Bakt torsk med spennende saus og agurksalat smaker nydelig og her serverer jeg det med råstekte poteter. Om du vil servere retten til gjester, kan mye forberedes i forkant, men sausen må ferdigstilles rett før servering.
Agurksalat:
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
1 agurk
Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver, smlt smør i en stor stekepanne og fordel potetskivene utover. De må helst ikke ligge for mye oppa hverandre. Stek på middels varme under lokk i 20 minutter. Sjekk etter halve tiden, om du må snu dem. Fortsett å steke uten lokk til de er gylne og sprø. Snu dem underveis, så de blir ganske jevnt stekt.
Om du skal lage råstekte poteter til mange, kan du steke dem på 250 grader til de er gylne og lekre i langpanna. Husk å bruke godt med smør og snu underveis.
Gi råstekte poteter et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Bakt torsk:
800 g torsk person
Salt og pepper
100 g smør
Del torsken i porsjonsstykker, krydre den med salt og pepper og sett den kaldt i 30 minutter. Smelt smøret i en ildfast form og legg i torsken. Bak den i ovnen på 180 grader i ca. 20-25 min.
Sausen:
3 sjalottløk, finhakket
1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger
1 rød chili, finhakket
1 dl rosévin
100 gram smør, delt i 6 terninger
3 ts creme fraiche
Saften av 1/2 sitron
1/2 glass ørretrogn
1 liten potte frisk dill, finhakket
Salt og pepper
Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.
Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.
Server bakt torsk med spennende saus og agurksalat sammen med de råstekte potetene og pynt gjerne med en dillkvast og litt rogn.

Du finner mange flere spennende, velsmakende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.