Bulgarerne spiser ofte salat til forrett, shopskasalat er den mest kjente. De bruker en del filodeig og lager banitsa og börek. Pita brukes også en del og det spises enorme mengder yoghurt.
Hovedrettene er ofte kraftbaserte gryteretter, enten vegetariske eller med lam, geitekjøtt, kalv, kylling eller svin. De griller mye, gjerne pølser eller svinekjøtt blandet med kalv eller lam. De bruker også mye fisk og kylling. Storfe er stort sett avlet for melkeproduksjon og ikke kjøtt, men grillet kalvekjøtt er populært til forrett (meze) og i noen hovedretter.
Bulgaria deler mange matretter med Midtøsten, Tyrkia og Hellas, bl.a. moussaka, gyuvetch, kyufte og baklava. De har også sin variant av feta, som heter sirene og som brukes i salater og flere typer bakverk.
- Basturma
- Börek (banitsa) med lammekjøttdeig
- Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukh
- Couscous
- Couscoussalat
- Fersk tunfiskbiff
- Filopakket fiken med chèvre
- Grillspyd med lam og tzatziki
- Hjemmelaget kebab i pita – sunnere og bedre
- Hummus – lettvint og godt
- Kald middelhavssaus
- Kebab av lammedeig
- Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
- Lammeboller med salat og tzatziki
- Olivenbrød med urter og soltørka tomater
- Pilafris
- Pita – pide – pitka – pitta – pyada – lepinje – aish baladi
- Posna Pogača
- Soltørka tomat- og olivenbrød
- Šopska salat
- Yoghurthummussaus