Kylling i sennepssaus

Kylling i sennepssaus lages med kyllinglår, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet. Jeg serverer den med ovnsbakte perlepoteter og en miks av erter og bønner.

1 kg kyllinglår

Salt og pepper

1 ss smør

1 ss rapsolje

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, i strimler

4 dl fløte

4 ss kyllingfond

3 ss dijon, eller annen sennep etter eget ønske

1 ts honning

Finrevet skall av 1 økologisk sitron (kun det gule)

1 ts pepper

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem på begge sider i en blanding av olje og smør, til skinnet er gyllent. Tilsett løken og hvitløken og stek videre til løken er blank og myk. Tilsett fløte, sennep, honning, fond, sitronskall og pepper. La alt koke til sausen tykner og kyllinglårene er gjennomstekt. Smak til om det trenger mer pepper eller salt (juster ev. med fond).

 

Ovnsbakte perlepoteter:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. Du kan krydre dem med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

 

Miks med erter og bønner:

4 ss smør

1 dl vann

2 sjalottløk, finhakket

1 boks hvite bønner

1 pose bønner

1/2 pose erter

Salt og pepper

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett vannet og kok opp, før du tilsetter resten av grønnsakene. Rør godt og damp under lokk til alt er så vidt mørt og rør av og til.

 

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks i appelsinsaus

Laks og appelsinsaus er en fin kombinasjon. Sausen kan selvfølgelig brukes til andre typer fisk også. Jeg har brukt agurksalat og båtpoteter til, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker, om du heller vil det.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

1 finhakket løk

3 ss eplesidereddik

1 finhakket chili

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Rør inn løk, chili, appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter til.

Tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server. Ikke la det koke opp igjen etter at du har tilsatt smøret. Smak til slutt til om sausen trenger salt og pepper, men husk at fond også er salt.

Agurksalat:

Du finner flere varianter av agurksalat her.

Laksen:

Laksen krydres med seafood & fish fra Santa Maria og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Server laksen med appelsinsaus, agurksalat og båtpoteter, ris eller nudler.

Båtpoteter:

Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fried rice

Fried rice er en lettvinn og velsmakende rett fra Kina. Den er perfekt å lage om du har rester av ris. Du kan selvfølgelig også koke ny ris, men gårsdagens gir best resultat.

600 g kyllingbryst i strimler

4 fedd hvitløk

1 pk fersk chili

4 egg

1 pakke wokmiks

3 vårløk

Ris, ferdigkokt til 4 personer ca. (aller best om den ble laget dagen før)

3 ts hvit pepper

2 ss sesamolje

8 ss soyasaus (eller til det er salt nok)

2 ss brunt sukker for å runde av

Vipps eggene sammen i en bolle, stek blandingen til den får konsistens som en eggerøre og legg den over på en tallerken. Bland sammen pepper, sesamolje, soyasaus og sukker i en bolle.

Fres kylling og hvitløk i olje i en wok, sautepanne eller stekepanne/gryte på middels varme.
Tilsett den kokte risen og wokmiks. Bland godt, rør inn sausen og stek i 3-4 min så sausen trekker inn.
Til slutt rører du inn eggene og vårløken og serverer.

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Appelsindessert

Appelsindessert er en enkel dessert som serveres i Nord-Afrika og kan gjerne serveres med en iskule, vaniljekesam eller litt krem. Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av om du har tilbehør eller ikke.

4 søte appelsiner

2 ss sukker

2 ts kanel

1 dl mandelspon eller hakkede mandler

1 neve rosiner

Skrell og skjær appelsinene i skiver, legg dem utover porsjonstallerkener eller et fat og dryss på sukker, kanel, rosiner og mandler.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Créme Brûléedagen

Créme Brûléedagen markeres i USA i dag.

Denne desserten er en kulinarisk genistrek, en karamellpudding med karamellisert sukker på toppen. Crème Brûlée er fransk for «brent krem». Om du har lyst til å lage denne fristelsen i dag, finner du oppskrift her.

Créme Brûléedagen
Créme Brûléedagen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingspyd med parmesanpoteter og eple- og fennikelsaus

Kyllingspyd med parmesanpoteter og eple- og fennikelsaus smaker friskt og godt av anis og om du er som oss, at du bruker grillen hele året, kan du tilberede den ute. Om ikke, går det fint  lage den i stekeovnen også.

Eple- og fennikelsaus:

1 løk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1/2 fennikel, finhakket

1 ss smør

1 eple, skrelt og finhakket

1/2 dl hvitvin

1 ss kyllingfond

1/2 l fløte

Salt og pepper

Blank løk, hvitløk og fennikel i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett eple, vin og fond og la de koke inn til det nesten ikke er noe væske igjen. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter til det tykner litt og smak til med salt og pepper.

Parmesanpoteter:

200 g minipoteter per person

Nøytral olje

Reven parmesan, ca. 50 g. per person

Legg minipoteter i en ildfast form, risle dem med olje og sett dem i ovnen på 200 grader. Når de nærmer seg ferdige inni (kjenn med en spiss kniv), drysser du reven parmesan over og setter dem inn i noen minutter til, så osten smelter og blir gyllen.

Marinade til kyllingen:

Saften av 1 sitron

2 ts hvitløkspasta eller 2 finrevne fedd

1 ts chilipasta

1 ss sennep

2 ss olivenolje

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smør kyllingfiletene med den. La kyllingen kose seg i noen timer, gjerne over natten.
Kyllinggrillspyd:

180-200 kylling lår- eller brystfilet per person i terninger

Paprika i litt store biter

Løk i litt store biter

Tre Kylling, løk og paprika på grillspyd. Om du bruker trespyd, er det lurt å la dem ligge i vann et par timer først, så de ikke tar så lett fyr.

Grill kyllingspydene på grillen, eller stek på 200 grader i ovnen, til kyllingen er gyllen utenpå og fortsatt saftig inni. Tiden avhenger av hvor store biter du har kuttet i og om du bruker termometer, skal den ha en kjernetemperatur på 68 grader.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskequiz

Påskequiz er en frisk drink med smak av sitron og mandarin. Den smaker godt hele året, men smaker ekstra godt i solveggen i påsken.

4 cl limoncello

16 cl Canella Puccini

1 dl prosecco

Rør alt sammen og server i et glass med is.

Påskequiz
Påskequiz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskebord

Påskelammet fortjener et koselig påskebord og her har jeg dekket mitt. Den vakre blomsten, helt uten grønt innslag, kommer fra Kari på Interflora.

Påskebord

Serviset er kjøpt på La Manga i Spania og tatt med hjem litt etter litt. Brikkene er kjøpt på Sparkjøp. Glassene heter Sonja og kommer fra Hadeland.

Serviettene, de koselige hønene og lysene er kjøpt på Step In i Hokksund.

Påskebord
Påskebord
Middagen består av:

En italiensk rekerett til forrett,

begersvingenlam til hovedrett

og en deilig påskekake til dessert.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langtidsstekt lammestek

Langtidsstekt lammestek er en klassiker, men tilbehøret i denne oppskriften er ikke like vanlig. Når jeg bruker kjøtt som ikke er så mørt fra naturens side, langtidssteker jeg det gjerne på lav temperatur. Det gjør at kjøttet nesten faller fra hverandre og blir helt fantastisk.

Langtidsstekt lammestek:

Denne lammesteken har jeg krydret med rosmarin, timian, salt og pepper. Jeg har lagt den i en ildfast form, helt på ca. 5 dl vann, dekket den med aluminiumsfolie og stekt den i ovnen på 80 grader i 26 timer. Jeg har helt over litt av kraften ca. en gang i timen, utenom da jeg sov. Resultatet er saftig og mørt.

Kraften fra lammet har jeg brukt i sausen:

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

3 dl av lammekraften

2 pk sopp (aroma og sjampinjong)

2 dl rødvin

1 kvast finhakket rosmarin

2 laurbærblader

3/4 ltr fløte

Salt og pepper

Brun løken i smør, tilsett hvitløk og sopp og brun den i løkblandingen. Tilsett rødvin og la det koke inn til det halve, før du tilsetter lammekraft, rosmarin, laurbærblader og fløte. La det koke til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

Søtpotetmos:

Du finner oppskrift på søtpotetmos HER.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

Hell litt rapsolje i en ildfast form. Skrell og del grønnsaker i terninger og løk i båter. Jeg har brukt rødbeter, polkabeter, hvitbeter, persillerot og sellerirot. Risle over litt rapsolje og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene på 200 grader i 1 time. Rør hvert kvarter, så grønnsakene blir jevnt bakt.

Servering:

Langtidsstekt lammestek serveres med søtpotetmos, ovnsbakte rotgrønnsaker og den smakfulle soppsausen. Pynt gjerne med litt friske urter.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Påskekake

Påskekake smaker godt, både til kaffen og som dessert. Den er laget med mandelbunn og eggekrem og jeg synes det er morsomt å pynte den.

300 g malte mandler

300 g melis

8 eggehviter

Visp eggehvitene litt og bland alle ingrediensene samme. Fordel i 2 små, smurte kakeformer og stek på 180 grader, litt nedenfor midten av ovnen i 30 minutter.

Eggekrem:

8 eggeplommer

2 dl fløte

4 ts vaniljesukker

200 g sukker

200 g smør

Bland eggeplommer, fløte, vaniljesukker  og sukker i en kjele. Kok opp under stadig omrøring og la det koke i noen få minutter, så det tykner litt.

Avkjøl litt og rør inn kaldt smør.

Sjokoladepynten:

100 g mørk kokesjokolade

100 g hvit kokesjokolade

Gul kakestrøssel/pynt

Smelt kokesjokoladen over vannbad. Hell den utover en stekeplate kledd med bakepapir. Dryss over strøssel og sett kaldt, så det er skikkelig stivnet, før du løsner forsiktig og brekker i ønskede stykker

Montering:

Legg den første bunnen på fat, legg på ca. 1/3 av kremen. Legg på den andre bunnen og fordel resten av kremen oppa og rundt kanten. Legg marsipanegg og mandelegg på toppen. Sett sjokoladepynten rundt kanten og trykk den lett fast.

Påskekake
Påskekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.