Nederlands mattradisjoner har vært preget av at maten skal være billig og mettende. Frokost og lunsj er vanligvis brød med pålegg som f.eks. ost. Middagen er ofte kjøtt, poteter og grønnsakene som er i sesong, der og da. Nederlendere spiser også mye meieriprodukter. Til vanlig har maten vært nøktern, men fester og høytider feires med spesiell mat.
Kjente nederlandske retter er poffertjes, som er små pannekaker, matjessild, ertesuppe, eplekake og bitterballen, som er friterte kjøttboller.
I tillegg blir det servert mye indonesisk mat, som et resultat av at Indonesia har vært nederlandsk koloni.
- Brun lapskaus
- Djevelegg
- Egg- og sjokoladecocktail
- Fine rundstykker med frømiks
- Gin and tonic (GT) eller “badevann”, som vi kaller det
- Grønn frosk
- Gulasjsuppe
- Hjerteskjell
- Hvalgryte med potetmos
- Kanel i svingen – kanelboller
- Kaperssmør
- Kylling i sennepssaus
- Luftig og kjempegod loff
- Mammas waldorfsalat
- Pæredessert med pisang ambon og after eight
- Påskedessert for voksne
- Perfekt potetpuré
- Pickles er mer enn sylteagurk
- Potetmos
- Salat til matjessild og spekesild
- Sildetallerken
- Spinatsuppe
- Tuvas lapper