Lam som ved Middelhavet

Lam som ved Middelhavet er en fusionrett fra Middelhavet, med salat og tzatziki fra Hellas og poteter fra Frankrike. Jeg har fått tak i lår av villam, som er mye mindre enn vanlige lammelår, men du kan bruke lammeskank eller kjelår i stedet.

 

Lammet:

1 lår av villam per pers

1 løk i båter per pers

1/2 glass hvitløk i olje per pers

1 dl vann per pers

Salt og pepper

Fordel alle ingrediensene i en passe stor form og lammet på toppen. Krydre med oregano, salt og pepper. Dekk til med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 180 grader i ca 2 timer. Ta av folien mot slutten, sett opp temperaturen til 200 grader og la det stå til det får fin brunfarge.

 

 

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell, gresk type

1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

1/2 ts salt

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 ts nykvernet pepper

Litt sitron

Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.

Pommes noisettes:

Du kan kjøpe pommes noisettes ferdige i frysedisken, men hjemmelaget smaker selvfølgelig best. Om du vil se bilder fra jeg lager dem, finner du det HER.

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

 

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Gresk salat: 

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger ev. minitomater, delt i 2

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Bland salaten i en bolle

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese