Canadisk elggryte er en litt annerledes gryterett og en kjærkommen variant, når du har kjøtt fra en hel elg i fryseren. Jeg anbefaler å doble porsjonen og fryse ned til senere. Canadisk elggryte er deilig å varme opp i en hektisk hverdag.
1,5 kg elgkjøtt (rundbiff, bankekjøtt eller annet kjøtt av forpart, delt i store terninger (fett og hinner fjernet)
4 ts nykvernet sort pepper
3 ss rapsolje
3 løk, skrelt og grovhakket
8 fedd hvitløk, finhakket
4 ss tomatpuré
3 dl rødvin
1 ltr elg- eller oksekraft (ev. vann og oksefond)
5 laurbærblader
6 gulrøtter, skrelt og kuttet i store biter
2 sellerirøtter, skrelt og kuttet i terninger
1 kg babypoteter, hele eller delt i to, avhengig av størrelsen
3 ss søt balsamicoeddik
1 pose frosne erter
4-8 ss maisenna, avhengig av hvor tykk du vil ha gryten
2 pk. finhakket fersk persille
Friske timianblader (valgfritt)
Slik gjør du det:
Brun kjøttbitene i en tørr gryte i flere omganger, så det blir litt karamelliserte på alle kanter og løft dem over i en bolle etter hvert.
Hell oljen i gryten og stek løk og hvitløk sammen med pepper, laurbær og urter. Rør inn tomatpuré og vin og la det koke i 10 minutter, før du legger kjøttet tilbake i gryten og tilsetter kraften. La det småkoke på lav varme, til kjøttet er mørt. Det tar ca. 3-4 timer. Tilsett potetene og grønnsakene og kok videre til de er møre.
Smak til med balsamicoeddik og salt, eller om du vil gi retten enda kraftigere smak, kan du bruke oksefond i stedet for salt. Rør inn maisennajevner for å tykne elggryten, om du vil det. Bland inn erter og fjern laurbærbladene, kok opp og server med f,eks. godt brød eller flatbrød.
Du finner flere velsmakende retter med vilt her og mange spennende retter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.