Færøysk eplekake smaker fantastisk godt. Det er ikke så vanlig med færøysk mat i Norge, men denne eplekaken kan gjøres mer lettvinn ved å kjøpe noen av elementene ferdige. Du kan gjerne bytte ut hjemmelagde marengsbunner og karamellsausen med ferdigkjøpt, om du har dårlig tid. Det smaker selvfølgelig best med hjemmelaget. Siden både marengsbunnene og karamellsausen er søte, skal det ikke være sukker i fyllet. Det gjør at kaken fremstår både som søt, frisk og harmonisk.
Marengsbunner:
5 eggehviter
1/4 teskje salt
300 g sukker
1 ts maisenna
1 ts 5 % eddik
Sett stekeovnen på 110 grader.
Pisk eggehviter og salt på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsettes sukkeret litt av gangen samt maisenna og eddik. Pisk til du har en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst.
Finn frem to bakeplater og legg på bakepapir. Bunnene skal være 24 cm i diameter, så legg på en tallerken i passe størrelse og tegn omriss etter den. Kanten rundt kan gjerne være litt høyere enn resten av bunnen. Hell marengsen i en sprøytepose med stjerneformet tip. Sprøyt den ytterste kanten og jobb deg innover.
Skru ned varmen til 100 grader og sett bunnene i ovnen. Stekes i ca. 1,5 time til bunnene er sprø og tørre. Skru av ovnen og la bunnene stå i stekeovnen til de er helt avkjølt, gjerne over natten.
Karamellsaus:
1 dl kremfløte
60 g melis
3 ss mørk sirup
1 spiseskje vaniljesukker
Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke uten lokk til du får ønsket konsistens. Det tar ca. 20 – 30 minutter og husk å rør av og til. Karamellen er ferdig når den er gyllenbrun og den har en passe tykk konsistens. Hell karamellsausen på et rent glass når den er ferdig.
Fyll:
4 grønne epler
4,5 dl creme fraiche
3 dl fløte
1 ts vaniljesukker
Visp fløten stiv, skrell eplene og del dem i små terninger. Rør alle ingrediensene forsiktig sammen.
Legg første marengsbunn på et fat. Bre halvparten av fyllet over. Legg på den andre bunnen og bre resten av fyllet utover. Risle karamellsausen over.
Kaken kan være som den er, eller pynt den med noe du har lyst på, for eksempel spiselige blomser eller friske bær.
Du finner oppskrift på flere velsmakende eplekaker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.