Kylling kabsa

Kylling kabsa er nasjonalretten til Yemen, men spises i de fleste landene i nærheten. Kabsa kan lages med andre typer kjøtt eller fisk også. Oppskriften er passe til 4 personer.

1-2 kyllinglår per pers. avhengig av størrelsen

Marinaden:

1/2 ts salt

1/2 ts sort pepper

1 ss sitronsaft

1/2 ss fersk ingefær

1/2 ss hvitløkspasta

Bland alle ingrediensene godt og gni dem inn i kyllingen, dekk til og la stå i ca. 30-45 minutter. Skyll av rett før du skal legge dem i risvannet.

Risen og kyllingen:

1 ss smør

2 ss olivenolje

1 løk i terninger

1 ts revet fersk ingefær

1/4 ts nellik

1 ts kardemommepulver

1 ts spisskummen pulver

1/2 ts gurkemeiepulver

1 ts kanelpulver

1/2 ts sort pepper

1/2 ts hvit pepper

2 ts salt

2,5 dl hakkede tomater (fra boks)

10 minitomater, delt i 4

1 kopp revne gulrøtter

Noen tråder safran (valgfritt)

1 ltr. vann

5 dl basmatiris

Vask, skyll risen og bløtlegg den i ca. 20-30 minutter før koking.

Brun løk og revet ingefær i oljen, til løken har en gyllen farge. Tilsett de tørre krydderne, rør godt og stek i ca 2-3 minutter. Tilsett tomater fra boks, bland godt og tilsett tomater i terninger. La det koke i ca. 5 minutter.
Tilsett kyllingbitene, vann og gulrøtter, kok opp, reduser varmen, dekk til og la det småkoke i ca. 20 minutter. Ta ut kyllinglårene og legg dem over i en ildfast form. Sil vannet av risen og legg den over i kyllingkraften. La det koke under lokk til risen er mør.

Smør kyllingen med litt olje og sett formen med kyllingen i ovnen på 200 grader til den får gyllen, fin farge.

Løft kyllingen ut av formen, hell i risen og legg kyllingen på toppen. Pynt gjerne med friske urter og la hver enkelt gjest drysse over toppingen selv.

 

Topping:

Mandler i skiver

Rosiner

Pinjekjerner

Cashewnøtter

Pistasj

1 ss olje

Brun alt utenom rosiner i oljen på middels varme, rør jevnlig, rør inn rosinene og server.

Kylling kabsa
Kylling kabsa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 8

Ukemeny 8 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Burger med thaivri
Burger med thaivri
Burger med thaivri
Tirsdag: Laks og pasta med kremet tomatsaus
Laks og pasta med kremet tomatsaus
Laks og pasta med kremet tomatsaus
Onsdag: Kinesisk BBQ-kylling
Kinesisk BBQ-kylling
Kinesisk BBQ-kylling
Torsdag: Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Fredag: Texmexpizza med kylling
Texmexpizza med kylling
Texmexpizza med kylling
Lørdag:
Forrett: Mousselinegratinerte krepsehaler
Mousselinegratinerte krepsehaler
Mousselinegratinerte krepsehaler
Hovedrett: Tunfisk som i Nice
Tunfisk som i Nice
Tunfisk som i Nice
Dessert: Clafoutis
Clafoutis
Clafoutis
Søndag:
Forrett: Bentes gratinerte rekerett
Bentes gratinerte rekerett
Bentes gratinerte rekerett
Hovedrett: Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Dessert: Smuldrepai – Crumble
Smuldrepai - Crumble
Smuldrepai – Crumble

Ukemeny for uke 8 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skreifilet med ovnspoteter og rødvinssaus

Skreifilet med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig. Skreien er bakt i ovnen på skinnet sitt i litt smør. Det øvrige tilbehøret er ovnspoteter, friterte persillerøtter, ørretrogn, syltet rødløk, som du kan kjøpe ferdig, eller du finner oppskrift her og erter. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ovnspoteter:

200 g poteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Rødvinssaus:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 ss smør

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

100 g smør

1 dl fiskekraft (ev. vann og fond)

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Skreien:

800 g skrei

1 ss salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skjær skreien i serveringsstykker, dryss på salt og la dem ligge i 7 minutter, før du skyller saltet av og tørker skreien lett med tørkepapir.

Smelt smøret i en ildfast form, legg i skreien og krydre med pepper. Sett formen i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Ertene:

Disse ertene skulle vært puré, men stavmikseren gikk i stykker, så de ble bare kokt og ikke most. Det ble godt likevel, for smaken ble riktig.

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

1 ts grønnsaksfond, ev. grønnsaksbuljong

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender (hvis den virker). Smak til med salt og pepper.

Legg på poteter, skrei, rødvinssaus og erter på tallerkenene, pynt med rogn, syltet rødløk, persillerøtter og litt friske urter.

Skrei med ovnspoteter og rødvinssaus
Skrei med ovnspoteter og rødvinssaus

 

Du finner flere spennende oppskrifter med skrei, både tradisjonelle og mer spennende varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit martini

Hvit martini er en martini med kremet sjokoladesmak. Den kan minne om en milkshake med sjokoladesmak. Du får kjøpt maissirup i asiatiske butikker.

1 dl maissirup (ev. flytende honning)

1 dl sukker

10 cl hvit sjokoladelikør

10 cl vaniljevodka

1 dl isbiter

10 cl helmelk

Hell maissirup i én bolle og sukkeret i en annen. Dypp først kanten av glassene i maissirup, deretter i sukker og sett dem til side.
Ha isbiter, sjokoladelikør, melk og vodka i en shaker og rist det godt sammen. Hell martinien i glassene, og server.

Hvit martini
Hvit martini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Gratinert risotto

Gratinert risotto er en fin måte å bruke opp risottoen på, eller om du bare har lyst på en ekstra god risotto. Den passer som forrett, hovedrett, lunsj eller til kveldskosen. Du kan velge hvilken risottovariant du vil, men her har jeg brukt kyllingrisotto.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kyllingrisotto:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

1 pk tørket sopp (steinsopp eller blandet skogsopp)

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

400 g kyllingfilet i små terninger

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Legg soppen i litt kokende vann og la den stå og trekke til du skal bruke den. Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper.

Gratinering:

Risottoen

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Fordel risottoen i ildfaste porsjonsformer eller hell alt i én ildfast form. Dryss over revet ost og sett i ovnen på 250 grader med grillfunksjon, om du har det. La den stå til osten får fin, gyllen farge. Pynt med friske urter og server med godt brød, for eksempel foccacia, som du finner oppskrift på her.

 

Gratinert risotto
Gratinert risotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Valentinsdagen eller alle hjerters dag

Valentinsdagen eller alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, er en feiring av romantikk og kjærligheten. Feiringen startet på slutten av 1500-tallet, trolig fordi fuglene begynte å pare seg ca. denne dagen. En annen teori er at dagen er en arv etter Lupercaliafestlighetene i Romerriket.

I mange land er det vanlig å gi et valentinskort og en bukett røde roser til sin kjære denne dagen. Flere og flere i Norge begynner også å markere denne dagen, etter at Ingeborg Sørensen introduserte den i 1996.

Hva er vel mer naturlig enn å servere østers i dag? Østers er et naturlig afrodisiakum og blir brukt til å øke sexlysten hos både menn og kvinner. Du finner flere oppskrifter med østers her.

Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen

Jeg har også laget en deilig rett med hjertepasta og italienske kjøttboller i anledning dagen. Om du ikke får tak i hjertepasta, kan du bruke en annen pasta du liker.

kjøttboller med hjertepasta
kjøttboller med hjertepasta
Kjøttboller:

3 ss strøkavring

2 egg

2 fedd hvitløk

1 ts oregano

1 ts basilikum

1/2 revet løk

1 neve finhakket persille

600 g karbonadedeig

1 pose revet parmesan

1 ts salt

Alt eltes godt sammen, formes til runde boller og brunes med smør eller olje i en stekepanne.

Tomatsaus:

1 strimlet løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1,5 boks hakkede tomater, helst Mutti

1 kanelbark

1 klype kajennepepper

Salt og pepper

Brun løk og hvitløk i smør, tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time eller mer, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakka. Server med parmesan og litt bladpersille eller basilikum.

Nesten alle liker sjokolade og en varm sjokoladefondant, kan være prikken over ien til et romantisk måltid. Prøv sjokoladefondant med Baileys og du vil garantert ikke angre. Du finner oppskriften her.

 

Sjokoladefondant med Baileys
Sjokoladefondant med Baileys

Happy Valentine’s Day til alle romantikere der ute!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cheddardagen

Cheddardagen markeres i USA i dag. Cheddar er en av de mest populære osteslagene i verden og kan brukes til mye forskjellig, både kald og i forskjellige varmretter.

Du finner mange spennende oppskrifter med cheddar her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetvafler til middag

Potetvafler til middag er godt, lettvint og mettende. Prøv dem i stedet for fredagstacoen eller til lunsj eller kveldsmat.

Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon.

Om du ønsker, kan du bruke mye annet også, for eksempel smårettskinke, røkelaks eller forskjellige middagsrester. Potetvafler er en vinner hos de minste barna også. Sett tilbehøret i boller på bordet og la dem selv bestemme hva de vil ha på vaffelen sin.

4 egg

4 dl melk

3 dl hvetemel

1 dl potetmel

1 ts salt

3 ss smeltet smør

1 ts pepper

1 ts bakepulver

5 revne middels store poteter

1 finstrimlet vårløk

Rør sammen egg, melk, hvetemel, potetmel, salt, pepper, bakepulver, smør, poteter og vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middels varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.

 

Potetvafler
Potetvafler

 

Du finner oppskrifter på flere småretter her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sosekjøtt

Sosekjøtt også kalt kjøtt i mørke og småsteik, er en tradisjonell og god søndagsmiddag, siden kjøttet kokes lenge. Jeg lager ofte en stor porsjon, så vi har en lettvinn middag på mandagen også.
Sosekjøtt kan serveres med kokte poteter eller som jeg gjør her, hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot, glaserte grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i 2 dager.

2 kg høyrygg

Salt og pepper

12 ss hvetemel

8 – 10 løk, avhengig av størrelsen, delt i båter

1 l oksekraft, eller vann og fond

4 laurbærblader

2 kvister frisk timian

Smør til steking

1 pk bladpersille, finhakket

Skjær kjøttet i grove terninger og legg det i en brødpose. Hell i melet, salt og pepper og rist det sammen, så kjøttet blir dekket. Brun kjøttet godt, på alle kanter i smør, i en stekepanne. Stek i flere omganger og legg det over i en gryte. Kok ut pannen med litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over i gryten.

Brun løken i smør i den samme stekepannen og hell den over i gryten. Tilsett laurbær, timian og kraft så det akkurat dekker kjøttet.

La sosekjøttet småkoke under lokk til kjøttet er helt mørt, ca. 3 timer, før du smaker til med mer salt og pepper.

Dryss over litt hakket persille ved servering.

Sosekjøtt
Sosekjøtt
Glaserte gulrøtter og purre:

8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter

2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter

Vann til koking

2 ss smør

2 ss olivenolje

1 ts salt

2 ts sukker

Litt frisk gressløk, finhakket

Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.

Potetmos med pepperrot:

1 kg mandelpoteter eller andre melne poteter

300 g smør

12 ss fløte

2 ss pepperrot fra tube

Salt og pepper

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Potetmos med pepperrot
Potetmos med pepperrot

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honningbakte pærer med mandellokk

Honningbakte pærer med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de også ferdigskåldede mandler. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

3 store, søte pærer, skrelt og delt i små terninger

1 ss honning

1 ts kanel

Bland pærebiter, honning og kanel. Fordel blandingen porsjonsformer, eller ei stor form og sett det i ovnen på 180 grader i 10-15 min.

Mandellokket:

50 g smeltet smør

3 ss sukker1 ss hvetemel

50 g finhakkede, skålda mandler

1 ss melk

1 ts kanel

Bland ingrediensene til mandellokket. Ta pæreformene ut av ovnen og fordel mandelmassen over pærene. La det bake i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. Server med ei kule vaniljeis eller annen is du liker. Vi synes det er ekstra godt med yoghurtis, som blir litt syrlig mot det søte. Vaniljekesam og crème fraîche passer også godt til.

Honningbakte pærer med mandellokk - før andre steking
Honningbakte pærer med mandellokk – før andre steking

 

Du finner spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.