Belarus

Belarus’, (tidl. Hviterussland) mat er påvirket av to hovedfaktorer, det lokale jordbruket og påvirkning fra nabolandene. De nasjonale kulinariske tradisjonene vært en blanding av baltiske, slaviske, jødiske og tyske retter.

De bruker mye kål, rotgrønnsaker, agurk, løk og hvitløk. Belgfrukter, korn, sopp, frukt og bær spises det også mye av. Karve, koriander, pepperrot, calamus, sennep og einer er mye brukt krydder.

Poteter har en spesiell plass i det hviterussiske kjøkken og brukes i mange retter, f.eks. draniki, kolduny, pyzy, potetpølse, kletski og babka.

Kjøtt har ikke alltid vært like tilgjengelig og ble vanligvis kun servert ved festlige anledninger. Svin, får, storfe, fjærfe og vilt er mest spist.
Siden Belarus ikke har kystlinje, kommer det meste av fisken fra innsjøer og elver (suter, stør, gjedde, ålekvabbe, brasme, ål, ørret, abbor, karpe).

De bruker mye meieriprodukter som ost, rømme og smør.

Brødene fra Belarus er tungt og er litt syrlig og i gamle oppskrifter ble det brukt mye karve, linfrø og solsikkefrø.