Juksesodd er en enkel hverdagsvariant av trøndersodd. Ekte sodd er festmat i Trøndelag og serveres tradisjonelt til alle livets store begivenheter. Sodd laget fra bunnen er tidkrevende, så jeg har laget en enkel hverdagsvariant. Den kan ikke kalles trøndersodd, men smaker ganske likt og er rask å tilberede. Den smaker også mye bedre enn det du får kjøpt på boks.
Kjøttbollene:
400 g lammedeig
1 ss salt
1 ss potetmel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt muskat
1 ts pepper
2 dl fløte
Elt alle ingrediensene godt sammen og sett kaldt til du skal lage bollene.
Sodd:
2 ss smør
2 løk, finhakket
1 ss kyllingfond
1 ss grønnsaksfond
2 l vann
5 gulrøtter i terninger
400 g potet i terninger
1/2 purre, finstrimlet
1 bunt bladpersille, finhakket
Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokt.
Form deigen til små, runde kjøttboller med en teskje og legg dem i kraften. La bollene trekke i 10-12 minutter, til de er gjennomkokte. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.
Server sodd med skjenning eller et annet godt flatbrød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.