Flettekrans er nydelig gjærbakst, hvor fyllet kan varieres etter det du har lyst på. Denne oppskriften gir en lekker og luftig flettekrans med vaniljefyll. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.
5 dl helmelk
100 g smeltet smør
50 g gjær
1 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
900 g hvetemel
1 ts bakepulver
Vaniljekrem, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt
Rosiner
Mandelspon
Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.
Når den er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven). Dryss over rosiner og mandelspon, før du ruller den sammen til ei pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsa og bretter ørene du får, til annenhver side.
La kransen etterheve i 2 timer til, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gyllen og fin (ca. 20 minutter).
Pensle den med en blanding av 1 sammenpisket egg og 2 ss melk rett etter du har tatt den ut av ovnen.
Risle over litt melis blanda med vann før servering.