Kavarma er en bulgarsk kjøttgryte lages i stekeovnen i en leirgryte og har kraftig og god smak og mørt kjøtt etter mange timers koketid. Om du ikke har leirgryte, kan du bruke en vanlig jerngryte. Du kan bruke forpart av flere typer kjøtt, f.eks. storfe, lam, vilt eller svin, men her har jeg brukt storfe. Kavarma har lange tradisjoner, har blitt laget i flere hundre år og er inspirert av det tyrkiske kjøkken. Den serveres vanligvis med brød til, men jeg har valgt å tilsette poteter i retten. Om du ønsker, kan du selvfølgelig droppe potetene og heller servere retten med ris eller godt brød til.
1 kg storfekjøtt delt i terninger
1 dl olje
2 store purrer i strimler
1 ss tomatpuré
2,5 dl rød- eller hvitvin
1 ss paprikapulver
1 ts pepper
2 løk, finhakket
1 chili, finhakket
2 gulrøtter, delt i passe biter
6 kokefaste poteter, skrelt og delt i terninger
2 laurbærblader
Litt friske urter, for eksempel bladpersille, oregano eller timian.
Brun kjøttet og løken i oljen og legg det i leirgryten sammen med poteter, gulrøtter, purre, chili og laurbærblader. Rør sammen vin, tomatpuré og krydderet og hell det over kjøttet og grønnsakene. Sett gryten, med lokket på, i ovnen på 125 grader i 3-5 timer, til kjøttet er helt mørt. Dryss over litt ferske urter og server.
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Bulgaria her og flere varierte retter fra hele verden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.