Høne i vin smaker deilig og er enda bedre neste dag, når smakene har satt seg.
Jeg ville lage egentlig lage coq au vin, som uttales «kokk å væ», men det er helt umulig å få tak i hane, så jeg tenkte i disse likestilingsdager, at høne er minst like bra – og det ble det. Vinen jeg brukte er en fruktig pinot noir, men du kan bruke en annen grei drikkevin også.
1 høne på 2 kg
300 g bacon i terninger
1 dl mel
Salt og pepper
2 dl cognac
2 fl. rødvin
8 strimlede sjalottløk
4 fedd finhakket hvitløk
3 laurbærblader
14 hele pepperkorn
2 kvister timian
200 g sopp i skiver
2 persillerøtter i terninger
4 gulrøtter i terninger
1 strimlet purre
1 liten boks tomatpuré
Del høna i biter:
Skjær av lårene og vingene, del lårene i to og skjær resten av høna i seks biter. Kjøttet skal sitte på beina.
Høne i vin elle coq au vin:
Brun bacon i smør i en stekepanne, legg det over i en stor gryte, men la smøret ligge igjen i panna.
Bland mel, salt og pepper på en tallerken. Snu hønebitene i melet og stek dem så de får god farge i smørrestene etter baconet. Legg hønebitene over i gryta. Kok ut stekepanna med cognac og hell dette også over i gryta, sammen med rødvin. Tilsett sjalottløk, hvitløk, laurbærblader, pepperkorn, timian, sopp, persillerot, gulrøtter, 1 purre og tomatpuré.
La det koke i minst 3 timer og server høne i vin med godt brød eller potetmos.
Du finner oppskrift på baguetter her
og en perfekt potetmos her
Du finner flere fristende og velsmakende, både velkjente og mer spennende matretter fra Frankrike her.