Hvalgryte med potetmos er hvalkjøtt i en deilig, smaksrik, jevnet kraft. Det er viktig at kjøttet får koke så lenge at kjøttet blir mørt.
1,5 kg renskåret hvalbiff i grove terninger
Litt smør og olje til steking
3 finhakkede hvitløksfedd
3 gulrøtter i jevne biter
2 grovhakkede løk
400 g skivet sjampinjong (eller små hele)
3 ss tomatpuré
3 timiankvister
2 laurbærblader
1/2 purre i strimler
1 l oksekraft (ev. vann og fond/buljong)
4 dl hvitvin
Salt og pepper
Brun maisennajevner
Fersk persille eller timian
Fremgangsmåte:
Brun kjøttet i smør i en tykkbunnet gryte i flere omganger, så det får en fin stekeskorpe. Ta alt kjøttet ut av gryten og fres sopp, løk og hvitløk, til løken er gyllen. Tilsett tomatpuré, timiankvister og laurbærblader. Legg kjøttet tilbake i gryten, rør godt og tilsett oksekraft og vin. Kok opp under omrøring, legg på lokk og la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. Tilsett gulrot og purre og kok videre, med lokket sittende litt løst (halvveis) på den siste halvtimen. Smak til med salt og pepper og rør i litt brun maisennajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.
Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.
Du finner flere oppskrifter med hval her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.