Ukemeny 7

Ukemeny 7 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Lammebollebiriyani
Tirsdag: Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Onsdag: Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Spagetti bolognese
Torsdag: Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Biffstrimler med appelsinsaus og en spennende rødkål
Fredag: Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Gresk pizza med kjøttdeig
Lørdag:
Forrett: Gratinerte knivskjell
Gratinerte knivskjell
Gratinerte knivskjell
Hovedrett: Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Lammebaron med sennepspoteter og soppsaus
Dessert: Bánh Flan
Bánh Flan
Bánh Flan
Søndag:
Forrett: Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto
Hovedrett: Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana
Dessert: Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake
Minas nydelige jordbærostekake

 

Ukemeny 7 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling- og rekerisotto

Kylling- og rekerisotto er en knallgod rett. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Denne risottoen har litt sting, men om du ikke ønsker det, kan du redusere chilimengden. Oppskriften er passe til 4 personer som hovedrett eller 8-10 personer som forrett.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kylling- og rekerisotto:

200 g kyllingfilet i små terninger

1 løk, finhakket

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 l varm kraft

250 g risottoris

1 ss tomatpuré

1 klype safran

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts gurkemeie

1 ts røkt paprika

200 g erter

2 grønn chili, finhakket

1 paprika

100 g reker

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

100 g smør

1 pk finhakket bladpersille

Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett ris, tomatpuré, safran, hvitløk, gurkemeie, røkt paprika og chilien, la det frese med et par minutter og sett platen på middels varme.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, paprika, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn reker og finhakket persille rett før servering og pynt ev. med friske urter ved servering.

Kylling- og rekerisotto
Kylling- og rekerisotto

 

Du finner flere velsmakende risottoretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lillet rosé tonic

Lillet rosé tonic er en perfekt drink til alle som liker gin and tonic. Lillet rosé beskrives med mye rosevinpreg, noe kinin, krydder og sitrus. Den er fruktig og har en lett bitterhet.

4 cl lillet rosé

Ca. 1,5 dl tonic av god kvalitet

Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det. Hell i lillet rosé og fyll opp glasset med tonic.

Pynt med en skive lime, rør lett om med en drinkpinne og server.

Lillet rosé tonic

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potato Lover’s Day

Potato Lover’s Day feires i USA i dag. Poteter er anvendelig og brukes over store deler av verden.

Potetplanten ble dyrket i Norge fra 1760-årene. En fun fact er at predikanten Hans Nielsen Hauge fikk tittelen potetprest da han reiste rundt i Norge og forkynte potetens velsignelser ved siden av sitt kristne budskap.

Poteter kan brukes til mye mer enn å koke dem. Har du for eksempel smakt Annapoteter, Clotildes ovnsbakte poteter eller pommes boulangere?  Du finner disse og mange flere deilige potetretter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Taco med fisk

Taco med fisk smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med laks og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage fisketaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder, som du finner oppskrift på her. Da har du kontroll på både saltmengden og styrken selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Fisken:

600 g fiskefilet, f.eks. laks, ørret, torsk eller sei

4 ss tacokrydder, gjerne hjemmelagd

2 ss nøytral olje, f.eks raps

Dersom du bruker torsk eller lignende, er det viktig å salte den litt i forveien og legge den kaldt, så den blir litt fastere. Skyll og tørk av den, før du fortsetter med resten av oppskriften. Krydre fisken med tacokrydder og stek den i oljen i 1 minutt på hver side.

Salsa:

4 tomater i små terninger

1/2 slangeagurk i små terninger

1/4 finhakket rødløk

1 liten boks mais

Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper

Server fisketaco med lomper, tacosaus etter eget ønske, reven ost og ev. rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her.

 

Laksetaco
Fisketaco

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det samenes nasjonaldag – prøv bidos

I dag er det samenes nasjonaldag – prøv bidos. Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig. 500 g reinsdyrskav 300 g margbein av rein 1.2 l vann 1 løk i strimler 3 gulrøtter i terninger 10 poteter i terninger

1 kålrot i terninger 1/2 purre i strimler 1 kvast frisk timian 1 laurbærblad 1/2 ts reven muskatnøtt Salt og pepper Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte. Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time. Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server  bidos med godt brød eller flatbrød.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte knivskjell

Gratinerte knivskjell er en knallgod rett, som kan brukes som lunsj, forrett, hovedrett eller som en del av et tapasmåltid. Denne oppskriften er passe som hovedrett for to personer eller forrett til 4-6 personer.

