Hainanesisk kyllingris

Hainanesisk kyllingris (Hainanese chicken rice) er opprinnelig fra Hainan i sørlige Kina, men har spredd seg til mange av landene i Sør-Øst Asia og retten er faktisk en av nasjonalrettene til Singapore. Oppskriften er passe til 6 personer. Om du ikke vil bruke hel kylling, kan du bruke kyllinglårfileter i stedet. Det fine med denne retten, er at hver enkelt selv kan bestemme styrken ved å kombinere sausene etter egen smak og gane.

Kyllingen:

1,5 kg hel kylling

Salt

10 cm fersk ingefær, skrelt og kuttet 1 cm skiver

1 bunt fersk vårløk

4 l  kaldt vann, eller til det dekker kyllingen

2 ss sesamolje

Skyll og tørk kyllingen med papirhåndklær. Skjær av overflødig fett fra kyllingen og legg det til side til senere. Krydre kyllingen rikelig med salt, fyll kyllingen med ingefærskiver og vårløk.

Legg kyllingen i en passe stor kjele, Fyll opp med kaldt vann, så det dekker. Kok opp og la den koke under lokk i ca. 30 minutter, eller til kyllingens kjernetemperatur er 75 grader. Ta ut kyllingen, sil kraften og spar den til senere. Legg kyllingen i isbad i 5 minutter for å stoppe kokeprosessen og for å holde kyllingskinnet spenstig. Kast ingefæren og vårløken. Når kyllingen er avkjølt, tørk den med papirhåndklær og gni den inn med sesamolje, så den ikke tørker ut.

Chilisaus:

2 ss sambal

2 ss sriracha

1 ss hvitløk, finhakket

1 ss frisk ingefær, finhakket

2 ts sukker

1 ss limejuice

2 ss kyllingkraft

Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.

Ingefær- og hvitløkssaus:

2 ss fersk ingefær, revet

2 ss hvitløk, finhakket

3 ss peanøttolje

1 ss riseddik

Salt

Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle, smak til med salt og sett til side.

Soya dipsaus:

1/4 av den stekte kyllingfett, hvitløk- og ingefærblandingen fra risen

1 ss østerssaus

3 ss mørk søt soyasaus

1 ss lett soyasaus

2 ss kyllingkraft

Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.

Hainanesisk ris:

60 ml sesamolje

2 ss kyllingfett, hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss frisk ingefær, finhakket

1 ts salt

4 dl jasminris, skylt og drenert

7-8 dl kyllingkraft, fra kokingen

Varm sesamoljen over middels høy varme i en gryte. Tilsett kyllingfettet, hvitløk, ingefær og salt, og brun det på middels varme i ca. 10 minutter. Pass på at det ikke blir brent.
Ta ut 1/4 av den stekte hvitløksblandingen og sett til side. Rør deretter risen sammen med 3/4 av den stekte hvitløksblandingen og la det frese under omrøring i 3 minutter. Hell i 7 dl av kraften og kok etter anvisning på pakken. Om det er for lite væske, tilsett mer kraft.

Hainanesisk kyllingris
Hainanesisk kyllingris
Tilbehør og montering:

2 agurker
1 potte fersk koriander

Mens risen koker, skjærer du agurk i skiver og det er smart å bruke ostehøvel eller ev. rotskreller til dette. Rør inn kraft i soya dippsausen og i chilisausen og skjær opp kyllingen.

Hainanesisk kylling serveres med ris, dipsauser, skivede agurker og fersk koriander.

Hainanesisk kyllingris
Hainanesisk kyllingris

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese