Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus er en av favorittrettene mine med kylling. Appelsinsausen smaker oså perfekt all annen slags fjærkre, svin, hvit fisk og til grillspyd.

Oppskriften er passe til 4 personer.

Kyllingen:

4 store kyllingfileter

80 g ost i 4 staver

Salt og pepper

8 strimler bacon

Skjær en lomme i kyllingfileten og trykk inn en stav med ost i den, enten en vellagret ost, en Jarlsberg eller en annen ost etter eget ønske. Krydre fileten med salt og pepper. Snurr 2 skiver bacon rundt hver filet og legg dem i en smurt ildfast form. Sett filetene i ovnen på 200 grader til filetene er gjennomstekte.

Du finner oppskrift på potetpuréen HER.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Hell i eddiken og la det koke i noen minutter. Tilsett appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter før de siles av. Spar på strimlene.

Tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. romanesco, som jeg har brukt her eller blomkål eller brokkoli. Romanesco kokes opp i vann, tilsatt salt, settes til side med lokk på, til den har blitt myk, men fortsatt har tyggemotstand, ca. 5 min. Pynt med appelsinskall på toppen.

Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus
Ostefylt kyllingfilet med potetpuré og en nydelig appelsinsaus

 

Du finner masse oppskrifter på velsmakende kyllingretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mormors fiskegrateng med revne gulrøtter

Mormor lagde verdens beste fiskegrateng, eller fiskekretteng, som hun sa og det var ikke noe juks med makaroni. Hun serverte den alltid med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør. Siden det ofte var morfaren min som fanget fisken, hadde han oppgaven med å rense den for bein og vi fikk 1 kr per bein, hvis vi fant noen, men det gjorde vi nesten aldri.

Fiskegratengen:

400 g hvit fiskefilet

50 g mel

5 egg

2 ts salt

1 ts pepper

50 g smør

5 dl melk

1 ts muskat

1/2 purre i fine strimler

Knust kavring til toppen

Vask fisken, tørk den og kutt den i biter på ca 2,5 x 2,5 cm.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn melet. Spe med melk under omrøring til du får en passelig tykk hvit saus. Rør godt og kok opp mellom hver gang du tilsetter melk, så sausen blir klumpefri og ikke legger seg ved. Tilsett salt, pepper og muskat og rør det godt inn i sausen. La sausen avkjøles litt før du rører inn eggeplommene. Pisk eggehvitene stive. Tilsett fisk og purre i sausen og skjær forsiktig inn eggehviten. Smør en ildfast form og fordel massen utover i formen.

Strø over kavring og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 45 min. til 1 time. Server mormors fiskegrateng rykende varm, rett fra ovnen, for da smaker den aller best og helst sammen med de revne gulrøttene.

Gulrøttene:

2 gulrøtter

1/2 sitron, kun saften

1,5 ss sukker

Riv gulrøttene, bland sitron og sukker og bland det med gulrøttene. Jeg synes det smaker ekstra godt når gulrøttene er avkjølt, så jeg setter dem kaldt til de skal serveres.

Mormors fiskegrateng serveres med kokte poteter, revne gulrøtter og ev. smeltet smør.

Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Spinatsuppe

Spinatsuppe er en tradisjonsrik suppe over store deler av verden. Det vanligste tilbehøret er kokt egg, som deles i to og legges på toppen.

1 løk, finhakket
1 ss olivenolje
400 g frossen spinat
8 dl vann
5 ss grønnsaksfond, ev. grønnsaksbuljong
1/2 finsnittet purre
1 dl crème fraîche
Salt og pepper

Fres løken i oljen i noen minutter, til den er blank og gjennomsiktig. Legg i spinaten og la det frese et par minutter til. Tilsett vann, fond og purre. La det koke i ca. 5 minutter. Tilsett crème fraîche og kjør alt til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Spinatsuppe kan gjerne serveres med godt brød. Du finner masse velsmakende brødoppskrifter her.

Du finner mange spennende suppeoppskrifter fra inn- og utland her.

Spinatsuppe med kokt egg
Spinatsuppe med kokt egg

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tyskland – Norge: Kielbåten

Tyskland – Norge: Kielbåten har flere spisesteder å velge i mellom. Om du liker buffet, har de en stor en, med mye å velge i. Jeg liker best å få maten servert og da finnes det en pizzarestaurant, en á la carte og en gourmetrestaurant. Vi testet de to siste da vi var på Kielbåten sist.

Dag 1:

Middagen på dag én la vi til gourmetrestauranten, hvor vi spise en 7-retters meny med tilhørende vinpakke. Vi har spist på denne restauranten flere ganger tidligere, med varierende grad av tilfredshet. Denne gangen var den sånn ca. midt på treet, men slett ikke dårlig.

Vinene passet godt til og vi måtte innom taxfree og kjøpe et par av dem med hjem.

Tunfisk:

 

Kongekrabbe:

 

Skrei:

 

Foie gras:

 

Ibericogris:

 

Ost:

Dessert:

Du føler deg velkommen og ivaretatt på denne restauranten. Betjeningen er imøtekommende og kunnskapsrike. Det er passe avstand mellom bordene og  behagelig, lavt lydnivå. 

Dag 2:

Dag 2 spiste vi både lunsj og middag på á la carterestauranten, hvor jeg synes kvaliteten er stabilt høy.

Til lunsj falt valget på en asiatisk nudelsalat med kylling. Dressingen var litt for skarp i smaken etter min gane, og burde vært rundet av, men resten av retten smakte veldig godt.

Middagen ble en treretters:

Til forrett spiste jeg krepsehaler med mousselinesaus og gratinert ost og det smakte helt nydelig.

 

Til hovedrett falt valget på kalvefilet, med landpaté, løkkompott, morkelsaus, sautert sopp og
fondantpotet. Kalvefileten var litt for mye stekt, etter min smak, men saftig. Retten smakte for øvrig nydelig.

Til dessert valgte jeg dekonstruert Snickers, som var sjokolademousse, karamelliserte peanøtter,
sjokoladecrumble, karamell-is og salt karamell.

 

Du finner flere innlegg fra reiser og restauranter, fra inn- og utland her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tandoorikylling

Tandoorikylling spises i India, Afghanistan, Bangladesh, Nepal og Pakistan. Den lages i tandooriovn, men de fleste av oss har ikke det, og det går helt fint å lage den i en gryte. Oppskriften er passe til 4 pers.

6 kyllinglårfileter

2 sitroner, kun saften

Red food color (fås i asiatiske butikker)

2 ss hvitløkspuré

1 ss ingefærpuré

5 dl yoghurt

1 ss malt spisskummen

1 ss malt koriander

2 grønne chili finhakket

1 ss nykvernet sort pepper

2 ts salt

1 neve korianderblader, hakket

2 løk i strimler

Bland sitronsaften med  bittelitt matfarge, bland med kyllingen og sett til side mens du lager marinaden.

Kjør yoghurt, hvitløkspuré, ingefærpuré, spisskummen, malt koriander, korianderblader, pepper, salt og chili til en fin pasta i foodprosessor. Masser kyllingbitene godt med marinaden og la det marinere i min. 6 timer, men gjerne ett par døgn.

Brun kyllingfiletene i litt ghee (klarnet smør). Tilsett løk og resten av marinaden (som blir saus) og la det kose seg på lav varme i sausen mens du koker risen.

Server med ris og f.eks. naan, roti, chapati eller annet godt brød.

 

Du finner spennende matretter fra store deler av verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Unionsdagen i Tanzania

Unionsdagen i Tanzania feires i dag, som en markering av at Tanganyika, Zanzibar og Pemba ble forent i republikken Tanzania i 1964.

