Eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker er en dessert som tar litt tid å tilberede, men den er verdt det.
Karamelliserte nøtter:
2 dl sukker
4 dl grovhakka nøtter, f.eks. eb blanding av valnøtter, mandler, pistasjnøtter og hasselnøtter
1 klype finknust flaksalt
Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.
Vaniljeis:
Vaniljeis kan selvfølgelig kjøpes ferdig, men den du lager selv smaker aller best.
2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)
5 dl melk
3 dl fløte
6 eggeplommer
200 g sukker
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør vaniljeisen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Urtesukker:
100 g sukker
1/2 lime, kun skallet, finrevet
2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte)
Urtesukkeret lages ved å kjøre sukker, finrevet limeskall friske urter i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.
Rabarbra- og eplepai:
Start med crumbelen:
200 g sukker
200 g smør
200 g mel
Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.
Rabarbra- og eplekompotten:
500 rabarbra, i 1 cm biter
1 1/2 dl sukker
2 ss smør
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
6 epler, skrelt, kjernehus fjernet og delt i terninger
Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel, rabarbra og eple. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.
Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.
Server eple og rabarbrapai med vaniljeis, karamelliserte nøtter og urtesukker og pynt gjerne med friske bær.
Du finner flere oppskrifter med rabarbra HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.