Grillspyd med kylling og gresk salat

Grillspyd med kylling og gresk salat er en sommerlig og lett matrett. Disse grillspydene er laget av lårfilet av kylling. Dette kjøttet er saftigere enn brystfilet og tåler godt grilling. Du kan gjerne erstatte kyllingen med f.eks. biff, lam eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

600 g lårfilet i store terninger

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grilles i noen minutter på hver side, til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potenene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Server grillspyd med kylling, gresk salat, båtpoteter og tzatziki. Du finner oppskrift på gresk salat HER.

Grillspyd med kylling og gresk salat
Grillspyd med kylling og gresk salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte blåskjell

Gratinerte blåskjell er deilig som forrett, som en del av et tapasmåltid eller som kveldskos. Oppskriften er passe som kveldskos til 2 pers. eller som forrett til 4 pers.

1 kg blåskjell

2 dl hvitvin eller eplemost

1/2 rød paprika i små terninger

2 fedd hvitløk, presset eller 2 ts malt fra glass

4 ss bladpersille, finhakket

2 dl tomater, delt i små terninger og lagt i sil, så de renner av seg

5 ss loffesmuler

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 ss parmesan, pecorino eller annen fast ost

Bland sammen paprika, hvitløk, bladpersille, tomater, 4 ss loffesmuler og 1 ss olivenolje i en bolle og smak til med salt og pepper.

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet. Kok skjellene i vin eller eplemost, under lokk, til skjellene har åpnet seg og kast ev. skjell som er lukket.

      

Kast toppen av skjellene og legg bunnen med innmaten utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Fordel blandingen i blåskjellene, dryss over parmesan, resten av smulene og resten av oljen. Sett skjellene i forvarmet ovn på 230 grader med grillfunksjon. Server umiddelbart.

Gratinerte blåskjell
Gratinerte blåskjell

Du finner flere oppskrifter med blåskjell og andre skalldyr HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sudans uavhengighetsdag

Sudans uavhengighetsdag feires i dag til minne m frigjøringen fra Storbritannia og Egypt i 1956. Folk kler seg i flaggets farger, som er rødt, hvitt, grønt og svart denne dagen.

Sudans mattradisjoner er en blanding av arabiske, nubiske, egyptiske, tyrkiske og levantinske mattradisjoner. Mange av matrettene har eksistert i tusenvis av år. De spiser mye lam og kylling, i samsvar med det som er halal.

Gryteretter, risretter, salater, kraftige desserter, brød og annet bakverk er vanlig. De bruker mye lime og peanøtter. Ful medames er nasjonalretten i Sudan. Ful medames er laget av kokte favabønner med grønnsaker, chili, sitronsaft, hvitløk og krydder, som bl.a. spisskummen.

Du finner spennende matretter fra Sudan HER.

  • Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling og tomater

Pasta med kylling og tomater er velsmakende og sunt. Denne oppskriften kan også lages med kalkun- eller svinefilet og er passe til 4 personer.

Pasta (hvilken variant du ønsker) til 4 pers.

3 kyllingfileter i biter

1 løk, finhakket

1/2 ts kyllingkrydder

1 vårløk i strimler

1 rød chili

20 minitomater, delt i båter

1 dl vann

1 ts kyllingfond

Reven parmesan

Persille

Brun kyllingfiletene og løken i litt olje, krydre med kyllingkrydder. Tilsett tomater og la det surre i noen minutter, så tomatene slipper fuktigheten. Tilsett resten av ingrediensene og la det surre i noen minutter til, mens du koker pastaen.

Legg pastaen på tallerkener, fordel kyllingblandingen over og gi retten et dryss med salt, pepper og parmesan. Pasta med kylling og tomater pyntes med persille.

 

Pasta med kylling og tomater
Pasta med kylling og tomater

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Republikkens dag i Nord-Makedonia

Republikkens dag i Nord-Makedonia feires i dag til minne om at de ble proklamert republikk på denne dagen i 1944.  Dagen er offisiell fridag og feires med fyrverkeri, familiesammenkomster, grilling, piknik, konserter og forskjellige spill og leker.

Maten i Nord-Makedonia er gjerne en kombinasjon av økologiske produkter, kvalitetskjøtt og meieriprodukter. Bakverk er også en viktig ingrediens i makedonsk mat og de spiser til nesten alt du kan tenke deg. Det er vanlig å spise salat før måltidene, sammen med hjemmelaget rakija, som er en tradisjonell alkoholholdig drikk.

Du finner spennende og velsmakende oppskrifter fra Nord-Makedonia her.

 

Ananas med kokosis og karamellsaus

Ananas med kokosis og karamellsaus er en deilig dessert, med smak av fjerne himmelstrøk.

Kokosis:

5 dl kokosmelk

1 pandanblad

6 eggeplommer

2,5 dl sukker

2 dl kokosmasse

Ev. 1 ss Malibulikør

Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Karamellsaus med peanøtter:

1 ss sukker

4 ss brunt sukker

1 dl kremfløte

3 ss smør

1/2 ts salt

3 ss peanøttsmør

Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.

 

Montering:

Skjær av skallet og den harde kjernen på ananasen og skjør den i passe tykke skiver. Legg en kule is i midten og hell karamellsausen over, mens den fortsatt er varm. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.

 

Ananas med kokosis og karamellsaus
Ananas med kokosis og karamellsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med smørdampet betemiks og gremolata

Tunfisk med smørdampet betemiks og gremolata kan anbefales på det varmeste. Her har jeg servert den med potetmos. Tunfisk er en av mine favorittfisker og den kan gjerne serveres til folk som ikke liker fisk, for den er ganske biffaktig i konsistensen. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Tunfisken:

800 – 900 g tunfisk i bifftykke skiver

Olivenolje

Salt

Pepper

Legg tunfisken i en pose og tilsett resten av ingrediensene. Bland godt og la det ligge en times tid i kjøleskapet. Stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes 2 minutter på hver side.

Du finner oppskrift på perfekt potetmos HER.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 finhakket potte persille

2 fedd hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje.

Alt røres godt sammen. La det hvile i romtemperatur til resten av retten er klar.

Betemiks:

1 pk betemiks

2 ss smør

1 finhakket fedd hvitløk

1 ss grønnsaksfond

Bland alt i en kjele og la det dampe under lokk til betene har litt tyggemotstand.

Tunfisk med smørdampet betemiks og gremolata
Tunfisk med smørdampet betemiks og gremolata

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cosmojito cocktail

Cosmojito cocktail er den perfekte drinken for deg som like både Cosmopolitan og Mojito, siden dette er en blanding av de to.

8 mynteblader

1 ts brunt sukker

1/2 lime, kun saften

6 cl vodka

1,5 cl Cointreau

Tranebærjuice

Mos mynteblader med brunt sukker og limesaft. Tilsett vodka, Cointreau og en skvett tranebærjuice. Rist godt med is og sil over i et martiniglass. Pynt med en myntekvist.

Cosmojito cocktail
Cosmojito cocktail

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

BBQ-laks

BBQ-laks er lettvint og godt. Du kan enten grille den, eller legge den i ildfast form og ta den i stekeovnen. Den serveres med en kald saus, men det øvrige tilbehøret kan varieres og gjøres så enkelt eller komplisert du ønsker.

Laksen:

200 g laks per pers

BBQ-saus etter eget ønske, min favoritt er Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar

2 ss nøytral olje

Smør en ildfast form med olje og legg i laksen i porsjonsstykker. Smør 1-2 ss BBQ-saus på oversiden av hvert laksestykke og sett den kaldt til marinering en times tid (om du har tid til det).  Stek laksen i ovnen på 200 grader i 10 min. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 50 grader.

 

Sausen:

1 boks crème fraîche eller rømme

1/2 dl BBQ-saus

Salt og pepper

Rør ingrediensene sammen, smak til med salt og pepper og om du ønsker mer BBQ-saus. Sett kaldt til den skal serveres.

 

Server BBQ-laks med valgfrie poteter f.eks. pommes frites eller pommes noisettes, som du finner oppskrift på her.

Det passer godt med flere grønnsaksvarianter, f.eks. grillet eller stekt mais, coleslaw, som du finner oppskrift på her eller ertepuré, som du finner oppskrift på her.

BBQ-laks
BBQ-laks

 

Du finner flere matretter fra USA her og flere fiskeretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hot kyllingsalat

Hot kyllingsalat er en frisk og god rett med smak av Østen. Den passer både som forrett, hovedrett og til lunsj. Om du ikke ønsker den så hot, kan du halvere mengden sriracha.

Kyllingen:

600 g kyllinglårfilet i strimler

1 ss hoisinsaus

1 ss soyasaus

2 ss sriracha (chilisaus)

1 ss brun sukker

1 ss riseddik

2 hvitløksfedd, fersk fra glass eller revet

1 ts spisskummen

1 ts gurkemeie

2 ts ingefær, fersk fra glass eller revet

Kjør alle ingrediensene, bortsett fra kyllingen til en glatt masse med en stavmikser og bland den med kyllingen. La det marinere i noen timer, men helst over natten. Legg kyllingen i en ildfast form, som er så stor at kyllingen ikke blir liggende i lag. Stek midt i ovnen på 250 grader i ca. 10 minutter til kyllingen er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Risen:

Ris til 4 pers

Kok ris etter anvisning på pakka mens kyllingen står i ovnen.

Dressing:

250 ml kokosmelk

1 neve frisk thaibasilikum

1 grønn chili, renset og frøene fjernet

2 ss peanøtter

2 ts fersk ingefær, malt fra glass eller frisk finhakket

1 ts fiskesaus

1 lime, saften

Kjør alle ingrediensene til en jevn dressing med en stavmikser. Dressingen oppbevares kaldt til den skal brukes.

Salat:

1 agurk, skjært på langs, frøene skrapt ut og delt i skiver

100 g sukkererter i skrå strimler

1 grønn paprika i strimler

2 vårløk, skjært i 1 cm skiver på skrå

Kokt ris til 4 personer

Kokosflak, tørket

Frisk koriander

Montering:

Legg risen utover et fat. Legg på agurk, sukkererter, paprika og kyllingen. Dryss over vårløk, korianderblader, peanøtter og kokosflak.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.