Helstekt gås er en delikatesse, som vi ikke spiser så ofte. Gås er fet, men den mister mye av fettet under steking og det gjør at det må beregnes mye gåsekjøtt per person. Ca. 5 kg på 6 personer er ganske passe. Jeg liker å langtidssteke gåsa og det fine med at den er så fet, er at den ikke blir så lett tørr som f.eks. kalkun. Når den står i ovnen, har den ikke behov for mye pass, og du kan bruke tiden på de andre forberedelsene.
Skjær av vingene på gåsa, ta ut innmaten og fjern litt av fettet i buken. Skyll og tørk av gåsa innvendig og utvendig og krydre den med salt og pepper.
Stuffing:
1 pose fersk tranebær
3 epler, skrelt og delt i terninger
3 friske fiken delt i 8
10 tørkede fiken, delt i 4
1 potte timian, finhakket
1 ts. five spice
2 rødløk, finhakket
1 ts. pepper
1 ts. salt
Rør alt sammen og fyll det i gåsa og sy sammen med kjøkkentråd, så stuffingen ikke faller ut.
Legg gåsa på rist over langpanna og sett den lavt i ovnen på 120 grader i 8 timer. Om den begynner å bli for brun, kan du legge over en bit aluminiumsfolie.
Ta ut gåsa og la den hvile i 30 minutter, før du deler den opp.
Potetene:
1 kg mandelpoteter
3 ss sukker
½ dl gåsefett
salt
pepper
Damp potetene til de er nesten møre, før du heller av vannet, og skreller dem. Smelt sukker og gåsefett i en stekepanne på middels varme, til sukkeret er brunt. Legg i potetene og vend dem i sukkerblandingen, til de har fått brun, fin farge og er dekket av karamell. Dryss over salt og pepper og server.
Rødvin- og portvinssaus:
Vinger og innmat
2 finhakkede rødløk
5 ss kyllingfond
2 dl rødvin
2 dl portvin
1 laurbærblad
1 ts HP saus
Ca. 1/2 dl solbærsirup
1 ts worcestersaus
Salt og pepper
Ca. 50 g smør
Brun vinger og innmat i det fettet som smelter ut. Tilsett rødløk, og brun det i et par minutter til. Tilsett rødvin, portvin og laurbærblad og hell over vann så det dekker. La kraften småputre et par timer, før du siler av kraften og koker den inn kraften til 4 dl. Tilsett kyllingfond, HP saus, worcestersaus og solbærsirup til smaken blir rund og fin. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsettes sausen smør og varmes opp, uten at det koker. Smøret gjør sausen blank og lekker.
Server helstekt gås med stuffingen, sausen og ønskede grønnsaker. Jeg har brukt smørdampede bønner og rosenkål, men det er også godt med rødkål, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.