Taco med kjøttdeig

Taco med kjøttdeig er lett å like for hele familien og er en favoritt for mange. Jeg lager tacokrydderet selv, så det blir mindre salt og du kan bestemme styrken selv, men om du foretrekker de ferdige krydderposene, kan du selvfølgelig det. Når jeg lager tacokrydder, lager jeg alltid mye og heller det i et tett glass, så jeg har til flere ganger. Du finner oppskrift på hjemmelaget tacokrydder her. Du kan bruke kjøttdeig av storfe til denne retten, men det er også godt med kyllingdeig, lammedeig, svinedeig, eller kjøttdeig fra vilt, for eksempel elg eller hjort.

Kjøttsausen:

400-600 g kjøttdeig

2 løk, fin- eller grovhakket etter eget ønske

2-3 ss hjemmelaget tacokrydder eller 1 pose ferdigkjøpt

1 glass tacosaus, styrke etter eget ønske

1 boks hakkede tomater, helst Mutti

Brun kjøttdeigen i olje eller smør, tilsett løken og brun videre til løken er blank. Tilsett tacokrydder, tacosaus og hakkede tomater og la det koke under lokk til passe konsistens, mens du lager salat og varmer tortillaer eller tacoskjell i ovnen.

8 store tortillaer eller 12 tacoskjell

Salaten:

Salaten kan varieres i det uendelige, men her er en enkel og rask variant.

2 tomater i terninger

1/2 agurk i terninger

1 paprika i terninger

1 boks mais i terninger

Bland sammen og sett til side til du skal spise.

Tilbehør:

8 store tortillaer eller 12 tacoskjell

Guacamole, du finner oppskrifter på flere velsmakende varianter her.

Rømme

Revet ost

Fyll en varm tortilla eller tacoskjell med kjøttsaus, salat, ost og guacamole eller rømme. Rull sammen, om du bruke tortila og kos deg.

 

Taco med kjøttdeig
Taco med kjøttdeig

 

Du finner mange spennende retter fra Meksico, både forretter, hovedretter, desserter og drinker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingklubber

Kyllingklubber er kjempegodt og kan brukes med forskjellig tilbehør, for eksempel ris og salat som kveldskos eller som en del av et meze- eller tapasmåltid. Jeg liker å marinere dem før de stekes. Om du har tid, er det supert om de kan ligge i marinade i ett døgn, men om du har kortere tid, blir de uansett nydelige. Du finner harissa i glass blant annet hos Meny.

30 kyllingklubber naturell

8 ss frisk koriander, finhakket

4 ss soyasaus

2,5 dl søt chilisaus

4 ss harissa fra glass

4 lime, kun saften

Bland koriander, chilisaus, soyasaus, harissa og limesaft, før du rører inn kyllingklubbene i blandingen, dekker til og setter det kaldt til marinering.

Stek klubbene i en ildfast form i stekeovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.

Kyllingklubbene kan også grilles, pensle med marinaden underveis, så skinnet blir sprøtt og godt.

Kyllingklubber
Kyllingklubber

 

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter på retter til tapas, meze, antipasti og dim sum her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vitello chimichurry

Vitello chimichurry er en velsmakende del av et tapas- eller antipastimåltid. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke indrefilet av annet storfekjøtt, eller svinefilet. Chimichurryen kan gjerne lages noen timer i forveien.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Server kalvefilet med chimichurry med valgfrie grønnsaker, som f.eks. asparges, brokkoline eller blomkål.

Kalvefilet:

1 kalvefilet, renser for hinner og sener

Salt, pepper og hvitløk fra glass eller tube

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Gni den inn med hvitløk og krydre den med salt og pepper. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp i tynne skiver og legges på fat. Legg en stripe chimichurry over og server resten i en bolle ved siden av.

 

Vitello chimichurry
Vitello chimichurry

 

Du mange flere spennende oppskrifter på tapas, meze, antipasti og dim sum  her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Cicchetti med tunfisk

Cicchetti med tunfisk og kakao er en rett fra Venezia i Italia. Den består av en tunfiskblanding på skiver av baguetter med kakaodryss på crostini. Det er en veldig uvanlig blanding, men smaker kjempegodt, enten som en lunsjrett, forrett, eller som en antipasti, som er italienernes svar på tapas.

Tunfiskblandingen:

1 boks tunfisk i vann, avrent

2 ss majones

1/2 sitron, kun saften

1 ss god olivenolje

Rør alt sammen og sett til side.

Crostini:

1 halvstekt baguette, delt i skiver

1 fedd hvitløk, trykket flatt

God olivenolje

Gni baguetteskivene med hvitløksfeddet og risle over olivenolje. Brun dem lett på begge sider i en stekepanne eller på en papirkledd stekeplate midt i ovnen på 200 grader.

Montering:

Tunfiskblandingen

Baguetteskivene

1 ss usøtet kakaopulver

Legg skivene på et fat, fordel tunfiskblandingen over og bruk en tesil til å drysse litt kakao over hver skive.

Cicchetti med tunfisk
Cicchetti med tunfisk

 

Du finner flere spennende småretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med appelsinsaus

Laks med appelsinsaus er en fin kombinasjon. Sausen kan selvfølgelig brukes til andre typer fisk også. Jeg har brukt agurksalat og båtpoteter til, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker, om du heller vil det.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

1 finhakket løk

3 ss eplesidereddik

1 finhakket chili

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Rør inn løk, chili, appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter til.

Tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server. Ikke la det koke opp igjen etter at du har tilsatt smøret. Smak til slutt til om sausen trenger salt og pepper, men husk at fond også er salt.

Agurksalat:

Du finner flere varianter av agurksalat her.

Laksen:

Laksen krydres med seafood & fish fra Santa Maria og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Server laksen med appelsinsaus, agurksalat og båtpoteter, ris eller nudler.

