Hvilken ris til hva

Hvilken ris til hva slags formål kan være litt forvirrende. Det finnes mer enn 40.000 varianter av ris. De fleste får du ikke kjøpt i Norge, men her finner du en oversikt over noen av dem:

Type risBrukLand/områdeOppskrifter
ArboriorisRisotto/paellaDenne typen ris har et høyere stivelsesinnhold enn de fleste andre. Den tåler lang koketid uten å bli til grøt.Italia/SpaniaLink
BasmatirisPilaff, tilbehør til curryretter og til europeisk matAromatisk, hvit ris med lange, slanke korn og en nøtteaktig smak. De lange basmatikornene atskilt fra hverandre når de er riktig tilberedt. Dette resulterer i en spesielt lett og luftig rett.India, Pakistan og HimalayaLink
BombarisPaellaKortkornet og perlelignende i utseende og kan absorbere vann (og smak) som ingen andre risvarianter uten å bli grøtaktig.De østlige delene av SpaniaLink
Brun risEt sunt alternativ til hvit ris i mange middagsretterBrun ris er fullkornsris som inneholder kli og kime. Det gjør at den er en bedre kilde til fiber, magnesium, fosfor og kalium. Smaken er litt rikere og mer nøtteaktig en hvit ris.Kina
CalroserisSushi, wok og risboller, eller til og med som en enkel siderett.En mellomkornet ris med en spesielt mild smak. På grunn av sin kornlengde og relativt høye stivelsesinnhold, blir den litt myk og klissete når den kokes.California, USA
CaranaroliRisottoCaranaroli er en medium lang, rundkornet ris. I tillegg til å absorbere væske og smak svært godt holder den bedre på formen enn arborio. Ofte betegnes caranaroli som ”Super Fino” eller kongen av ris.ItaliaLink
CarolinarisPilafDette er den fjerne fetteren til jasmin- og basmatiris, men med mindre av den nøtteaktige smaken. Kornene er minst fire ganger så lange som de er brede.Carolina, USALink
GrøtrisGrøt og puddingerGrøtris er hvit, polert og rundkornet ris som kleber når den kokes. Den er dårlig egnet som tilbehør til middag.Japan
HurtigrisDiv. retter når du har dårlig tidHurtigris eller snarkokt ris er forkokt og trenger gjerne ikke mer enn fem minutters koking. Hurtigris finnes som middagsris, grøtris og noen av de spesielle ristypene.
JasminrisSør-Asiatisk mat, pilaff og som tilbehør til curryretterJasminris er en hvitkornet ris som har mye til felles med basmatiris, men har en mer klissete tekstur.Sørøst-Asia
RisoniMiddagsretter fra ItaliaRisoni er ikke ris, men en pasta, som ble laget for å kompensere for rismangel i Italia. Risoni er en kort pasta i samme form som ris og kokes “al dente”. Den har en større andel protein og fiber enn vanlig middagsris og er et smakfullt alternativ til ris.Italia
Sticky riceRisbaste desserter og søtsakerSticky rice er en hvit ris, som inneholder mer gluten enn alminnelig hvit ris. Den blir veldig klissete og klumpete ved koking og har også en mild sødme.Kina, Thailand, Myanmar, Vietnam og Kambodsja
SushirisSushi og sashimiSushiris er klebrig og har mye til felles med sticky rice.
Sushiris tilsettes riseddik og sukker for å gi en litt søt og syrlig smak. Den avkjøles og før den formes.
Japan
Svart risAllsidig, men har jordsmak som må tas hensyn tilSvart ris inneholder antocyaner, som er rik på antioksidanter.
Sør-Øst-Asia
VillrisKoker og smaker akkurat som vanlig ris, og kan brukes til det samme.Villris, kalles også manoomin, mnomen, Canada-ris, indisk ris eller vannhavre eller vannhavre. Det er egentlig ikke ris, men mørke, lange og spisse korn som kommer fra gress. Villris er kalorifattig og inneholder like mye fiber som brun ris, men fire ganger så mye protein og store mengder vitaminer og mineraler og antioksidanter.Nord-Amerika

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese