Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus

Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus, hører med til min barndoms favoritter og smaker fortsatt helt fantastisk. Noe av hemmeligheten er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme. Alkoholen fordamper selvfølgelig under kokingen og dette gjør retten velegnet også for barn.

3 ss olivenolje

2 finhakkede løk

2 finhakkede hvitløksfedd

100 g bacon i terninger

2 gulrøtter i terninger

2 stjerneanis

4 laurbærblad

2 stilker frisk timian

2 ss tørket oregano

600 g karbonadedeig

1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser

3 dl kalve- eller oksekraft

2 dl rødvin

Salt og pepper

Spagetti kokt etter anvisning på pakken, gjerne al dente

Parmesan

Noen friske basilikumblader til pynt

Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres bacon til det begynner å bli sprøtt. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett gulrøtter, laurbærblader, stjerneanis, timian og 2 oregano.

Brun karbonadedeigen i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett hakkede tomater, kalve- eller oksekraft og rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger og smak til med salt og pepper.

Serveres med nykokt pasta og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske basilikumblader og server.

Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus
Spagetti bolognese eller spagetti med kjøttsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med asparges og fløtegratinerte poteter med løk

Lammebaron med asparges og fløtegratinerte poteter med løk er en nydelig rett, som gjerne kan brukes i selskap. Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med bra kjøttdisk.

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

Potetene:

10 poteter i tynne skiver

2 løk i strimler

3 fedd finhakket hvitløk

Salt og pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Lammebaron med asparges og fløtegratinerte poteter med løk
Lammebaron med asparges og fløtegratinerte poteter med løk
Aspargesen: 

Skjær av den nederste delen av aspargesen (ca. 2 cm), skrell 2/3 av den nederste delen på den hvite, med en rotskreller og legg dem på grillen. Den grønne aspargesen får ligge på grillen i 3-4 minutter og den hvite i 6-7. Sjekk og snu underveis, for tiden avhenger av tykkelsen.

Du finner flere oppskrifter med lam HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

KFC-saus

KFC-saus er en saus spesielt laget til Kentucky Fried Chicken, men den passer godt til annen frityrstekt mat og grillmat også.

1 pose majones

3 ss brunt sukker

2 ss dijon sennep

1/2 ts liquid smoke

2 ts hvitvinseddik

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.

 

Du finner masse spennende oppskrifter på saus HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Alt-i-en-form-laks

Alt-i-en-form-laks er velsmakende og lager lite oppvask. Om du ønsker, kan du lage den med annen slags fisk også.

Oppskriften er passe til 4 pers.

 

800 g laksefilet

2 ss olje

4 poteter

2 løk

1 boks creme fraiche

1/2 boks rømme

1 potte dill

1 pk persille

2 fedd hvitløk

1 pk erte- & bønnemix

200 g revet ost

Skjær potetene i tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel og skjær løken i tynne skiver. Smør en ildfast form med oljen og legg poteter og løk i lag i 2 omganger. Dryss salt og pepper mellom lagene og sett formen i ovnen på 250 grader mens du gjør klar resten av ingrediensene.

  

Bland  creme fraiche, rømme, hvitløk og og urter og smak til med salt og pepper, før du rører inn grønnsakene.

Ta ut formen, fordel creme fraiche- og grønnsaksblandingen over, sett formen i ovnen på 200 grader og stek i ca. 40 minutter med folie over. 

Skjær laksen i porsjonsstykker og krydre med salt og pepper. 

Ta formen ut av ovnen, dryss over ost og legg fiskestykkene på toppen.

 

Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt og osten har fått fin farge.

 

 

Du finner flere spennende og varierte fiskeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvalgryte med potetmos

Hvalgryte med potetmos er hvalkjøtt i en deilig, smaksrik, jevnet kraft. Det er viktig at kjøttet får koke så lenge at kjøttet blir mørt.

1,5 kg renskåret hvalbiff i grove terninger

Litt smør og olje til steking

3 finhakkede hvitløksfedd

3 gulrøtter i jevne biter

2 grovhakkede løk

400 g skivet sjampinjong (eller små hele)

3 ss tomatpuré

3 timiankvister

2 laurbærblader

1/2 purre i strimler

1 l oksekraft (ev. vann og fond/buljong)

4 dl hvitvin

Salt og pepper

Brun maisennajevner

Fersk persille eller timian

Fremgangsmåte:

Brun kjøttet i smør i en tykkbunnet gryte i flere omganger, så det får en fin stekeskorpe. Ta alt kjøttet ut av gryten og fres sopp, løk og hvitløk, til løken er gyllen. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøttet tilbake i gryten, rør godt og tilsett oksekraft og vin. Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. Tilsett gulrot og purre og kok videre, med lokket sittende litt løst (halvveis) på den siste halvtimen. Smak til med salt og pepper og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Hvalgryte med potetmos
Hvalgryte med potetmos

 

 

Du finner flere oppskrifter med hval her.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Alexander

Alexander er en sjokoladedrink fra USA, som gjerne kan brukes som dessert.