Tanzania har mattradisjoner som varierer veldig etter geografisk region. Langs kysten er maten godt krydret og de bruker mye kokosmelk. Lenger inn i landet, spises det mye wali (ris), ugali (maisgrøt), nyama choma (grillet kjøtt), mshikaki (marinert biff), samaki (fisk), pilau (ris blandet med en krydder), biriyani og ndizi nyama (plantanas med kjøtt).

 

Du finner matretter fra Tanzania her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

French 75

French 75 er ansett som en av de mer elegante drinkene og den smaker syrlig, friskt og godt. Jeg bruker Hendrik’s gin, som er mild og lett å like.

3 cl gin

1,5 cl fresh lemon juice

1,5 cl sugar cane syrup

Champagne eller annen musserende vin

1 strimmel sitronskall til pynt

Hell gin, sitronsaft og sirup i en shaker fylt med is og rist til det er helt avkjølt. Sil blandingen over i et champagneglass, fyll opp med champagne og pynt med en sitronstrimmel.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aperol spritz

Aperol spritz er fruktig og frisk og med smak av appelsin. Opprinnelsen er fra en bar i Italia i 1919.

1 dl aperol

1,5 dl prosecco

0,5 dl soda

Fyll glasset med is (ev. frosne bær), tilsett aperol, prosecco, og soda. Pynt med en skive appelsin og server.

 

Aperol spritz
Aperol spritz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bønnesuppe med mais

Bønnesuppe med mais er en varmende rett, som serveres i den østlige og sørlige delen av Afrika.

2 pk hvite økologiske bønner (skyll vekk laken)

200 gram mais (hermetiske)

2 liter vann

6 ss grønnsaksfond

70 gram sellerirot i små terninger

50 gram ingefær, finrevet

2 fedd hvitløk, finhakket

2 løk, finhakket

1 rød chili, finhakket

1 paprika, i små terninger

120 gram potet, gjerne melne, i små terninger

70 gram tomatpuré

3 ss peanøttoljeolje

1 boks kokoskrem

Pepper

Starten på bønnesuppe med mais
Starten på bønnesuppe med mais

Fres potetterningene sammen med løk, selleri, chili og paprika i olje. Tilsett vann, fond, ingefær, hvitløk og tomatpuré og kok på middels varme i ca. 40 minutter til grønnsakene er gjennomkokt. Ta kjelen av varmen og kjør alt til en jevn masse med stavmikser.

Rør inn kokosmelk, bønner og mais. Kok opp og smak til med pepper og mer fond om det ikke er salt nok. Kok videre i 5 minutter og server bønnesuppe med mais sammen med naan, som du finner oppskrift på her, eller annet godt brød.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling i sennepssaus

Kylling i sennepssaus lages med kyllinglår, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet. Jeg serverer den med ovnsbakte perlepoteter og en miks av erter og bønner.

1 kg kyllinglår

Salt og pepper

1 ss smør

1 ss rapsolje

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, i strimler

4 dl fløte

4 ss kyllingfond

3 ss dijon, eller annen sennep etter eget ønske

1 ts honning

Finrevet skall av 1 økologisk sitron (kun det gule)

1 ts pepper

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem på begge sider i en blanding av olje og smør, til skinnet er gyllent. Tilsett løken og hvitløken og stek videre til løken er blank og myk. Tilsett fløte, sennep, honning, fond, sitronskall og pepper. La alt koke til sausen tykner og kyllinglårene er gjennomstekt. Smak til om det trenger mer pepper eller salt (juster ev. med fond).

 

Ovnsbakte perlepoteter:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. Du kan krydre dem med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

 

Miks med erter og bønner:

4 ss smør

1 dl vann

2 sjalottløk, finhakket

1 boks hvite bønner

1 pose bønner

1/2 pose erter

Salt og pepper

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett vannet og kok opp, før du tilsetter resten av grønnsakene. Rør godt og damp under lokk til alt er så vidt mørt og rør av og til.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.