Toppingen:

1/2 rød paprika i små terninger

2 fedd hvitløk, presset eller 2 ts malt fra glass

4 ss bladpersille, finhakket

2 dl tomater, delt i små terninger og lagt i sil, så de renner av seg

5 ss loffesmuler

2 ss olivenolje

Salt og pepper

2 ss parmesan, finrevet

Bland sammen paprika, hvitløk, bladpersille, tomater, 4 ss loffesmuler og 1 ss olivenolje i en bolle og smak til med salt og pepper.

  

Skjellene:

1 kg knivskjell

2 fedd hvitløk, finhakket

2 sjalottløk, finhakket

olje til steking

2,5 dl eplemost

Fres løk og hvitløk i oljen i en stor gryte. Tilsett eplemosten og la det koke i ett par minutter, før du skrur platen på full guffe, tilsetter skjellene og legger på et lokk. La det dampe i 2 minutter.
Ta skjellene ut av kraften, rens vekk det svarte og legg dem ferdig renset tilbake i skjellene på et stekebrett.

Fordel blandingen over skjellene, dryss over parmesan, resten av smulene og resten av oljen. Sett skjellene i forvarmet ovn på 230 grader med grillfunksjon til loffesmulene har fått fin farge.

Server umiddelbart, gjerne med et glass hvitvin.

Gratinerte knivskjell
Gratinerte knivskjell

Du finner flere oppskrifter med både knivskjell og andre skalldyr HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Västerbottenpai med bacon og purre

Västerbottenpai med bacon og purre er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk  passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.

Paibunn:

100 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

1 klype salt

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Paifyll:

2 store løk, finhakket og stekt myk i litt smør

1 pk baconterninger, sprøstekt

1/2 purre, finstrimlet

4 dl revet västerbottenost

Bland løk, purre og bacon og fordel det utover paibunnen. Dryss over osten.

Eggestand:

3 egg

3 dl fløte

Salt og pepper

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet

Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 225 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La västerbottenpai stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skolebrødstang

Skolebrødstang smaker deilig og er ikke vanskelig å lage. Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir to deilige, luftige skolebrødstenger. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Deigen:

3,5 dl lunken melk

70 g smeltet smør

50 g gjær

1 sammenpisket egg

80 g sukker

1 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 kg mel

1/4 ts bakepulver

Fyll:

3 dl vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i to like emner og form dem til to flate leiver, ca 10 cm brede og i hele lengden av stekebrettet. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du presser et spor med to fingre på midten i hele lengden.

Fyll sporet med vaniljekrem, sett dem i midt i ovnen og stek dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).

Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.

Avkjøl skolebrødstangen, så ikke melisen smelter og renner av.

Glasur:

5 dl melis

3 ss vann

150 g kokos

Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp skolebrødstangen i kokos, del i skiver og nyt.

Skolebrødstang
Skolebrødstang

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Ukemeny 6

Ukemeny 6 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Mormors veldig lettvinne og billige pastarett

Mormors veldig lettvinne og billige pastarett
Mormors veldig lettvinne og billige pastarett

Tirsdag: Laks med hjemmelaget teryiakisaus

Laks med hjemmelaget teryiakisaus
Laks med hjemmelaget teryiakisaus

Onsdag: Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med kylling og sprøstekt bacon

Torsdag: Svinefilet i rosépeppersaus

Svinefilet i rosépeppersaus

Svinefilet i rosépeppersaus

Fredag: Tacoform

Tacoform – meksikansk form
Tacoform

Lørdag:
Forrett: Tomatbruschetta

Tomatbruschetta
Tomatbruschetta

Hovedrett: Spagetti vongole

Spagetti vongole
Spagetti vongole

Dessert: Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks
Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

Søndag:
Forrett: Rekecocktail med sting

Rekecocktail med sting
Rekecocktail med sting

Hovedrett: Hjort hotpot

Hjort hotpot
Hjort hotpot

Dessert: Apfelstrudel med eple- og kanelsaus
Apfelstrudel med eple- og kanelsaus

Apfelstrudel med eple- og kanelsaus

 

Ukemeny 6 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.