1/3 konjakk eller brandy

1/3 crème de cacao

1/3 kremfløte

Rist sammen og hell over i cocktailglass. Dryss over revet muskatnøtt.

Alexander
Alexander

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsalat med krutonger

Biffsalat med krutonger er fantastisk godt en av mine favorittsalater. Den er super å lage når du har rester etter en middag med indrefilet. Til krutongene har jeg brukt hjemmelaget loff, men du kan selvfølgelig bruke en ferdigkjøpt også.

Krutonger:

4 skriver loff i terninger, gjerne daggammelt
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, malt eller presset gjennom hvitløkspresse

Rør sammen olje og hvitløk. Legg loffen i en stekepanne og risle over oljeblandingen. Brun på alle kanter på middels varme, eller på stekebrett i oven på 200 grader.

Dressing:

4 ss olivenolje

2 ss mangoeddik

1 finhakket chili

Salt og pepper

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen og hell over salaten rett før servering.

 

Salaten:

20 minitomater delt i 2 eller 4

1/2 agurk i små terninger

1/2 glass sorte oliven i skiver

1 grønn paprika

10 cm purre i fine strimler

400 g kald indrefilet i strimler

Høvlet parmesan

1 potte basilikumblader

Legg alle ingrediensene i lag i en bolle eller på et fat og hell over dressingen rett før servering.

 

 

Glad i salat? Du finner mange spennende og velsmakende varianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata er en god smakskombinasjon. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, kan jeg virkelig anbefale det. Jeg kjøper min på Meny, men jeg anbefaler å sjekke med ferskvaredisken i butikken din. De kan sikkert skaffe det til deg.

Tunfisken:

Beregn 180-220 g tunfisk per person. Den krydres på begge sider med salt og pepper og grilles 2 minutter på hver side.

Quinoa:

Bruk mengdene med quinoa og vann til 4 pers. som det står på pakken.

Finhakk 1 løk og fres den i olje. Tilsett quinoaen og fres litt til, under omrøring. Tilsett vannet og en liten skvett grønnsaksfond. Sett på lokk og la det koke til vannet er borte.

Smørdampa rotstrimler:

1 pakke rotstrimler (fås kjøpt i matbutikken)

1 ss smør

Salt og pepper

Smelt smøret. Tilsett strimlene. Rør rundt og sett på lokk. La strimlene stå på lav varme i et par minutter. Smak ril med salt og pepper.

Gremolata:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til det skal brukes.

Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata
Grillet tunfisk med quinoa, smørdampede rotstrimler og gremolata

 

Du finner flere spennende oppskrifter med tunfisk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pannekaker

Pannekaker er en av barndommens middager. Vi spiste alltid pannekaker etter vi hadde spist tomatsuppe.

3 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk
4 egg
1 ss smør

Bland mel og salt og lag en grop i midten. Tilsett litt og litt av melken, mens du rører innenfra og utover med en visp. Når all melken er rørt inn, visper du inn eggene. La pannekakerøren svelle i min. 30 min.

Smelt smør i en stekepanne, på litt over middels varme. Hell i en øse med pannekakerøre og vri på stekepannen, slik at røren blir  jevnt fordelt. Når pannekaken har stivnet og blitt gyllenbrun under, snur du den og pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden, snur du den og steker andre den siden.

Stek pannekakene på begge sider, før du legger du dem lunt, så de holder varmen til alle er ferdig stekt. Jeg legger dem i et ildfast fat med lokk i ovnen på 50 grader.

Tradisjonelt spises pannekakene med blåbærsyltetøy, men jeg kan anbefale å bruke dem som dessert, med frukt eller bær, hakkede nøtter, sjokolade eller karamellsaus og iskrem.

Tips! Om du ha litt sunnere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med sammalt hvete.

Pannekaker
Pannekaker

Du finner flere oppskrifter på tradisjonsmat her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter er en vinner på matbordet i vår familie. Helt fra jeg smakte kje første gangen, har jeg funnet på stadig på nye varianter av tilbereding og tilbehør. Denne gangen serverer jeg den med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter.

2 rødbeter

2 gulbeter

4 finhakkede fedd hvitløk

2 polkabeter

1 pk aromasopp i skiver

2 persillerøtter

1 rødløk i båter

1 kepaløk i båter

Olivenolje

Salt og pepper

1 kjelår, som er ferdig marinert fra slakteren

3 dl lammekraft

Start med å smøre formen med olivenolje. Skrell og del rotgrønnsaker i terninger og legg dem, i tillegg til finhakkede fedd hvitløk, aromasopp i skiver og rødløk og kepaløk. Dryss på salt og pepper og legg kjelåret på toppen. Hell over lammekraft, og sett formen i ovnen på 150 grader. Når låret får farge på den ene siden, snus det. Låret står i ovnen i ca. fire timer.
 

Server kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter, som du finner oppskrift på her.

 

Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter
Kje med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.