Liberias nasjonaldag

Liberias nasjonaldag feires 26. juli hvert år til minne om løsrivelsen fra Stor Britannia i 1847. Liberia er Afrikas eldste selvstendige republikk. Dagen er en nasjonal helligdag i Liberia og feires med parader, fyrverkeri og andre arrangementer over hele landet.

I liberiansk mat brukes det mye ris, kassava, plantana (kokebananer), yam, tropiske frukter og grønnsaker (inkludert poteter, grønt, kassavablad, okra og kål). De bruker også mye av både kjøtt og fisk i de fleste av de populære rettene.

Nasjonalretten i Liberia heter dumboy. Den lages ved å skrelle og koke fersk kassava, som deretter knuses i en stor morter og formes til kuler.

 

Du finner mat fra Liberia her.

 

Grønlands nasjonaldag

Grønlands nasjonaldag feires 21. juni. I 1261 ble Grønland en del av Norge, men da Norge gikk ut av unionen med Danmark og inn i en ny union med Sverige, ble Grønland igjen sammen med Danmark. Grønland har etter 1953 gradvis fått mer selvstyre og er nå et selvstyrt, dansk territorium, som feires på nasjonaldagen. Grønlands mattradisjoner består av råvarene fra havet og det som lever og vokser på landjorda. De bruker mye fisk, hval, sel, reinsdyr og lam. Nasjonalretten er suaasat, som er en hjemmelaget suppe som består av en tykk buljong laget av selkjøtt, med bygg eller ris og løk.

Du finner oppskrifter fra Grønland her.

Karrisuppe med svinekjøtt

Karrisuppe med svinekjøtt er en mettende suppe med nydelig smak av karri. Karri er en av de vanligste krydderblandingene i verden og stammer fra det indiske kjøkken. Karrisuppe med svinekjøtt er velegnet som lunsjrett eller en varmende kveldsrett.

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk

1 grønt eple, skrelt og finhakket

2 ss smør

2 ss karri

1 l melk

2 dl fløte

4 ss kyllingfond (ev. buljongterninger)

200 g svinefilet i små terninger

2 ss smør

2 vårløk i strimler

1 dl frosne erter

Salt og pepper

Brun kjøttet i smør og sett til side. Fres løk og eple i smør, til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett karri og hvitløk og fres videre i 1 min. Rør inn melk, fløte og fond, kok noen minutter og kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kjøttet, vårløk og erter, rør rundt og pynt med en urtekvast. Server karrisuppe med svinekjøtt sammen med godt brød.

Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt

 

Du finner flere suppeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Mangodagen

Mangodagen markeres i USA i dag. Mango er en av de mest spiste fruktene i verden., og den mest velsmakende sies å komme fra Pakistan. Mangoen spises som den er, i salat, chutney eller i smoothie. Mango er søt, aromatisk og lett krydret.

Om du har lyst til å feire mangodagen, ved å lage noe med mango i dag, finner du inspirasjon her.

Mangodagen
Mangodagen – mangolassi

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rossini

Rossini – eller jordbærbellini er en nydelig variant av den italienske drinken bellini, som lages med fersken. Denne oppskriften gir 2 drinker.

225 g jordbær (225 g gir ca. 160 ml puré)
2 ts sukker (juster etter hvor søte bærene er)
Ca. 180 ml prosecco

Kjør jordbærene i blender eller kjør med stavmikser til en helt jevne masse og hell den gjennom en melsikt, så frøene blir skilt ut. Smak til med sukker, før du fordeler jordbærpuréen i to champagneglass, til litt under halvveis. Fylll opp med prosecco, litt om gangen så det ikke bobler over. Rør forsiktig for å blande og server rossini eller jordbærbellini med et jordbær til pynt.

Rossini - eller jordbærbellini
Rossini – eller jordbærbellini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Spennende matdager

Spennende matdager, nasjonaldager og andre kuriositeter finner du i kalenderen til AperitivoMat.  

