Lam shawarma

Lam shawarma er en variant av kebab og brukes mye i Midtøsten. Ordet shawarma kommer opprinnelig fra det tyrkiske ordet çevirme, som betyr roterende eller snurrende.

Jeg kjøper ferdige lefser i en asiatisk butikk, men om du ikke får tak i det, kan du enten lage dem selv, eller bruke pita.

Skall av 1 sitron

2 ts libanesisk 7 spice

2 ts malt allehånde

1 ts malt spisskummen

1/2 ts malt gurkemeie

4 ts tørket oregano

2 tomater i terninger

1 ts salt

2 egg, sammenpisket

1200 g lammedeig

Elt alt godt sammen og pakk det rundt grillspyd. Stek spydene på grill, i grillpanne eller på 200 grader i ovnen. Skvis over sitronsaften underveis. 

Tilbehør:

200 g gresk yoghurt

2 hvitløksfedd, finhakket

1 ts sumak

Salt og pepper

Rør alt godt sammen og sett kaldt til det skal brukes.

4-8 store lefser

1 liten salat, strimlet

Små pickles

Chilisaus

I mellomtiden blander du yoghurten med hvitløken og en klype salt. Fordel den over flatbrødene og topp med salat og sylteagurk. Fjern lammet forsiktig fra spydene og legg på salaten. Ringle over chilisausen og strø over sumacen. Rull sammen og server umiddelbart.

Hjemmelagde lefser:

750 g gresk yoghurt
750 g hvetemel
1 ts salt

Elt sammen yoghurt, salt og mesteparten av melet. Deigen skal være smidig, men ikke klebrig, så tilsett litt mer mel om det behøves. Del deigen i 8 jevnstore deler. Dryss mel på benken og kjevle dem ut, så tynt som mulig (helst 1-2 mm).
Stek en og en lefse på takke eller i tørr stekepanne og snu dem når de begynner å få brune flekker og stek ferdig på andre siden. Hold lefsene varme i et rent kjøkkenhåndkle.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling Swahili

Kylling Swahili er, som mange andre matretter fra dette området, en blanding av inspirasjon fra India, Midtøsten og flere andre land ved det indiske hav.
Oppskriften er passe til 4 personer.

Kylling Swahili:

1 kg kylling lårfilet uten skinn

2 dl yoghurt naturell

2 dl kokosmelk

4 ts paprika

2 ts salt

2 ss tamarindpasta

1 ts sort pepper pulver

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss revet ingefær (ev. 1 ts ingefærpulver)

2 ts gurkemeie

2 ts spisskummen

4 ts tomatpuré

2 ts kanel

2 ss limejuice

6 ss peanøttolje (ev. rapsolje) til steking/grilling

Lag et par riller på hvert kyllingstykke og sett dem til side.

Bland alle ingrediensene, bortsett fra oljen og legg i kyllingen. Pass på at alle kyllinglårene er godt dekket, også i alle rillene. Dekk til og la stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten.
Varm opp grillen eller stekepannen. Smør med olje, ta hver kyllingbit, fjern overflødig marinering og legg bitene på grillen eller stekepannen. Snu kyllingen jevnlig til den er gjennomstekt.
Hell resten av marinaden og 2,5 dl vann i en kjele, varm opp på lav varme og kok på lav temperatur mens du rører jevnlig i ca. 10 minutter.
Server kyllingen med sausen, kachumbari og wali (ris).

 

Kachumbari:

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

1 rødløk i terninger

1-2 grønne chili, finhakket

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.

Dressing:

1 hvitløksfedd finhakket

1 dl olivenolje

2 ss ferskpresset sitronsaft

2 ss mangoeddik

1 ss honning

2 ss finhakket koriander

Saft fra 1 lime

Salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Wali:

3 dl basmatiris, skylt, bløtlagt i vann i tjue minutter og silt av

6 dl kokosmelk

1/2 ts salt

1 finhakket vårløk til pynt

Rør sammen ris, kokos og salt i en kjele, Kok langsomt opp og la det koke på lav varme til risen er gjennomkokt. Rør av og til, så risen ikke legger seg ved.

Hell over i en bolle og pynt med vårløkstrimler.

