Lammestek med rotgrønnsaker og potetmos er deilig søndagsmiddag. Lammestek kan tilberedes på mange måter, men siden denne er av forparten på dyret, har jeg valgt å langtidsbehandle den. Du kan beregne 200 – 250 g kjøtt per person. Om du skal servere mange, kan du fylle langpanna, men det beste er i tilfelle at kjøttstykkene er omtrent like store. Oppskriften er passe til 4 personer.
Lammesteken og grønnsakene:
1,2 kg surret, benfri lammestek
3 hvitløksfedd, finhakket
8 dl kraft (ev. vann + fond eller buljongterning)
2 dl hvitvin, ev. eplemost
2 løk i strimler
1/2 sellerirot, skrelt og delt i terninger
1 pastinakk, skrelt og delt i terninger
2 persillerøtter, skrelt og delt i terninger
2 løk, grovhakket
1 hvitbete, skrelt og delt i terninger
1 polkabete, skrelt og delt i terninger
3 gulrøtter, skrelt og delt i terninger
Salt, pepper og rosmarin
Legg grønnsakene i en ildfast form, krydre med pepper og hell på vin og kraft. Du trenger ikke salt, hvis du bruker fond eller buljongterning. Om du bruker kraft, må du sjekke om den behøver salt.
Krydre steken på alle kanter med salt, pepper og rosmarin, legg den på toppen av grønnsakene, sett inn steketermometer og pakk alt inn i aluminiumsfolie.
Sett formen midt i ovnen på 70 grader i mange timer (10 – 12). Om du synes det går for sent, kan du øke temperaturen litt. Mot slutten, tar du av folien, så lammet, så det får litt farge.
Vi liker lammet medium stekt, 65 grader, men om du vil ha det mer stekt, kan 70 (medium+) – 75 grader (godt stekt) være passe.
La lammet hvile i minimum 15 min. før du skjærer det opp i skiver. Mens lammet hviler, setter du grønnsakeme inn igjen på 250 grader, så de blir gjennombakt.
Potetmos:
500 g poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Du finner flere velsmakende og spennende retter med lam, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.