I dag hadde f.eks. hele Norges første kjendiskokk, Ingrid Espelid, feiret bursdagen sin. De fleste husker vel hennes kjærlighet for å pynte maten med en persilledusk. Fra kalenderen kan du bevege deg videre inn i spennende oppskrifter, knyttet til de ulike dagene. Du finner kalenderen her.

Spennende matdager
Spennende matdager

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Italia har sin nasjonaldag i dag og selvfølgelig er det italiensk middag som gjelder

Italia har sin nasjonaldag i dag og selvfølgelig er det italiensk middag som gjelder. Italienerne feirer dagen sin, som mange andre land, med flyoppvisning og millitærparade.

Selvfølgelig er det italiensk middag, kanskje med en deilig italiensk rødvin til, som gjelder i dag:

Italienerne har masse nydelig, tradisjonsrik mat å velge i. Du finner mange deilige retter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaputer med pancettasaus

Pastaputer med pancettasaus er laget av deilige pastaputer, fylt med sopp og du får kjøpt dem ferdige. Om du ikke får kjøpt pancetta, som er det italienske baconet, kan du bruke smårettbacon. Om du ikke får tak i ferdig reven rødbetemix, kan du rive gulrøtter, hvitbeter og rødbeter selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Sausen:

2 finhakkede løk

200 g pancetta i små terninger

1 pk reven rødbetemiks (finnes i grønnsaksdisken)

1 flaske eller 2 bokser hakkede tomater (helst Mutti).

4 ss kyllingfond

4 stilker oregano

2 laurbærblader

salt og pepper

Reven parmesan

Litt basilikum til pynt

Fres løk, pancetta og rødbetemiks i olje, til det får litt farge. Tilsett tomater, fond, oregano og laurbærblader. La det koke i ca 1 time. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og bland pastaen med sausen. Pynt med litt basilikum og server med reven parmesan.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladefondant med Baileys

Sjokoladefondant med Baileys er en mer voksen variant av sjokoladefondant. Jeg har laget sjokoladefondant mange ganger og synes det er spennende å forsøke nye varianter. Denne oppskriften gir 8 fondanter + en du kan ta ut tidligere og teste om de er ferdige.

200 g smør

200 g  kokesjokolade

4 egg

4 eggeplommer

200 g sukker

10 ss baileys

200 g hvetemel

Smelt smøret i en kjele. Tilsett sjokoladen i biter og rør til den har smeltet. Pisk egg, eggeplommer og sukker godt sammen. Tilsett sjokoladesmøret og pisk videre til du får en glatt og blank sjokolademasse. Rør i Baileys og mel.

Smør porsjonsformer. Fyll deigen i formene så de blir 3/4 fulle.

Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 10-12 min. Steketiden varierer litt med ovn og størrelse på formene. Sjekk testkaken når det nærmer seg slutten av steketiden. Kaken skal være fast på oversiden, men bløt og flytende i midten.

Spises varme og nystekte, enten rett fra formen eller hvelvet over på tallerken. Server med krem eller en god is til.

Du finner oppskrifter på hjemmelaget vaniljeis HER.

Sjokoladefondant med Baileys
Sjokoladefondant med Baileys

 

Du finner mange spennende, varierte og tradisjonelle dessertoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerbord

Vi skal ha to gode venner på fireretters middag og noe av kosen for meg er å dekke bordet.

Løperne er fra Black Design, bestikket er HardangerBestikk og heter Lykke. Som alltid, kjøper jeg blomster fra den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen ba jeg dem holde den i lyserosa- og aprikostoner med blader med gråskjær. Jeg leverer ofte ned en serviett, for å få blomster som passer til, eller jeg finner en serviettpakke i butikken deres og ber dem lage, så det passer sammen. De koselige lyktene er fra StepIn interiørbutikk i Hokksund.

Om du vil vite hva menyen ble?

Ceviche til forrett

Spareribs med coleslaw til hovedrett

Ost med sprø nøttetoast til mellomrett

Sjokoladepannacotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss til dessert