Apfelstrudel med hjemmelaget vaniljeis er en deilig eplekake/dessert, som blir brukt i flere av de tysktalende landene. Bl. a. Østerrike, Tyskland, Sveits, Polen, Romania, Ungarn Tsjekkia og Slovenia.
6 ark filodeig (fås på bl.a. Meny og asiatiske butikker)
500 g epler
30 g smør til steking av loffeterninger
30 g loff i bittesmå terninger
40 g sukker
1 toppet ss kanel
30 g rosiner
50 g smeltet smør til pensling av deigen
Litt melis til pynt
Legg bakepapir på en stekeplate og legg på det første arket med filodeig. Smør lett over med smeltet smør. Legg på neste ark, smør det også og fortsett til alle arkene ligger på.
Brun loffeterningene lett i smør, til de er sprø og gylne. Legg dem utover 2/3 av filodeigen.
Skrell eplene, skjær vekk kjernehuset, del dem i tynne skiver og bre dem utover loffeterningene. Dryss over sukker, kanel og rosiner.
Rull sammen, fra den siden du har fyllet og lag en fin rull. Pass på at skjøten kommer under.
Pensle over med smeltet smør og stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 25 min, til kaken er gyllen. Pensle den på nytt halvveis i stekingen.
Ta kaken ut av ovnen, del den i passe porsjoner og sikt over godt med melis.
Apfelstrudel serveres med en kule vaniljeis, eller pisket krem, eller vaniljesaus. Jeg har brukt hjemmelaget vaniljeis, som du finner oppskrift på her.