Død tante

Død tante også kalt Lumumba er kakao for voksne og er super en kald høstkveld. Den passer også å bruke til voksendessert. En Lumumba (Død tante, Tote Tante) er en longdrink oppkalt etter den kongolesiske politikeren Patrice Lumumba. Begrepet Død tante/Tote Tante brukes på vestkysten av Danmark, Nord-Tyskland og Nederland. Oppskriften er passe til 2 personer.

4 cl mørk rom
Varm kakao, jeg lager varm sjokolade av 1 plate kokesjokolade og 1/2 ltr melk
Pisket krem

Hell varm kakao i en kopp, tilsett rom og topp med krem.

Død tante

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med spekeskinke

Pizza med spekeskinke gjøres på en litt spesiell måte, siden både spekeskinken, parmesanen og basilikumen legges på etter steking. Denne pizzaen er knallgod og en garantert suksess.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

 

 

Pizzabunn
Pizzabunn

 

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater fra Mutti

1 finhakket løk

5 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 ss tørket oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket basilikum

1/2 ts pepper

1 ts knust fennikel

Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.

Montering:

Pizzabunn, halvstekt

Pizzasaus

200 g ost, revet. Gjerne vellagret og gjerne flere slag

1/2 rødløk i ringer

1 neve sorte oliven i skiver

1 pk god spekeskinke

1 neve høvlet parmesan

1 potte basilikum

Når du har stekt bunnen i ca. 5 minutter, smører du på pizzasaus og drysser over ost og legger på rødløk og olivenskiver. Sett pizzaen tilbake i ovnen. på full guffe og lar den steke til den har fått fin farge. Pass på så den ikke blir brent.

Ta pizzaen ut av ovnen og legg på spekeskinke, parmesanflak og basilikum, før du serverer.

 

Pizza med spekeskinke
Pizza med spekeskinke

 

Du finner over 50 spennende pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Honningbakte epler med mandellokk

Honningbakte epler med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de også ferdigskåldede mandler. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

2 store epler, skrelt og delt i små terninger

1 ss honning

1 ts kanel

Bland eplebiter, honning og kanel. Fordel blandingen porsjonsformer, eller ei stor form og sett det i ovnen på 180 grader i 10-15 min.

Honningbakte epler med mandellokk-før andre steking
Honningbakte epler med mandellokk-før andre steking

 

Mandellokket:

50 g smeltet smør

3 ss sukker1 ss hvetemel

50 g finhakkede, skålda mandler

1 ss melk

1 ts kanel

Bland ingrediensene til mandellokket. Ta epleformene ut av ovnen og fordel mandelmassen over eplene. La det bake i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. Server med ei kule vaniljeis eller annen is du liker. Vi synes det er ekstra godt med yoghurtis, som blir litt syrlig mot det søte. Vaniljekesam og crème fraîche passer også godt til.

 

Honningbakte epler med mandellokk-2
Honningbakte epler med mandellokk

 

Du finner spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bragioli med råstekte poteter

Bragioli er en populær og tradisjonsrik rett, som serveres hele året på Malta. Den kalles også «beef olives», selv om det ikke finnes oliven i den. Retten har opprinnelig kommet fra Italia, der den heter braciole, men er endret litt underveis.

250 g biffkjøtt, delt i 10 tynne skiver og banket flate

Fyll og montering av bragioli:

225 g kjøttdeig

6 strimler bacon

2 ss finhakket bladpersille

4 ss strøkavring

1 revet gulrot

Salt og pepper

2 hardkokte egg i skiver

Elt sammen alle ingrediensene til fyllet, bortsett fra eggene, legg 2 ss av farseblandingen  på hver kjøttskive og en skive egg i hver ende og rull sammen.
Bruk en snor eller en tannpirker uten smak for å feste det sammenrullede kjøttet på plass. Stek biffrullene brune i litt olje, ta dem ut og sett til side, mens du lager sausen.

Saus:

2 store løk hakket

3 fedd knust hvitløk

4 skrellede og hakkede tomater

1 ts tomatpuré

2 gulrøtter, i tynne skiver

2 dl frosne erter

1 potet skrelt og delt i 4

2 friske laurbærblader

1 ts Worcestershire saus

1,5 dl rødvin

Stek løk og hvitløk i en sautepanne, i litt olje, på middels varme. Tilsett poteter, tomater, laurbær, gulrøtter, tomatpuré og vin og kok i ca. 10 minutter, mens du rører av og til. Legg biffrullene tilbake i kasserollen, tilsett ertene og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke for å tykne sausen.

Råstekte poteter:

Til denne retten brukes vanligvis ikke råstekte poteter, men heller poteter kokt møre i sausen. Jeg synes råstekte poteter tilfører retten smak og konsistens som passer veldig godt.

Beregn 200 – 250 g kokefaste poteter til hver. Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Bragioli med råstekte poteter
Bragioli med råstekte poteter

 

Du finner flere godbiter fra Maltas spennende og varierte kjøkken her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bønner i tomatsaus

Bønner i tomatsaus spises mye i landene rundt Middelhavet og er supert å bruke til tapas, meze eller antipasti. Du kan bruke friske bønner, eller fra boks.

1 dl olivenolje
3 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hakkede tomater
3 dl friske eller frosne grønne bønner
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper

Varm olivenoljen på middels varme i en sautépanne eller stekepanne med høye kanter. Tilsett hvitløk og stek i 1/2 – 1 minutt, før du rører inn tomater og koker i minimum 5 minutter, smaken blir nesten bedre, jo lengre de får koke. Det skal bli som en tykk saus, rør av og til.
Rør inn bønner og la det småkoke under lokk i 20-25 minutter, til bønnene er litt myke, men fortsatt har tyggemotstand.
Smak til med salt og pepper og server umiddelbart, mens det er varmt.

Bønner i tomatsaus
Bønner i tomatsaus

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta chimichurri

Pasta chimichurri er en vegetarisk rett, som enkelt kan tilsettes kjøtt, for eksempel stekte biff- eller kyllingstrimler. Det er også en enkel rett å servere, siden chimichurrien lages i forveien og røres inn i pastaen ved servering.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Pasta:

125 g tørket pasta per person

Salt

Kok ønsket pasta etter anvisning på pakken og sil av nesten alt vannet. Bland pasta og chimichurri og tilsett litt av kokevannet rett før servering.

Server med friske urter og en god parmesan, som gjestene kan høvle over selv.

Pasta chimichurri
Pasta chimichurri

 

Du finner flere velsmakende og spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sprøstekte poteter

Sprøstekte poteter passer til de fleste retter av kjøtt og fisk, eller du kan bruke dem som en tapasrett.

500 g mandelpoteter

2 ss rapsolje

1 ss smør

1 ts salt

Nykvernet sort pepper

Finhakkede friske urter, for eksempel timian, oregano, eller rosmarin

Gi potetene et raskt oppkok, hell av vannet og del dem først i 2 og deretter tvers over igjen, så du får kvarte poteter. Varm oljen og smøret  i en stor stekepanne og legg i potetene med snittflaten ned. Det er viktig at alle potetene får ligge på bunnen av stekepannen.
Sett på lokk og stek til potetene er møre og bunnene gyllenbrune. Sjekk av og til og etter hvert som de får fin farge, flytter du rundt på dem, så elle blir jevnt stekt. Det tar ca. 20 – 30 minutter.

Snu alle potetene med snittflaten opp og dryss over salt, pepper og urter. Stek videre uten lokk til den andre siden er gyllenbrun, ca. 10 minutter til.

Sprøstekte poteter serveres rykende varme.

Sprøstekte poteter
Sprøstekte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 4

Ukemeny 4 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe
Tirsdag: Thainudler med laks
Thainudler med laks
Thainudler med laks
Onsdag: Carne de porco á Alentejana
Carne de porco á Alentejana
Carne de porco á Alentejana
Torsdag:
Fredag: Nachos med biff
Nachos med biff
Nachos med biff
Lørdag:
Forrett: Rekerisotto
Rekerisotto
Rekerisotto
Hovedrett: Andebryst sous vide med portvinssaus
Andebryst sous vide med portvinssaus
Andebryst sous vide med portvinssaus
Dessert: Bær med vaniljekesam og eggelikør
Bær med vaniljekesam og eggelikør

Bær med vaniljekesam og eggelikør

Søndag:
Forrett: Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Hovedrett: Bankekjøtt av elg
Bankekjøtt av elg
Bankekjøtt av elg
Dessert: Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter

 

Ukemenyen er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas 80-årsdag

Mammas 80-årsdag ble feiret med 4 generasjoner og hjemmelaget tapas. Mamma har lært meg mye i livet, det er hun som har gitt meg gleden av å lage mat og denne kvelden fikk jeg gitt litt tilbake.

Bordet ble dekket med duker fra Kid,  servise fra Villeroy & Boch, glass fra Hadeland og servietter fra en interiørbutikk.

Blomsterdekorasjonen er fra Interflora og jeg synes den ble veldig vakker, med olivengrener, gule fresia og hvite roser og nelliker, som tar igjen fargene i serviettene.

Vi lagde bordkort av vinkorker med et bilde jeg fant på internett. Jeg skrev ut på gult papir, så de fikk et litt gammelt utseende og brukte binders til å feste dem til korkene.

Velkomstdrinken var selvfølgelig noe av det spanskeste, nemlig sangria og jeg lagde både en med alkohol og en uten. Du finner flere varianter her. Jeg bruker ofte frosne jordbær i stedet for isbiter, så sangriaen holder seg kald uten å bli vannet ut.

Sangria
Sangria

Jeg har en ganske stor kjøkkenøy, som fikk samme duk og ble pyntet med gamle trekasser, olivengrener, sitroner, urter og lys.

Tapasen besto av:

Kjøttboller i tomatsaus

Patatas bravas (poteter i aioli)

Friterte sardiner

Tortilla (spansk omelett)

Eplechutney

Melonbåter

Spanske oster

Cicchetti med tunfisk

Syltet rødløk

Oliven

Soltørket tomat

Aioli

Spekemat

Kyllingklubber

Reker i sweet chili

Carpaccio av laks

Vitello chimichurri

Dadler mad bacon

Oliven- og soltørket tomatbrød

Hvitløksbrytebrød

Grissini

Du finner oppskrifter på både disse rettene og mange andre retter til tapas her. Når jeg planlegger selskap, lager jeg liste og jeg tenker alltid på hvor tidlig jeg kan utføre hver enkelt oppgave, som for eksempel å lage kjøttbollene tidlig og legge dem i fryseren.

Desserten besto av pannacotta med bringebærcoulis, et bittelite stykke banankake og frukter, bær og urter. Mammas kake ble dekorert med et lite kakelys, som virket mer fornuftig enn å fylle en stor kake med 80 lys. Den yngste sønnen min bar desserten bort til mormoren sin akkompagnert av en ikke så vakkert fremført, men velment, bursdagssang.

Jeg var fornøyd med feiringen og det var nok mamma også, for plutselig valgte hun å fremføre refrenget på Vassenggutanes «80 år»:

Ho va åtti år, åtti år
Harka og slarka og slingra og går
Ja, ho va åtti år, åtti år
Så ingen kan seie ho va lagd i går!

Fremføringen høstet stor applaus og jeg humrer fortsatt når jeg spiller den av i hodet mitt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Alkoholfri sangria

Alkoholfri sangria smaker godt for både liten og stor og hvorfor ikke lage en alkoholfri sangria til barnebursdagen og servere tapas etterpå? Jeg lager alltid et alkoholfritt alternativ, som kan serveres til barn, gravide, sjåfører og andre som av ulike grunner foretrekker en alkoholfri velkomstdrink. Jeg liker å bruke frosne jordbær i stedet for isbiter, så ikke drinken blir vannet ut. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

3,5 dl tranebærjuice

7,5 dl druejuice

3,5 dl kullsyrevann

Frukt og bær etter eget ønske, for eksempel appelsin, epler, druer, lime

Isbiter, eller frosne jordbær

Vask ønsket frukt og bær godt og del dem opp. Bland tranebærjuice og druejuice i en bolle eller mugge og tilsett frukt og bær. Rett før servering tilsettes kullsyrevann og isbiter eller frosne jordbær.

Alkoholfri sangria
Alkoholfri sangria

 

Du finner flere sangriavarianter, både med og uten alkohol her, og mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.