Élan bourguignon eller boeuf bourguignon med elg er en nydelig rett, som er supert å servere til mange. Jeg lager ofte en stor porsjon og fryser ned det som blir til overs, til senere bruk.
225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.
Élan bourguignon:
1,5 kg renskåret elg høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger
Litt smør og olje til steking
3 finhakkede hvitløksfedd
3 gulrøtter i jevne biter
2 grovhakkede løk
3 ss tomatpuré
3 timiankvister
2 laurbærblader
3 ss hvetemel
3 dl oksekraft (ev. vann og fond/buljong)
1 flaske fruktig rødvin
450 g delikatesseløk
450 g skivet sjampinjong (eller små hele)
Salt og pepper
Brun maisennajevner
Fersk persille eller timian
Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).
Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres løk, 3 hvitløksfedd og gulrøtter i jevne biter. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøtt og bacon tilbake i gryten, dryss over hvetemel, rør godt og tilsett oksekraft og rødvin.
Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.
Stek delikatesseløk og 450 g sjampinjong gyllent i litt smør i en stekepanne, før du legger det over i gryten og lar alt trekke videre til løken er mør.
Smak til med salt og pepper om nødvendig og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell potetene, kok dem møre i usaltet vann, hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré, før du smaker til med salt og pepper.
Servere élan bourguignon med potetmos og et dryss friske urter.
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med vilt HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.