- 1. juledag – den koseligste dagen i julaJulaften er hyggelig, men 1. juledag er for meg den aller beste dagen i jula. Vi spiser julefrokost fra klokken 12,Fortsett å lese “1. juledag – den koseligste dagen i jula”
- AkevittsildAkevittsild er godt, selv om du ikke liker akevitt også og den er nok faren min sin favorittsild. Jeg tror alleFortsett å lese “Akevittsild”
- Amaretti al limoneAmaretti al limone er myke og velduftende kjeks fra Italia. De har en deilig mild sitronsmak og det er vanskelig åFortsett å lese “Amaretti al limone”
- Andebryst sous vide med portvinssausAndebryst sous vide gir et perfekt resultat. Beregn 1/2 andebryst eller ca.150 – 200 g per person. Oppskriften er beregnet tilFortsett å lese “Andebryst sous vide med portvinssaus”
- BerlinerkranserBerlinerkranser er tradisjonsrike kaker og ett av de sju slagene til jul. De kan gjerne brukes som sprøtt tilbehør til enFortsett å lese “Berlinerkranser”
- CabaretCabaret er en gammel, god matrett, som jeg lager av og til, enten til koldtbord, eller til julefrokosten. Den kan varieresFortsett å lese “Cabaret”
- Den beste dagen i jula – 1. juledag1. juledag er den beste dagen i jula, synes jeg. Vi setter oss til frokostbordet kl. 12.00 og der blir viFortsett å lese “Den beste dagen i jula – 1. juledag”
- Dronning MaudfromasjDronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vilFortsett å lese “Dronning Maudfromasj”
- Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger ossFørste juledag er en fin dag. Alle juleforberedelsene er over og det er tid for å kose seg. Vi har tradisjonFortsett å lese “Første juledag – julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss”
- Første juledag spiser vi lang julefrokostFørste juledag spiser vi lang julefrokost, med masse deilig mat og alle som kan krype og gå er invitert. Jeg harFortsett å lese “Første juledag spiser vi lang julefrokost”
- Gammeldags fruktkakeGammeldags fruktkake er en saftig kake som moren min baker til jul, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. KakenFortsett å lese “Gammeldags fruktkake”
- GoroGoro er en av de aller eldste julekakene og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatetFortsett å lese “Goro”
- Hjemmelaget pølse med rødkålHjemmelaget pølse med rødkål smaker helt fantastisk, men du kan bruke ferdig pølse også, men da anbefaler jeg den grove varianten.Fortsett å lese “Hjemmelaget pølse med rødkål”
- Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslittHvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt finnes det flere svar på og det enkleste er å bliFortsett å lese “Hvordan forberede julen så du ikke møter julekvelden helt utslitt”
- Juledessert med sirupssnipperJuledessert med sirupssnipper smaker godt og er en fin måte å bli kvitt litt av julekakene på. Jeg har brukt sirupssnipper,Fortsett å lese “Juledessert med sirupssnipper”
- JulegløggsildJulegløggsild er kjempeenkel å lage og smaker veldig godt til julefrokosten. Husk å beregne tid til at smakene skal få sattFortsett å lese “Julegløggsild”
- JulepølserJulepølser får du kjøpt i flere varianter, men ingen av dem er så gode, som hjemmelagde. Jeg lager julepølser i godFortsett å lese “Julepølser”
- JulerødkålJulerødkål er spesielt tilpasset julens måltider, med et hint av julekrydder. Den er super til ribbe, and, kalkun og andre retterFortsett å lese “Julerødkål”
- Kabaret eller aspikKabaret er en av barndommens festretter. Den sto alltid på koldtbordet og jeg synes den fortsatt smaker godt, med hjemmelaget tartarsausFortsett å lese “Kabaret eller aspik”
- Kalkun med deilig stuffingKalkun spises kun av 3 % av den norske befolkningen på julaften, men i romjula (48 %) og på nyttårsaften (32Fortsett å lese “Kalkun med deilig stuffing”
- Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærerKalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokt pære er en velsmakende selskapsrett, som er enkel å servere til mange. Det smaker godt medFortsett å lese “Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer”
- Kålrabistappe – kålrotstappeKålrabistappe – kålrotstappe er tradisjonelt tilbehør til mange slags middagsretter. 1 stor kålrot i terninger 2 gulrøtter i terninger 1 øse kraft,Fortsett å lese “Kålrabistappe – kålrotstappe”
- Karamellkaker – den deilige broren til havreflarnKaramellkaker kan ligne litt på havreflarn, men jeg synes de smaker mye bedre. Dette er en av de eldste småkakene iFortsett å lese “Karamellkaker – den deilige broren til havreflarn”
- KarrisildKarrisild fås kjøpt i matbutikken, men den er ikke i nærheten så god som den du lager selv. Jeg vanner alltid utFortsett å lese “Karrisild”
- Leverpostei – patéLeverpostei – paté smaker ekstra godt når du har laget den selv. Denne oppskriften ligner litt på mammas leverpostei, men jegFortsett å lese “Leverpostei – paté”
- Lussekatter og fylte lussebollerLussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ettFortsett å lese “Lussekatter og fylte lusseboller”
- LutefiskLutefisk er tradisjonsmat man enten elsker eller hater. Tilbehøret varierer fra familie til familie, men her er alt du trenger åFortsett å lese “Lutefisk”
- Måkeskitt eller vepsebolMåkeskitt eller vepsebol er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er ogsåFortsett å lese “Måkeskitt eller vepsebol”
- Mammas brune pinnerMammas brune pinner er en velsmakende og helt nødvendig del av vår juletradisjon. De passer godt på kakefatet, men også somFortsett å lese “Mammas brune pinner”
- Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesausMammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus smaker veldis godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen iFortsett å lese “Mammas kalkun med waldorfsalat og fløtesaus”
- Mammas waldorfsalatMammas waldorfsalat passer godt til mye forskjellig, f.eks. kokt skinke, kalkun, kylling roasbeef og grillmat. Waldorfsalat kommer opprinnelig fra USA, menFortsett å lese “Mammas waldorfsalat”
- MandelflarnMandelflarn smaker godt til jul. men er supre resten av året også, f.eks. som tilbehør til vaniljeis. Dette er oppskriften tilFortsett å lese “Mandelflarn”
- Mannen i husets julesildMannen i husets julesild smaker deilig av portvin og julekrydder, som vi kjenner fra den norske julebaksten. 6 kryddersildfileter 1 dlFortsett å lese “Mannen i husets julesild”
- Marsipanbrød med cocktailbærMarsipanbrød med cocktailbær er koselig å sette frem i julen. Det er hyggelig å lage det selv og barna kan joFortsett å lese “Marsipanbrød med cocktailbær”
- Marsipanbrød med nougatMarsipanbrød med nougat er koselig å sette frem i julen. Det er hyggelig å lage det selv og barna kan joFortsett å lese “Marsipanbrød med nougat”
- MedisterkakerMedisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid før julFortsett å lese “Medisterkaker”
- Mocktail av klementinMocktail av klementin er en alkoholfri drink og super for både store og små, om du har igjen klementiner etter julefeiringen.Fortsett å lese “Mocktail av klementin”
- Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaftenKlokken tolv på både julaften og nyttårsaften har familien vår spist mølje i mange generasjoner. Vi koker kraften på ribba ogFortsett å lese “Mølje – vår lunsj på julaften og nyttårsaften”