Kylling Swahili
Kylling Swahili

 

Kylling Swahili serveres også ofte med ugali, chapati eller naan, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med laks og trøffel

Pasta med laks og trøffel er lettvint og god etter en dag på jobben og er passe til 4 personer.

1 fedd finhakket hvitløk

1 pose frosne erter

600 g laks i terninger

4 vårløk

3 dl fløte

1 ss fiske- eller grønnsaksfond (ev. buljongterning)

Salt og pepper

1 glass syltet trøffel

Pasta etter eget ønske

Varm fløten og tilsett hvitløk. La det koke til sausen tykner litt. Tilsett laks og erter. La alt koke opp, tilsett vårløk og smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Legg pastaen på tallerkenen, laksen med saus oppa og legg på skiver med trøffel. Kjapt og greit! Server gjerne med parmesan, som gjestene kan rive over selv.

Pasta med laks og trøffel
Pasta med laks og trøffel

 

Du finner flere spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffstrimler med appelsinsaus og spennende rødkål

Biffstrimler med appelsinsaus og spennende rødkål er en varmende vinterrett og en litt uvanlig variant av biffstrimler.

Rødkål i ovnen:

1 vaniljestang

1 finsnittet rødkål

3 epler i terninger

150 bringebærsyltetøy

100 g fikensyltetøy

2 dl rødvin

1 dl god balsamicoeddik

1/2 ts salt

Del vaniljestangen, skrap ut frøene og bland alle ingrediensene i en ildfast bolle. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i stekeovn i ca. 1 ½ time. Smak til om det behøves mer salt eller ev. litt sukker.

Appelsinsaus:

1 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3/4 l appelsinjuice

1 finhakket løk

3 ss brunt sukker

1 ss kyllingfond

Maizenna

1 ts estragon

50 g smør

Blank løken og hvitløken i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett sukker, fond og juice. La det koke ned til 1/3 av væskemengden. Sil av så du får en fin, jevn sjy. Tilsett estragon og jevn med maisenna til passe sausekonsistens. Rett før servering tilsettes smør, så sausen blir blank og fin.

Biffstrimlene:

Beregn 200 – 250 g per pers. Brun dem raskt, på høy temperatur i en blanding av nøytral olje og smør. Krydre dem med salt og pepper.

Biffstrimler med appelsinsaus og spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og spennende rødkål

Serveres med valgfrie poteter, som du finner mange velsmakende og spennende varianter av her, eller ris.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ovnsbakt laks med potetpuré og madeirasaus

Ovnsbakt laks med potetpuré og madeirasaus er en litt uvanlig, men veldig velsmakende rett.

Laksen:

800 g laks i porsjonsstykker

Litt olje

Salt og pepper

Legg laksen i ildfast form, rislet med olje. Ta på salt og pepper. Sett i ovnen på 200 grader med steketermometer, til kjernetemperaturen er 46 grader.

Baconet:

Legg baconterninger i en ildfast form og sett i ovnen på 200 grader til det er fint brunet. Rør underveis, så det får jevn farge.

Madeirasaus:

2 sjalottløk

Smør til steking

1/2 ss tomatpuré

1,5 ss hvetemel

3.5 dl kyllingkraft

2 dl madeira

2 ss soyasaus

Salt og hvit pepper

1,5 ss smør

Finhakk løken og fres den i smør til den er blank. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen. Spe med kraft og vin. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper. La sausen trekke i 30 minutter før den siles.

Visp inn smør rett før servering.

Potetpuré:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rainy Days

Rainy Days er en ballansert drink og kan tilpasses enhver smak ved å justere mengden cassis.

4 cl vodka

1 cl limejuice

Appelsinjuice

Cassis

Rør sammen vodka og lime i et highballglass med is. Fyll nesten opp med appelsinjuice og tilsett cassis.

Rainy Days
Rainy Days

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ertesuppe som mormor lagde den

Ertesuppe som mormor lagde den, smaker ubeskrivelig godt. Ertesuppe er en deilig tradisjonsrett og kan brukes til både middag, lunsj og nattmat.

I barndommen min brukte vi ofte større biter av kjøttet, med kokte poteter til og suppen som saus, som en hovedrett. Det fungerer også fint.

Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned halvparten til senere bruk.
2 pakker tørkede, gule erter
2 svineknoker (jeg bruker 1 røkt og 1 urøkt)
4 finhakkende løk
2 finhakkede sellerirøtter
Pepper
Fersk timian
2 laurbærblader
4 gulrøtter
2 finstrimlede purrer

Dag 1: Legg ertene i vann over natta.
Dag 2: Legg svineknoker i en kjele og dekk dem med vann. Kok opp og skum av. Hell vannet av ertene og legg dem i kjelen, sammen med knokene, løk og sellerirøtter. Tilsett pepper, noen kvister timian og laurbærblader.  La det småkoke i noen timer, minimum to. Ta opp knokene, skjær av kjøttet og skjær det i terninger. Legg både bena kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett gulrøtter og purre. La alt koke i 20 minutter til, til grønnsakene er kokt. Ta ut beina og server med godt flatbrød.

Suppen blir enda bedre ved oppvarming.

Ertesuppe som mormor lagde den
Ertesuppe som mormor lagde den

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaffeldagen – 25. mars

Alle gode ting bør ha sin dag og vaffelen fortjener i hvert fall én egen dag. Vaffeldagen feires nesten over nesten hele verden fordi det var på denne dagen jomfru Maria skal ha blitt gravid. Om du regner, er det 9 mnd. til jul, så det stemmer vel ca. med tidspunktet. Det sies at vaflene ble oppfunnet av grekerne og at mønsteret er inspirert av bivokskakene i bikubene. Vaffeltradisjonen spredde seg etter hvert utover hele Europa. Det spesielle er at i store deler av Europa, har vaffeltradisjonen blitt mer eller mindre borte, mens vi i Norge fortsatt koser oss med vafler?

Vaffeldagen kan feires med potetvafler til middag
Vaffeldagen kan feires med potetvafler til middag

Du finner flere varianter av vafler på bloggen, både søte og noen som kan brukes til lunsj eller middag. Om du vil feire vaffeldagen den 25. mars, sjekk HER.

Prøv dessertvafler, med iskrem og deilige bær
Prøv dessertvafler, med iskrem og deilige bær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokolademousse

Sjokolademousse er en nydelig dessert og fin å servere i selskap, siden du kan lage den klar dagen i forveien. Du kan lage den med rom eller konjakk, om du vil ha en mer voksen smak.

160 g mørk sjokolade, 65 %
6 eggeplommer
145 g sukker (120+25 gram)
6 eggehviter
ev. 2 ss rom eller konjakk

Del sjokoladen i biter og smelt den i en skål over vannbad.

Pisk romtempererte eggehviter stive med 25 gram sukker til en seig marengs. Pisk romtempererte eggeplommer og 120 gram sukker hvitt og luftig i en annen bolle.

Vend 1/3 av eggeplommemassen ned i sjokoladen. Tilsett resten av eggeplommemassen og vend det sammen med en slikkepott.

Vend de stivpiskede eggehvitene inn i moussen og smak ev. til med rom eller konjakk.

Fordel moussen i dessertskåler eller glass (ca. 2 – 2,5 dl) og sett den kaldt i minst tre timer eller over natten.

Sjokolademousse
Sjokolademousse

Du finner flere velsmakende desserter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaffeldagen

Alle gode ting bør ha sin dag og vaffelen fortjener i hvert fall én egen dag. Vaffeldagen feires nesten over nesten hele verden fordi det var på denne dagen jomfru Maria skal ha blitt gravid. Om du regner, er det 9 mnd. til jul, så det stemmer vel ca. med tidspunktet. Det sies at vaflene ble oppfunnet av grekerne og at mønsteret er inspirert av bivokskakene i bikubene. Vaffeltradisjonen spredde seg etter hvert utover hele Europa. Det spesielle er at i store deler av Europa, har vaffeltradisjonen blitt mer eller mindre borte, mens vi i Norge fortsatt koser oss med vafler?

Vaffeldagen kan feires med potetvafler til middag
Vaffeldagen kan feires med potetvafler til middag

Du finner flere varianter av vafler på bloggen, både søte og noen som kan brukes til lunsj eller middag. Om du vil feire vaffeldagen den 25. mars, sjekk HER.

Prøv dessertvafler, med iskrem og deilige bær
Prøv dessertvafler, med iskrem og deilige bær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.