Det franske kjøkken er verdensberømt og en ispirasjon for restauranter og kokkeskoler over hele verden. Råvarene er en nesten uendelig variasjon av kjøtt, fisk, skalldyr, ost, bakverk, grønnsaker og vin.
Frankrike og fransk er utgangspunktet for mange teknikker, utstyr og matord. Teknikker og språk på mange restaurantkjøkken over hele verden er preget av det franske utgangspunktet.
Oppskrifter fra Frankrike:
- Aioli
- Aioligratinert hummer
- Andebryst med konjakk- og peppersaus
- Annapoteter
- Baguetter
- Banansufflé
- Béarnaisesaus
- Bloody Mary
- Blue lagoon
- Boeuf bourguignon
- Bønneragu
- Bretagnesaus
- Brioche pølsebrød
- Briocheburgerbrød
- Clafoutis
- Clotildes ovnsbakte poteter
- Crème brûlée
- Djevelegg
- Domino pommes dauphinoise
- Dorade fra Sør-Europa
- Dorade med middelhavstilbehør
- Estragonkylling med nydelig saus
- Fersk tunfiskbiff
- Filopakket fiken med chèvre
- Fint grytebrød
- Fløtegratinerte poteter
- Fløtegratinerte poteter
- Fløtegratinerte poteter med løk
- Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
- Fransk svinestek
- Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter
- Franske makroner med kanel
- Franske makroner med lakris – uten fargestoffer
- Franske makroner med salt karamell
- French 75
- Frokostomelett
- Galettes
- Gratinert hummer – hummer thermidor
- Gratinert løksuppe
- Gratinerte blåskjell
- Gratinerte krepsehaler
- Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
- Grønt beist
- Helstekt kalvefilet med konjakk- og cavasaus og pommes frites
- Hjerteskjell
- Høne i vin – skulle vært coq au vin
- Hvalgryte med potetmos
- Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus
- Innbakt kyllinglårfilet med duchessepoteter og blåskimmelsaus
- Jordbærcoulis
- Kalv- og lammegryte
- Kalvefilet med bearnaisesaus og båtpoteter
- Kaperssmør
- Kir Royale
- Kje på fransk vis
- Konjakk- og soppsaus
- Kremet gratinert løksuppe
- Kylling cacciatore
- Kylling Florentine med pastaskruer
- Kylling Florentine med risoni
- Kylling i kremet soppsaus med druer
- Kylling i sennepssaus
- Kylling Marengo
- Kyllingfilet med bretagnesaus
- Kyllingfilet med konjakk- og peppersaus
- Kyllinglår fylt med hvitløkskrem
- Laks med pastis- og kjørvelsaus
- Laks med sennepssaus
- Lam som ved Middelhavet
- Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus
- Langtidsstekt lammestek med appelsinsaus
- Leverpostei – paté
- Løksuppe med focaccia
- Luftig og kjempegod loff
- Mammas waldorfsalat
- Moules frites
- Moules frites – blåskjell med pommes frites
- Mousselinegratinerte krepsehaler
- Oksefilet med ratatoille og lettvinn saus
- Olivenbrød
- Olivenbrød med urter og soltørka tomater
- Omelett med tomater og oliven
- Ostesufflé
- Ovnsbakt dorade
- Pære Belle-Hélène
- Pære- og blåskimmelgratinert hummer
- Pæremartini med hylleblomst
- Parmesangratinert hummer
- Pasta med fersk tunfisk
- Pasta med knivskjell
- Pasta med kylling og kantareller i rosépeppersaus
- Perfekt potetpuré
- Pickles
- Pickles er mer enn sylteagurk
- Pikekyss
- Pizza med biff og bearnaise
- Plommeclafoutis
- Pommes boulangere
- Pommes frites
- Pommes noisettes
- Porchette med fløtegratinerte poteter
- Potetmos
- Potetsalat med middelhavssmak
- Provencalsk gryte
- Raclette
- Rotgrønnsaker julienne
- Rundstykker med oliven og soltørket tomat
- Sauterte poteter
- Sjokolade- og chilifondant
- Sjokoladefondant med Baileys
- Sjokoladeterrin
- Skogsbærcoulis
- Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
- Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør
- Soltørka tomat- og olivenbrød
- Soppomelett
- Spagetti med hjerteskjell
- Spagetti med hummer
- Spekefat med middelhavssmaker
- Spennende fiskesaus med Pastis
- Suppebrød med potet
- T-benstek med pommes boulangere og bretagnesaus
- Tartarsaus – remulade – en lettvinn og veldig god variant
- Tarte flambée
- Tarte tartin med sjalottløk
- Tartiflette
- Tomatcouscous
- Tunfisk med kremet kaperssaus
- Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter
- Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata
- Tunfisk som i Nice
- Vaniljeknuter
- Vaniljesaus
- Wallis blue