- Møljebrød – flatbrødMøljebrød – flatbrød smaker godt, ikke bare til mølje, men også til suppe, lapsaus etc. Oppskriften gir 60 brød 2,5 kgFortsett å lese “Møljebrød – flatbrød”
- NøttestekNøttestek er festmat for mange veganere og her er min variant. Tilbehøret kan varieres etter hva den skal brukes til, f.eks.Fortsett å lese “Nøttestek”
- OberstinnesildOberstinnesild er spesialiteten til stefaren min. Den passer perfekt på frokostbordet til jul og er veldig populær i vår familie. 5Fortsett å lese “Oberstinnesild”
- Oldebestas sild i det grønneOldebestas sild i det grønne er en gammel familieoppskrift og min absolutte yndlingssild. 8 spekesildfileter 2 dl majones 2 dl rømmeFortsett å lese “Oldebestas sild i det grønne”
- Ostekake med smak av julOstekake med smak av jul er litt jobb, men den er verdt jobben. Den smaker godt og om du er litt kunstnerisk,Fortsett å lese “Ostekake med smak av jul”
- PeanøttkakerPeanøttkaker smaker godt og er supre å lage sammen med barn, siden de er enkle å lage og det ikke erFortsett å lese “Peanøttkaker”
- PepperkakepalassPepperkakepalass er vel ikke det de fleste går for til jul og det normale ville være å lage et lite pepperkakehus.Fortsett å lese “Pepperkakepalass”
- PeppermyntekulerPeppermyntekuler smaker godt og kan fint lages med de minste barna. Jeg har rullet i strøssel som er sølv og hvit,Fortsett å lese “Peppermyntekuler”
- PepperrotsildPepperrotsild smaker friskt og godt og faller i smak hos de fleste. Om du aldri har lagd sild før, er denneFortsett å lese “Pepperrotsild”
- Perfekt ribbePerfekt ribbe er en litt spesiell utfordring hjemme hos oss. Jeg MÅ koke ribba, for å få mølje og mannen minFortsett å lese “Perfekt ribbe”
- Perfekt, hjemmelaget karamellpuddingKaramellpudding er en av mine favorittdesserter. Vi bruker den alltid på julaften og 1. juledag, men også til andre spesielle anledninger. OmFortsett å lese “Perfekt, hjemmelaget karamellpudding”
- Pickles er mer enn sylteagurkPickles er mer enn sylteagurk og smaker godt, både på brødskiva og til mange slags middagsretter, f.eks. julematen. Farmoren min lagdeFortsett å lese “Pickles er mer enn sylteagurk”
- Pinnekjøtt med en helt nydelig sausFor noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jegFortsett å lese “Pinnekjøtt med en helt nydelig saus”
- PinnekjøttsausPinnekjøttsausen, med sin sødme, smaker perfekt til pinnekjøtt. Den er også enkel å lage og gjør suksess hver gang, når viFortsett å lese “Pinnekjøttsaus”
- PortvinssildPortvinssild er et velsmakende innslag til julefrokoster og er morsomt å lage. Jeg lager minst ett nytt slag sild hvert år,Fortsett å lese “Portvinssild”
- PyttikalkunPyttikalkun er velsmakende restemat. Når jeg har stekt en helt kalkun, blir det alltid rester de kan brukes til mange slags retterFortsett å lese “Pyttikalkun”
- Ribbe – kokt, så du får møljekraftRibbe med medisterkaker, julepølse, sossiser, surkål og rødkål, er vår julemiddag. Ribba vår er kokt først, slik at vi får deiligFortsett å lese “Ribbe – kokt, så du får møljekraft”
- Ris à la MandeRis à la Mande er den danske broren til riskrem og den smaker mye bedre. Den har revet marsipan i stedetFortsett å lese “Ris à la Mande”
- RisbollerRisboller lages ofte med mørk sjokolade. Jeg er mer glad i lysere sjokolade, så denne oppskriften passer meg godt. Du kanFortsett å lese “Risboller”
- Riskrem med jordbærsausRiskrem med jordbærsaus hører julen til for mange av oss. Jeg lager alltid mer risgrøt enn jeg trenger og serverer detFortsett å lese “Riskrem med jordbærsaus”
- Rocky RoadRocky Road smaker så godt at du nesten ikke kan stoppe å spise, så jeg lager det bare når vi fortjenerFortsett å lese “Rocky Road”
Se innlegg for å abonnere på nettstedets nyhetsbrev.
- RødkålRødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten, medFortsett å lese “Rødkål”
- Rødkål i ovnenRødkål i ovnen smaker litt annerledes enn den vi pleier å bruke til julemiddagen og kålen har fortsatt litt tyggemotstand. JegFortsett å lese “Rødkål i ovnen”
- Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgeligRømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig, og det er ingen grunn til å kjøpe ferdig, når den er så enkel å lage selv.Fortsett å lese “Rømmegrøt – hjemmelaget selvfølgelig”
- Saftig og sprøtt valnøttbrødValnøttbrød smaker veldig godt. Denne oppskriften gir et saftig brød med knasende sprø skorpe. Jeg bruker det som tilbehør til f.eks. supper og lagerFortsett å lese “Saftig og sprøtt valnøttbrød”
- Saltet lammelårSaltet lammelår er en tradisjon fra Sørlandet og etter at moren min flyttet til Kristiansand for mange år siden, ble saltetFortsett å lese “Saltet lammelår”
- SandkakerSandkakene hører julen til og er en av de sju slagene. De kan spises som de er, eller fylles med f.eks.Fortsett å lese “Sandkaker”
- Sarah BernardMoren min lager alltid Sarah Bernard i langpanne til jul. Den smaker nydelig og den kan oppbevares i biter i fryseren,Fortsett å lese “Sarah Bernard”
- Sennepssild med grønne eplerSennepssild kan serveres som godt pålegg til julefrokosten, til koldtbord eller til sildebord. Om du ikke har funnet din yndlingssild enda,Fortsett å lese “Sennepssild med grønne epler”
- SildesalatSildesalat er enkelt å lage selv og det smaker mye bedre enn den du får kjøpt ferdig. Sildesalat smaker nydelig påFortsett å lese “Sildesalat”
- SildetallerkenSildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst- ogFortsett å lese “Sildetallerken”
- SirupssnipperSirupssnipper er en tradisjonsrik småkake og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul. DenFortsett å lese “Sirupssnipper”
- SolbærsildSolbærsild er noe helt nytt for meg, men jeg er veldig glad i solbær og regnet med at det måtte bliFortsett å lese “Solbærsild”
- Stuffing til kalkun – vår favorittstuffingDet finnes uendelig mange muligheter for stuffing til kalkun, men dette er vår favoritt. 500 g svinedeig 500 g kjøttdeig 2Fortsett å lese “Stuffing til kalkun – vår favorittstuffing”
- SurkålSurkål passer godt til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter og den er en viktig del av julemiddagen, om duFortsett å lese “Surkål”
- SursildSursild er kjent og kjært på mange norske frokostbord. Du kan kjøpe ferdig, men det er morsomt å lage sild selv,Fortsett å lese “Sursild”
- Svigermors smultringerSvigermors smultringer er verdens beste og det er selvfølgelig hennes oppskrift som brukes her i huset. Jeg oppbevarer dem i fryserenFortsett å lese “Svigermors smultringer”
- SylteSylte er et av favorittpåleggene mine og den hører helt klart til julefrokosten vår. Det er ganske morsomt å lage selvFortsett å lese “Sylte”
- Syltet laksSyltet laks er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og er veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett. 1Fortsett å lese “Syltet laks”
- TabascosildTabascosild er morsomt, raskt og enkelt å lage. Det eneste som tar tid er ventingen, men denne tiden kan brukes til masseFortsett å lese “Tabascosild”
- TacosildTacosild er lett å like og kan være barn og unges vei inn i sildens vidunderlige verden. 1 glass tomatsild 1Fortsett å lese “Tacosild”
- ThaisildThaisild er en av de nyere sildevariantene på frokostbordet i jula, hos oss. Det høres kanskje merkelig ut å blande sildFortsett å lese “Thaisild”
- Torsk og sandefjordsmør som julemiddagTorsk og sandefjordsmør som julemiddag er vanlig på Sørlandet. Siden bonusfaren min er fra Kristiansand, står torsk med sandefjorsmør på bordetFortsett å lese “Torsk og sandefjordsmør som julemiddag”
- Vaniljefromasj med brente mandler og friske bærVaniljefromasj med brente mandler og friske bær er en av favorittdessertene mine og den passer godt til litt finere anledninger. MestepartenFortsett å lese “Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær”
- Vaniljefromasj med eplekompott og sirupssnippVaniljefromasj med eplekompott og sirupssnipp er en super dessert med julekakerester. Jeg har brukt epler fra fruktfatet og knuste sirupssnipper, menFortsett å lese “Vaniljefromasj med eplekompott og sirupssnipp”
- WaldorfsalatWaldorfsalat smaker nydelig til kalkun og kylling. Det passer også godt til mange slags kjøttpålegg. 4 røde epler, skrelt og iFortsett å lese “Waldorfsalat”