Laks med pastis- og kjørvelsaus, gulrot- og blomkålpuré og mungobønner er en deilig rett. Mungobønnene kan fint erstatte poteter, men du kan gjerne bruke poteter, enten kokte eller båtpoteter i ovnen om du foretrekker det. Pastis- og kjørvelsaus gir en nydelig smak av anis. Om du ikke får tak i Pastis, man du bruke et annet anisbrennevin, f.eks. Ouzo eller Raki.
Gulrot- og blomkålpuré:
4 gulrøtter
1 lite blomkålhode
2 ss grønnsaksfond
Fløte
Salt og pepper
Skrell og del gulrøtter i små terninger og blomkålen i små buketter. Legg det i en kjele og hell på fond og fløte, så det nesten dekker. La det koke langsomt opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre. Kjør det jevnt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
Laksen:
Laksen krydres med litt salt og pepper og kan bakes i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).
Mungobønner:
300 g mungobønner
1/2 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ts timian
2 ss olivenolje
1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong
Salt og pepper
2 ss smør
Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong.
Pastis- og kjørvelsaus:
6 sjalottløk
2 dl Pastis
5 dl fløte
4 ss grønnsaksfond
1 potte kjørvel
Salt og pepper
Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør
Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og lar det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.