Mauritanias uavhengighetsdag

Mauritanias uavhengighetsdag markeres 28. november hvert år, som en feiring av frigjøringen fra Frankrike i 1960. Mauritanias mattradisjoner er påvirket av arabiske tradisjoner. Berberenes tradisjoner og flere av de afrikanske landene har også hatt sin påvirkning, siden Mauritanerne har levd som nomader og flyttet rundt i Sahara i campingvogner. Det har gjort at de harFortsett å lese "Mauritanias uavhengighetsdag"

Sitronkrempaidagen

Sitronkrempaidagen er i dag, men jeg har ikke denne paien på bloggen. Jeg har derimot en nydelig sitronkrem, som kan brukes på brødskiva, til kaker, dessert og sikkert mye mer også. Du finner oppskrift på sitronkrem her.

Niku no Hi

Niku no Hi (kjøttdagen) markeres i Japan 29. november hvert år. Japan har stolte kjøttradisjoner og masserer faktisk storferasen wagyu, daglig, for at kjøttkvaliteten skal bli optimal. Det ligger mange velsmakende matretter fra Japan på bloggen, både med og uten kjøtt. Sjekk HER.     Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan duFortsett å lese "Niku no Hi"

Kålrulettens dag

Kålrulettens dag (kåldolmens dag) feires i Sverige i dag. Den feires på dødsdagen til Karl XII og er i følge foreningen "Kåldolmens venner" en påminnelse om at svensk kultur alltid har hatt utveksling med andre kulturer. Opprinnelsen til denne retten er trolig at Karl XII henta med seg retten hjem fra Tyrkia på 1600-tallet. HeldigvisFortsett å lese "Kålrulettens dag"

Jemens uavhengighetsdag

Jemens uavhengighetsdag feires 30. november hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1967. Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smaksatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kystenFortsett å lese "Jemens uavhengighetsdag"

Barbados feirer sin frigjøringsdag

Barbados feirer sin frigjøringsdag 30. november hvert år, til minne om løsrivelsen fra Storbritannia i 1966. Den karibiske øyas mattradisjoner har mye til felles med de andre karibiske landene, med smaker fra India, Storbritannia, Afrika og Irland. Du finner spennende oppskrifter på både mat og drikke fra Karibia her.   Om du vil abonnere påFortsett å lese "Barbados feirer sin frigjøringsdag"

Romanias uavhengighetsdag

Romanias uavhengighetsdag feires 1. desember, etter at datoen har blitt endret flere ganger  tidligere. De feirer at Transylvania, Banat, Crisana og Maramures sluttet seg til Romania, 1. desember i 1918. Dagen er preget av patriotisme og består av en nasjonal militærparade, flaggheising og bordene bugner av deilig mat. Det mest spesielle med rumensk mat erFortsett å lese "Romanias uavhengighetsdag"

Laos’ nasjonaldag

Laos' nasjonaldag feires 2. desember hvert år, til minne om fra frigjøringen fra Japan i 1954. Laos’ mattradisjoner er fargerik og smaksrik og de bruker mye ris, kokos, urter og ferske grønnsaker. Kylling, and, svin, biff, vannbøffel og vilt fra jungelen er mye spist. De spiser også en god del fisk og reker. Av fruktFortsett å lese "Laos’ nasjonaldag"

Thailands nasjonaldag

Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember. I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. De bruker mindre av de sterke krydderne, og mer friske urter. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri av langvarig. I stedetFortsett å lese "Thailands nasjonaldag"

Finlands nasjonaldag

Finland feirer sin nasjonaldag til minne om uavhengighetsproklamasjonen i 1917. De har ingen stor feiring, men flaggene heises og klokken seks på kvelden tenner man to lys i vinduene. Dette er en skikk som går langt tilbake i tiden og symbolisere den finske identiteten knyttet til dagen. De finske mattradisjonene ligner de norske med myeFortsett å lese "Finlands nasjonaldag"

Browniedagen

Browniedagen markeres i Australia i dag. Brownies er en av favorittkakene mine og finnes i mange varianter. Du finner flere varierte og velsmakende oppskrifter på brownies HER.     Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følgeFortsett å lese "Browniedagen"

Fandens fødselsdag

Fandens fødselsdag er etter tradisjonen et humoristisk navn på datoene 11. juni og 11. desember, da renter av pantelån forfalt. Den gamle skikken med å fastsette terminene til disse to datoene er etter hvert blitt borte. Siden jeg har en matrett som på norsk betyr "djevelens spagetti" på bloggen, tenkte jeg den kunne passe godtFortsett å lese "Fandens fødselsdag"

Kenyas uavhengighetsdag

Kenyas uavhengighetsdag (Jamhuri Day) markeres 12. desember hvert år, som en feiring av frigjøringen fra Storbritannia i 1963. Kenya har en variert matkultur. Kenyanerne spiser mettende mat som poteter, ris og ikke minst ugali (grøt laget av maismel). Ugalin, ris eller potet spises med kylling, biff, geit, grønnsaksgryter, bønner, sukuma wiki (grønnkål). Du finner oppskrifterFortsett å lese "Kenyas uavhengighetsdag"

Luciadagen

Luciadagen eller lussimesse er en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den sicilianske martyren den hellige Lucia. I Norge markeres den mest i barnehager, med Luciaopptog og baking av lussekatter. Du finner oppskrift på lussekatter her.

Iskrem- og fiolindagen i USA

Iskrem og fiolin er en merkelig kombinasjon til en matdag, men om du setter på vakker fiolinmusikk og krøller deg sammen i godstolen med litt hjemmelaget iskrem, føles det ganske riktig likevel. I dag kommer jeg til å friste med yoghurtis og du finner oppskriften her. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kanFortsett å lese "Iskrem- og fiolindagen i USA"

Saint Lucias nasjonaldag

Saint Lucias nasjonaldag (karibisk øystat) feires 13. desember hvert år, og sammenfaller med vår Luciafeiring. Karibisk mat er en fusjon av afrikansk, kreolsk, Cajun, amerindisk, europeisk, latinamerikansk, indisk , sørasiatisk, Midtøsten og kinesisk. Disse tradisjonene ble brakt fra mange forskjellige land da de kom til Karibia. I tillegg har befolkningen laget stiler som er unikeFortsett å lese "Saint Lucias nasjonaldag"

Bahrains nasjonaldag

Bahrain er kanskje ikke så kjent for de fleste, men de er et monarki i Midtøsten og består av to øygrupper utenfor Den arabiske halvøy og Saudi-Arabia. Bahrain ble selvstendig i 1971. I Bahrain spises det mye fisk, kjøtt, ris og dadler. Nasjonalretten er machboos, som er en risrett, som serveres med fisk eller kjøtt.Fortsett å lese "Bahrains nasjonaldag"

Kasakhstans uavhengighetsdag

Kasakhstans uavhengighetsdag feires 16. desember hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991. Hvis 16. desember er en lørdag eller søndag, har de også fridag følgende mandag. Kasakhstan har mattradisjoner hvor kjøtt er en vesentlig ingrediens. Fåre- og hestekjøtt, er de vanligste kjøttslagene og de bruker mye melkeprodukter. Matlagingstradisjonene er sterkt påvirketFortsett å lese "Kasakhstans uavhengighetsdag"

Bhutans nasjonaldag

Bhutans nasjonaldag feires 17. desember hvert år, til minne om kroningen av den første kongen av Bhutan, Ugyen Wangchuck, i 1907. Bhutans mattradisjoner er sterkt påvirket av indiske og kinesiske tradisjoner. De spiser mue ris, dumplings og nudler. Av kjøtt, spises det biff, kylling, svin, yak og geit. Blant buddhistene er det populært med vegetarmat.Fortsett å lese "Bhutans nasjonaldag"

Stiltondagen i Storbritannia

Stilton er en britisk ost, som produseres i to varianter, blå og hvit. Begge har fått status som beskyttet av EU-kommisjonen, og dette gjør at kun ost produsert i de tre fylkene Derbyshire, Leicestershire og Nottinghamshire kan kalles Stilton. Blå Stilton med portvin, som selges på Meny rett før jul hvert år, er min absolutte favorittostFortsett å lese "Stiltondagen i Storbritannia"

Hamburgerdagen

Hamburgerdagen markeres i USA i dag. Hamburgere ble visst nok oppfunnet av Fletcher Davis fra Texas, USA. På 1880-tallet serverte han en "burger" av stekt kjøttdeig med sennep og løk mellom to brødskiver, med en sylteagurk som tilbehør, som en lunsjrett. Hamburger kan være alt fra de tørre, triste du får kjøpt i frysedisken, tilFortsett å lese "Hamburgerdagen"

Julaften

Dette er en av de koseligste dagene i året, hos oss og vi starter med mølje med øl og akevitt klokka 12.00. Middagen, som er ribbe med mediskter og surkål, serveres i kveldinga. Da jeg var yngre var alltid middagen klokka fem, men det er vi ikke så nøye på lenger, siden alle pleier åFortsett å lese "Julaften"