Båtpoteter:

Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe er både bedre og sunnere enn de som lages av pulver og det er ikke så mye jobb heller. Tomatsuppe spises over store deler av verden, men med en del variasjoner. Den lages på nesten samme måte i store deler av Nord- og Øst-Europa. Hjemmelaget tomatsuppe er mye bedre enn fra pose og det er ikke vanskelig å lage. Den kan brukes til mye forskjellig, både lunsj, forrett og som kveldskos.

1 finhakket løk

1 finhakket gulrot

2 fedd finhakket hvitløk

1 stilk finhakket stangselleri

1/2 finhakket chili

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

0,5 liter grønnsakskraft ev. fond og vann eller buljongterninger og vann

2 bokser, eller 1 flaske hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss frisk finhakket oregano

salt

Nykvernet pepper

Fres grønnsakene i oljen i en kjele til oljen blir blank, uten at den får farge. Tilsett tomatpuré og la det frese i 1 minutt til, før du tilsetter grønnsakskraft, tomater og oregano.

La det koke i minimum 1 time, så grønnsakene er møre og tomatene blir søtere. Om du ikke har tid til å vente, kan du koke i 20 minutter og tilsette en klype sukker.

Kjør suppen jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Om du vil ha en rundere suppe, kan du røre inn 1 dl fløte eller 2 ss crème fraîche til slutt.

Server tomatsuppe med egg, delt i to og litt godt brød, f.eks. dette deilige grytebrødet.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 3

Ukemeny 3 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Biff chop suey
Biff chop suey
Biff chop suey
Tirsdag: Kokoslaks
Kokoslaks
Kokoslaks
Onsdag: Lammebollesuppe
Lammebollesuppe
Lammebollesuppe
Torsdag: 5-spice sliders
5-spice sliders
5-spice sliders
Fredag: Tapasrestepizza
Tapasrestepizza
Tapasrestepizza
Lørdag:
Forrett: Hot kyllingsalat
Hot kyllingsalat
Hot kyllingsalat
Hovedrett: Thaihjerteskjell med nudler
Thaihjerteskjell med nudler
Thaihjerteskjell med nudler
Dessert: Kokospudding med bringebærcoulis
Kokospudding med bringebærcoulis

Kokospudding med bringebærcoulis

Søndag:
Forrett: Japansk fiskesuppe med tofu og omelett
Japansk fiskesuppe med tofu og omelett
Japansk fiskesuppe med tofu og omelett
Hovedrett: Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter
Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter
Bayonneskinke med aspargessaus og hasselbackpoteter
Dessert: Plommeclafoutis
Plommeclafoutis
Plommeclafoutis

 

Ukemeny 3 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas lapskaus

Mammas lapskaus er verdens beste. Hemmeligheten er knoke, og som med mange norske tradisjonsretter, masse koketid.

1 salt svineknoke

1,5 kg oksekjøtt

1 purre i ringer

1 liten sellerirot i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

12 store poteter i terninger

Legg svineknoken i en kjele med vann, kok den i 2 timer og pill den fra hverandre.  Del oksekjøttet i terninger, brun det i smør i små porsjoner og kok i minimum 2 timer i kraften fra knoken. Tilsett kjøttet fra knoken, knoken, purre, sellerirot, gulrøtter og poteter. Kok en halv time til og smak til med salt og pepper.

Verdens beste lapskaus serveres med flatbrød.

Du finner flere oppskrifter på norsk tradisjonsmat her.

Verdens beste lapskaus
Verdens beste lapskaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hyllebærdrøm

Hyllebærdrøm er en deilig drink med smak av hyllebær og perfekt som velkostdrink.

4 cl vodka

6 cl hyllebærjuice, ev. hyllebærnektar

1/5 presset sitron

1 eggehvite

1 hel stjerneanis til pynt

Is

Bland alt, bortsett fra stjerneanisen i en shaker og rist til du får et luftig skum. Hell drinken over i et cocktailglass og pynt med en stjerneanis.

Hyllebærdrøm
Hyllebærdrøm

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Provencalsk lammegryte

Provencalsk lammegryte kommer fra Provence, som ligger sør-øst i Frankrike. Den blir aller best om den får koke i noen timer. Oppskriften er passe til 4 personer.

3 ss olivenolje

2 løk i båter

4 fedd hvitløk i skiver

1 stilk stangselleri, finhakket

3 ss rapsolje

500 g lammestrimler

100 g smårettbacon

1 pk skivet sjampinjong

4 dl fransk rødvin

1 ss tomatpuré

1 boks finhakka tomater

2 laurbærblader

1 ltr. lammekraft, ev. vann og fond eller buljongterninger

2 ts tørket oregano

2 ts tørket timian

1 rødbete i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 persillerot i terninger

1/2 sellerirot i terninger

4 kokefaste poteter i terninger

Salt og pepper

1 pk bladpersille, finhakket

Fres løk, hvitløk og stangselleri i olivenoljen i en gryte til det er blankt og sett til side.

Brun lammestrimler, sopp og smårettbacon i rapsolje. Hell kjøttblandingen over i gryta med grønnsaker og tilsett vin og la det koke i 5 min. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen og la det koke i 3 timer, til kjøttet er mørt. Om du synes gryta er for flytende, kan du koke deler av tiden uten lokk, så noe av væsken fordamper. Rett før servering rører du inn persillen.

Server gjerne provencalsk lammegryte med godt brød, for eksempel baguette. Du kan selvfølgelig kjøpt ferdige baguetter i matbutikken, men om du vil lage dem selv, finner oppskrift på dem, i tillegg til masse andre velsmakende franske retter her.

Provencalsk lammegryte
Provencalsk lammegryte

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.