Lammedolma med fattoush og baba ganoush brukes i mange av landene i den østlige delen av Middelhavet, i tillegg til Iran og Irak. Du får kjøpt vinblader i asiatiske butikker.
Lammedolma:
400 g lammedeig
40 g aborioris eller grøtris
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss tomatpuré
1 ss granateplesirup
2 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1,5 rød eller oransje paprika (eller litt av hver), finhakket
1 dl olivenolje
Vask risen godt, til vannet er klart og sil av. Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen.
Vinblader:
1 krukke med vinblader, lagt i vann i min. 1 time, for å trekke ut litt av saltet
1/2 dl olivenolje i bunnen av kjelen før du legger i dolmaene
Kokevæsken:
12 dl vann
4 ss tomatpuré
1,5 ts salt
1 ts sort pepper
1 ss granateplesirup
2 ss sitron
Rør alt sammen og sett til side til du er ferdig med å montere dolmaene.
Montering:
Legg vinbladene med den glatte siden ned, legg på litt av fyllet og brett som vist på bildene.
Om du bruker en vid gryte/sautépanne, så du får ett lag med dolma, legger du de ferdige rullene med skjøten ned. Om du bruker en smakere gryte, så det blir flere lag, legger du det nederste laget med skjøten opp og det neste med skjøten ned. Når alle rullene ligger i gryten, heller du kokevæsken over, legger en tallerken oppa og koker på lav varme i min. 1 time, men gjerne 2-3.
Baba ganoush:
3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel
3 hvitløksfedd, finhakket
2 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss tahini
2 ss fersk persille, finhakket
1/2 sitron, kun saften
2 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt
Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.
Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.
Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.
Fattoush:
Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd presset eller finrevet
1 ts sumak
1 ts granateplesirup
1/2 ts tørket mynte
1/2 ts salt
Nykvernet sort pepper
Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.
Salat:
1 stort salathode strimlet
1 stor tomat i terninger
1/2 grønn paprika i terninger
5 reddiker i terninger
1 agurk i terninger
2 vårløk i strimler
1 neve frisk persille, finhakket
Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.
Stekt pitabrød:
1 stort pitabrød skåret i trekanter
3 ss olivenolje
Salt og pepper
Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Det tar ca. 5-7 minutter. Dryss over litt salt og pepper underveis og rør jevnlig. Legg pitabrødet på kjøkkenpapir og legg litt papir over dem også, til det skal brukes. Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.
Server lammedolma med fattoush og baba ganoush.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.