Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter er en skikkelig hyggelig rett, både om dere er to, eller om du får gjester. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Oppskriften er passe til 4 personer.
Sausen:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Ovnsbakte beter:
3 beter, f.eks. rødbeter, polkabeter, gulbeter, enten ett slag, eller flere
Litt rapsolje
Peppermix
Salt
Skrell og del betene i små terninger. Risle en form med litt olje og legg i betene. Krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter, og rør etter halve tiden.
Biffen:
2 løk brunes i smør og legges til side.
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:
- Indrefilet – den dyreste og møreste
- Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
- Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
- Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
- Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
- Rå/lite stekt: 55 grader
- Medium/medium+: 60-65 grader
- Godt stekt: 70 grader
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.