Moussaka med gresk salat og tzatziki var den første greske maten jeg smakte, på midten av 80-tallet, og den første jeg lagde. Det har blitt enklere å lage en mer autentisk variant etter hvert, siden flere av råvarene har kommet i norske butikkhyller.
Moussaka:
600 g kjøttdeig av lam, ev. vanlig kjøttdeig av storfe
3 finhakkede løk
3 fedd finhakkede hvitløk
Olje til steking
1 bunt finhakket bladpersille
2 ss lammefond eller en buljongterning
1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti)
1 neve finhakket, frisk basilikum
3⁄4 ts salt
1 1⁄2 ts malt kanel
1 ts pepper
4 auberginer
3 ts salt
2 ss olje
3 ss smør
4,5 ss hvetemel
6 dl melk
3⁄4 ts salt
1/2 ts malt hvit pepper
3 egg
Stek kjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille og fond eller buljongterning. Tilsett hermetiske tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time.
Skjær auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med 2 ss olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.
Den hvite sausen lages av smør, som smeltes. Rør inn hvetemel og spe litt og litt med melk, mens du rører. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg.
Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø også revet ost på toppen. Stek på 180 grader i ca. 45-60 minutter. Legg, om nødvendig, folie over så osten ikke blir brent.
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell, gresk type
1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
Bland sammen og smak til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
Bland salaten i en bolle
Dressing:
1/2 dl god olivenolje
1 ss rødvinseddik
Salt og pepper
Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.