. Dette er koriander og mynte.

Og til slutt en salat jeg har laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster – alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.

Du finner mer fra hagen her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Karamelliserte gulrøtter

Karamelliserte gulrøtter smaker godt til både kjøtt-, og fiskeretter.

600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig

6 ss olivenolje

6 ss brunt sukker

Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen på 200 grader til gulrøttene er møre, snu dem av og til.

Karamelliserte gulrøtter
Karamelliserte gulrøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rødspette med båtpoteter og pastis- og kjørvelsaus

Rødspette med båtpoteter og pastis- og kjørvelsaus smaker godt til både hverdags og selskap. Her har jeg servert den med ertepuré, men du kan bruke andre slags grønnsaker også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

800 g filet av rødspette legges i en smurt, ildfast form, krydres med fiskekrydder og settes på 180 grader i 10 minutter.

Du finner oppskrift på ertepuré HER.

Sausen:

6 sjalottløk

2 dl Pastis eller annet anisbrennevin

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

 

Rødspette med båtpoteter og pastis- og kjørvelsaus
Rødspette med båtpoteter og pastis- og kjørvelsaus

 

Du finner flere velsmakende fiskeretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Eplechutney

Eplechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, og lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili.

1 løk, finhakket

4 epler, skrelt og delt i små terninger

1/2 dl eplesidereddik

1 dl vann

1/2 dl sukker

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke til eplene er møre og eplechutneyen tykner. Kan serveres både lunken eller kald.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bringebær og kremdagen

Bringebær og kremdagen markeres i USA i dag. Bringebær og krem er en nydelig kombinasjon og passer både som dessert og til å dekorere kaker med.

Du finner oppskrifter med bringebær her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tsjads uavhengighetsdag

Tsjads uavhengighetsdag feires 11. august etter selvstendighet fra Frankrike i 1970.

Matlagingstradisjonene, er litt forskjellige for befolkningen i nord og syd.

I sør spiser de mye fisk, f.eks. tilapia, abbor, ål, karpe og steinbit. De spiser lite meieriprodukter, men har god tilgang på ferske råvarer og krydder sammenlignet med folk i Nord-Tsjad. Folk i Nord-Tsjad består av mange nomadiske arabere og tuareger som spiser mer meieriprodukter og kjøtt

De vanligste grønnsakene er okra og kassava. Fårekjøtt, kylling, svinekjøtt, geit og storfekjøtt er de vanligste kjøttslagene.

Tradisjonelle matretter er esh, jarret de boeuf, kisser, la bouillie, aiyash, okra-basert gumbo, forskjellige typer grøt, squashgryte med peanøtter og forskjellige stuinger.

Dagens hovedmåltid inntas vanligvis om kvelden på en stor, felles tallerken, og menn og kvinner spiser vanligvis ikke sammen.

Du finner oppskrifter fra Tsjad her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing er en rett, inspirert av mattradisjoner fra Midt-Østen. Om du ikke får tak i tunfisk, kan du bruke f.eks. laks- eller ørretfilet.

 

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

Couscoussalat:

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

1 vårløk, finstrimlet

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, vårløk, granateplekjerner og spirer.

Tunfisk:

4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g

Olivenolje til å pensle med

Salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje

Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.

 

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing
Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cà Phê Sữa Đá

Cà Phê Sữa Đá er en deilig, vietnamesisk iskaffe. Selv om du ikke er en kaffeelsker, kan denne veldig gjerne falle i smak og den kan gjerne erstatte desserten etter et godt måltid.

1,5 dl kaffe (helst vietnamesisk arabica)

1,5 dl kondensert søtet melk

Isbiter

Hell melken i et høyt glass, fyll i isbiter og tilsett kaffe. Tradisjonelt brukes samme mengde melk og kaffe, men du kan justere mengdene i forhold til egen smak.
Rør alt sammen og nyt!

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.