Blåskjell med mandel- og harissasaus (harissa kalles også harees eller jareesh, avhengig av hvilket land du befinner deg i) er blåskjell med en smak av den sørlige og østlige delen av Middelhavet. Oppskriften er passe til 4 personer .
Mandel- og harissasaus:
75 g harissa
1 fedd hvitløk
190 g syltet paprika
150 g soltørkede tomater
160 g malte mandler
2 sitroner, kun saften
30 ml olivenolje
Kjør alt til en jevn masse med stavmikser og sett til side til sausen skal brukes.
Skjellene:
2 kg blåskjell
80 g smør
1 dl hvitvin
2 store sjalottløk, finhakket
1 neve mynte
1 neve med koriander
2 dl fløte
1 neve persille
1 neve med dill
50 g harissa
Rens blåskjellene og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg, når du kakker på dem.
Finhakk halvparten av urtene og legg urteblandingen i en bolle. Resten av urtebladene legges i en serveringsbolle.
Fres sjalottløken i smøret, til den er blank. Tilsett hvitvin, fløte, harissa og urter, kok opp og legg i blåskjellene. Sett på full varme, rør rundt og kok til blåskjellene har åpnet seg. Hell kokekraften over i en mindre kjele og kok den til den tykner, mens du holder blåskjellene varme. Hel kokekraften tilbake over blåskjellene og server.
Servering:
Mandel- og harissasaus
Granateplefrø
Zaatar
Urter
Fordel blåskjellene og kraft i 4 suppetallerkener. Legg på klatter av mandel- og harissasaus, zahtar, urter og granateplefrø.
Du finner flere blåskjell- og andre skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.