Olivenbrød

Olivenbrød passer godt til tapas, men er også nydelig som tilbehør til supper og gryteretter. Jeg har brukt Dr. Oetker tørr surdeig, som er enkel og praktisk i bruk og som har lang holdbarhet, uten at den må stelles og pleies. Jeg hever brødet i kurver, som jeg har kjøpt på Clas Ohlson, men du kan heve i vanlig brødformer også.

250 g hvetemel

150 g manitobamel

100 g fullkornshvetemel

1 pose surdeig

100 g yoghurt naturell

3 dl lunkent vann

10 g salt

1/2 glass sorte oliven i skiver

Elt alt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 – 15 min, de 10 første minuttene på middels hastighet og de siste 5 på høy hastighet. Pass på at ikke kjøkkenmaskinen går sin vei, når du kjører på høy hastighet. Den lange eltetiden gjør at brødet blir saftig og holdbart. Den ferdige deigen skal være litt klissete.

1-2 ss rapsolje
Rismel til å drysse i hevekurven eller formen

Smør en stor bolle med oljen, legg i deigen og dekk den til med plastfolie. La deigen heve i romtemperatur i min. 1 time. Om du ønsker kan du også la den langtidsheve over natten, men da må deigen stå kaldere.

Bake ut:

Dryss kjøkkenbenken med litt hvetemel og trekk deigen ut til et rektangel. Brett siden nærmest deg mot midten av leiven, deretter bretter du inn sidene og til slutt bretter du inn den øverste delen inn mot midten. Rull til slutt deigen til en tykk pølse eller lag den som en rund leiv og la den hvile 1 minutt. Dryss hevekurven eller formen med rismel og legg deigen oppi med skjøten opp. Sett brødet til 2. gangs heving, i romtemperatur i ca. 1,5 time.

Steking av olivenbrød:

Sett en stekeplate midt i stekeovnen og en langpanne i bunnen. Varm ovnen på 250 grader med over- og undervarme.  Hell kokende vann i langpannen, løft ut den varme stekeplaten og nå må du jobbe raskt.  

Legg bakepapir på stekeplaten, snu brødet ut av hevekurven og over på stekeplaten. Dryss litt ekstra rismel på brødet og snitt i ønsket mønster med en barberblad, deigsnitter eller en skarp kniv. Jo dypere du snitter, jo bredere blir gropene i mønsteret. Sett brødet i ovnen, skru ned varmen til 220 grader og stek brødet i 15 minutter. Løft ut langpannen med vann og stek brødet i 10-15 minutter til. Brødet skal ha en dyp gyllen skorpe og når du banker med knoken på undersiden, skal lyden være hol. Avkjøl olivenbrødet på en rist.

 

Olivenbrød
Olivenbrød

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese